אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנגלמן מתכוון לגנוז טיוטת דו"ח חמור על רשות העתיקות צילומים: עדינה ולמן, יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

אנגלמן מתכוון לגנוז טיוטת דו"ח חמור על רשות העתיקות

אנשי המבקר בדקו את תנאי העבודה של מנכ"ל הרשות היוצא ישראל חסון, מכרזים ברשות וחשדות להעסקת קרובים בה. המבקר עיכב את פרסום הדו"ח מאז נכנס לתפקידו, כנראה בשל לחץ מחסון. לשכת שר התרבות: אסור אפילו לדון בממצאים

21.02.2021, 06:54 | שחר אילן

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מתכוון לגנוז טיוטת דו"ח חמור על רשות העתיקות והמנכ"ל היוצא שלה ישראל חסון - לאחר שעיכב את פרסומו במשך שנה וחצי. זאת, ככל הידוע בעקבות לחצים שהפעיל חסון. על פי לשכת שר התרבות שמשרדו אחראי לרשות העתיקות, המבקר אף הורה לא לדון בטיוטת הדו"ח. בכירים לשעבר במשרד המבקר לא זוכרים שום מקרה דומה בעבר שבו נגנז דו"ח שכבר נכתבה לו טיוטה — כלומר, שלב מתקדם בבדיקה - והביעו חשש שהדבר יהווה תקדים לבאות. מה גם שאנגלמן כבר הפגין את נטייתו לעכב דו"חות רגישים.

קראו עוד בכלכליסט

ישראל חסון, צילום: יריב כץ ישראל חסון | צילום: יריב כץ ישראל חסון, צילום: יריב כץ

מדובר בדו"ח שעוסק ברובו בתקופת כהונתו של חסון שהחלה בדצמבר 2014, לאחר קריירה ארוכה בשב"כ שאחריה כיהן כחבר כנסת מטעם ישראל ביתנו וקדימה. בין התחומים שחקרו אנשי המבקר: תנאי העבודה של חסון וכן הטבות לעובדים בכלל, תקינות מכרזים ומינויים והעסקת קרובי משפחה. ממצאי הדו"ח לא יפורטו פה בגלל מגבלות החוק, האוסר חשיפת ממצאים מדו"חות מבקר שטרם פורסמו.

בעבר פורסם בתקשורת בין היתר שרשות העתיקות רכשה עבור חסון רכב שטח מיצובישי פאג'רו בשווי כ־300 אלף שקל אף שלא היה זכאי לכזה. בנוסף הוא שילם מס הכנסה על שווי רכב זול בהרבה. ברשות העתיקות ציינו שחסון עזב בפועל את תפקידו לפני חודשיים וכרגע מתנהל תהליך לבחירת מנכ"ל חדש.

דחייה לא מוסברת

 

אחת הסברות היא שעזיבת חסון תרמה להחלטה על גניזת הדו"ח, מה שלא מסביר מדוע עיכב אנגלמן את פרסום הדו"ח במשך שנה וחצי. יצוין שבדיקת המבקר עסקה גם בנושאים חשובים של מנהל תקין שאינם קשורים לחסון.

בכיר לשעבר במשרד המבקר אמר ש"צריך להבין שיש שלבי בקרה לפני משלוח טיוטה למבוקר (זו נשלחה ביוני 2018 - ש"א). טיוטה מסכמת עבודת ביקורת שנעשית במשך חודשים בליווי גורמי מקצוע. זה לא משהו שכותב עובד זוטר ושולח על דעת עצמו. מעורבים בזה מנהלי אגפים וסמנכ"לים, ייעוץ משפטי והטיוטה עוברת גם אישור מבקר. בקיצור, צריך שתהיה סיבה דרמטית כדי לגנוז טיוטה".

במהלך הבדיקה שהתקיימה ברשות העתיקות הוציא מבקר המדינה הקודם יוסף שפירא צו הגנה זמני לראש ענף השכר ברשות העתיקות סמדר יצחק, שסבלה מהתנכלויות קשות ונאלצה לעזוב את הרשות. יצחק חשפה שורה של חשדות לשחיתות ברשות, ביניהם פרשת הרכב של חסון וכן תשלומים לא חוקיים לכאורה על הוצאות ונסיעות לחו"ל. גניזת הדו"ח מהווה אם כן מכה קשה לחושפי שחיתויות.

אנגלמן נחשב למינוי הראשון של ראש הממשלה בנימין נתניהו של שומר סף, שאכן מקפיד מרגע כניסתו לתפקיד לא לפעול נגד ראש הממשלה ולא להביך אותו. הוא צבר כבר היסטוריה ארוכה של דחיות בפרסום דו"חות רגישים או מיתונם, אך זו תהיה הגניזה המלאה הראשונה.

עם כניסתו לתפקיד ביולי 2019 מנע אנגלמן את פרסום הדו"חות שהכין קודמו יוסף שפירא במשך יותר מחצי שנה. התוצאה היתה שפרסומם של כמה דו"חות רגישים ביותר שהיו מוכנים כבר לפני סיבוב הבחירות השני נדחה עד לאחר סיבוב הבחירות השלישי. מדובר בדו"ח על הסתרת הגירעון התקציבי על ידי משרד האוצר בסבב הבחירות הראשון; בדו"ח על המינויים הפוליטיים לגופי הרגולציה של התקשורת המשודרת; ובדו"ח בעניין תוכנית מחיר למשתכן.

בדו"ח האמור על הגירעון השמיט אנגלמן, בעקבות לחצים של שר האוצר לשעבר משה כחלון ומנכ"ל משרדו שי באב"ד, את החלקים על מעורבות הדרגים הפוליטיים בהסתרת הגירעון. באוקטובר פרסם אנגלמן דו"ח על טיפול הרשויות במשבר הקורונה אך את פרסום הפרק החשוב ביותר על קבלת ההחלטות בקבינט דחה ל־2021. אנגלמן נמנע ככלל מהטלת אחריות אישית על מבוקרים, מקפיד על ניסוחים עדינים ומשלב בדו"חות שבחים.

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה כי "בהתייחס לכך כי ממצאי הביקורת מתייחסים לתקופות אשר מהן חלפו עד עשור שנים - רלבנטיות הביקורת, תוקף ממצאיה והמלצותיה, נמצאים בבחינת צוות הביקורת במשרד מבקר המדינה". לטענת משרד המבקר, "הביקורת המדוברת התקיימה בין החודשים ינואר ליולי 2017 ובחנה את פעילות הרשות בשנים שקדמו לתקופה זו. גיבוש הדו"ח לא הושלם והדו"ח לא אושר על ידי מבקר המדינה דאז השופט שפירא עד לתום כהונתו ביולי 2019".

מתניהו אנגלמן , צילום: באדיבות מבקר המדינה מתניהו אנגלמן | צילום: באדיבות מבקר המדינה מתניהו אנגלמן , צילום: באדיבות מבקר המדינה

"בלי אישור מבקר המדינה"

 

מלשכת שר התרבות חילי טרופר, שרשות העתיקות פועלת תחת משרדו, נמסר כי "השר לא קיבל את הדו"ח ולא מכיר את תוכנו. להבנתנו, מדובר בטיוטת דו"ח ולא בביקורת והיא אסורה בפרסום לפי הוראות מבקר המדינה. המבקר כנראה יגנוז אותה, ולפי הוראותיו אין לדון בה מעבר לדיון שהתקיים ברשות העתיקות ב־2016. מישהו בחר מסיבה תמוהה להציף אותה כעת, וכאמור, בלי אישור מבקר המדינה".

"הטיוטה הוצגה באור שונה"

מרשות העתיקות נמסר כי "הרשות, כארגון ערכי ושקוף, מקווה ומאמינה כי אין אף גוף או אדם במדינה המסוגל ללחוץ ולסכל דו"ח של משרד מבקר המדינה". עוד אומרים ברשות, כי "טיוטת דו"ח הביקורת הונחה על שולחן רשות העתיקות ביוני 2018. בנובמבר 2018, שלחה הרשות למבקר את התייחסותה המפורטת והמנומקת לטענות בצירוף אסמכתאות, המציגות את הטיוטה הראשונית באור שונה".

ברשות העתיקות מוסיפים כי "הרשות התייחסה לכתוב בכובד ראש, ובמקומות שנמצא כי יש לחדד או ליצור נהלים לטובת שיפור ההתנהלות, הדבר נעשה מיידית". גם ברשות ראו לנכון לציין כי "חוק מבקר המדינה אוסר על כל פרסום של טיוטות דו"חות, משום שטבען לעבור שינויים או גם גניזה, לאחר בדיקה מול הגוף המבוקר. על רקע זה, פרסום פרטים מהדו"ח בעיתון הינו מנוגד לחוק, ורשות העתיקות, כגוף שומר חוק, מנועה מלהגיב לטענות לגופו של עניין".

ישראל חסון לא היה מעוניין להגיב מעבר לכך. 

תגיות