אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים להקים סטארט-אפ השנה? הכינו תוכנית גמישה צילום: שאטרסטוק

רוצים להקים סטארט-אפ השנה? הכינו תוכנית גמישה

אמנם השנה עומדת להיות מאתגרת אבל תחילת החזרה לשיגרה והעובדה שיזמים חדשים נולדו למציאות החדשה עשויות להפוך את 2021 למעניינת ומבטיחה. שאלנו בכירים באקוסיסטם מהם הטיפים שלהם ליזמים שרוצים להקים סטארט-אפ דווקא עכשיו

22.02.2021, 16:14 | מעין מנלה
שנת 2021 עומדת להיות מאתגרת עבור עסקים וגם עבור יזמים בתחילת דרכם. אחרי שב-2020 הוקמו רק 300 סטארט-אפים לעומת 800 ב-2019, התחלת החזרה האיטית לשיגרה יכולה להוות גם הזדמנות עבור מי שמעוניין להקים חברת הזנק, אבל צריך לזכור שאנחנו עדיין לא בשנה 'רגילה'.

קראו עוד בכלכליסט

"בשנת 2020 העולם כולו היה שרוי במיינד סט של משבר דרמטי עם התפשטות נגיף הקורונה בכל מדינות העולם, אשר השפיעה באופן די מקביל על העולם כולו בהיבטי האטת הצמיחה, מאפייני שוק העבודה, ירידה במכירות במרבית התחומים וללא צפי ממשי ליציאה מהמשבר. 2021 לעומת זאת, ככל הנראה תאופיין בהבדלים משמעותיים בין המדינות השונות בעולם בצריכה ובצמיחה, בכלכלה, בתודעה הציבורית ובשוק העבודה, בהתאם להצלחתן (או לחוסר הצלחתן) של המדינות לחסן את אוכלוסייתן. בעוד שישנן מדינות שכבר ברבעון השני יתחילו לתרגל חזרה לשגרה, מדינות אחרות בעולם לא יצליחו לחזור לשגרה עד סוף 2021 ואולי אף מאוחר מכך", אומרת בת שבע משה, ראש תחום הייטק בבנק הפועלים.

אייל מילר, מנכ"ל סמסונג נקסט, צילום: תומר פלטין אייל מילר, מנכ"ל סמסונג נקסט | צילום: תומר פלטין אייל מילר, מנכ"ל סמסונג נקסט, צילום: תומר פלטין
אייל מילר, מנכ"ל SAMSUNG NEXT TLV - זרוע החדשנות של סמסונג, סבור כי אמנם 2021 תהיה שנה מאתגרת לעסקים ולאנשים בכל העולם, אבל דווקא לסטארט-אפים בתחילת דרכם היא תהיה הרבה יותר מעניינת ומבטיחה. זאת מכיוון שליזמים בתחילת דרכם אין משקעי עבר לסחוב, מוצר שצריך לסגור או לעשות לו פיבוט ואנשים מדהימים שהי צריך להיפרד מהם והותירו חורים בארגון. יזמים חדשים למעשה נולדו למציאות החדשה שבה האינטרנט משחק תפקיד גדול הרבה יותר במסחר, בריאות, תקשורת, למידה ועוד. "דווקא לסטארט-אפ יש את הכלים לנתח את ההשלכות ולבנות את הכלים והשירותים שיתשתלבו בהתנהגות החדשה של הצרכנים", אומר מילר.

1. לבנות תוכנית גמישה

על מנת להתמודד עם חוסר הוודאות והפערים בין המדינות השונות, יזמים יצטרכו לבנות תוכניות ורסטיליות וגמישות מאוד בהיבטי הפיתוח העסקי, ההתפתחות הגלובלית ובתוכניותיהם לחדירה לשווקים השונים בעולם, אומרת משה. "בעוד שבעבר יזמים ישראלים מיקדו במרבית המקרים את תוכניות הצמיחה שלהם בשווקים החזקים בארה"ב ובאירופה, נראה כי דווקא השווקים הללו עשויים להתאושש בשלב מאוחר יותר ועקב כך יכולתם של היזמים להתחיל לפרוץ עם טכנולוגיות חדשות למדינות אלו עשויה להתעכב".

2. להתכונן לתהליך גיוס הון ארוך ומאתגר

בת שבע משה, צילום: שלומי בלבול בת שבע משה | צילום: שלומי בלבול בת שבע משה, צילום: שלומי בלבול
"ב-2020 ראינו ירידה בהשקעות בשלבי early stage שזהו השלב המסוכן ביותר מבחינת היכולת לחזות את סיכויי הצלחת החברה. לפי התחזיות, היקף ההשקעות הנמוך בשלבים מוקדמים בחברות צפוי להמשך גם בשנת 2021. על כן, ליזמים בשלבים מוקדמים מומלץ לבנות תוכניות אדפטיביות המכילות תסריטים שונים ויכולת פעולה מהירה, בהתאם למצב השווקים ולהתקדמות בקצב חיסון האוכלוסיה, וכן להערך לתהליך גיוס הון ארוך ומאתגר מבעבר או לחילופין להסתמך על מימון עצמי (Bootstrap funding)", היא אומרת.

גם ד"ר גלי ארצי, מנהלת חדשנות ופיתוח קליני במעבת הפודטק של IFF FRUTAROM סבורה כי גיוס ההון הראשונה בימים של חוסר ודאות מורכב הרבה יותר. לדבריה יש הרבה משקים שמצמצמים סיכונים ומקשים להשקיע בחברות שכבר הוכיחו את עצמן. בנוסף יש תיעדוף של מענקים או מימון ממשלתי לחברות בוגרות יותר.

3. לאמץ גמישות מחשבתית

ד"ר גלי ארצי, צילום: רמי זרנגר ד"ר גלי ארצי | צילום: רמי זרנגר ד"ר גלי ארצי, צילום: רמי זרנגר

"ניתוח טרנדים וצרכים חדשים שנמצאים בעליה וביצוע חשיבה דינמית כדי לנסות ולהתאים את הסטרט-אפ לצרכים הללו או הטרנדים. זה יכול להגיע משינוי מלא של הטכנולוגיה או המוצר כלומר Pivot, או משינוי ועדכון האסטרטגיה השיווקית או העסקית", אומרת ארצי. עם זאת, לדבריה, חשוב לבנות נכון וביסודיות את המיזם: לא לזלזל בבניית הסכמים חזקים בין יזמים, תקנון חברה, הסכמים חיצוניים, התחייבויות עם ספקים חיצויים ומשקיעים. "יסודות טובים ייצרו בניין גבוה ויציב", היא אומרת.

הקמת סטארטאפ, ארכיון, צילום: שאטרסטוק הקמת סטארטאפ, ארכיון | צילום: שאטרסטוק הקמת סטארטאפ, ארכיון, צילום: שאטרסטוק

מילר גם כן סבור שגמישות מחשבתית היא המפתח להצלחה. "השינויים בהרגלי העבודה של העובדים (וגם של המנהלים) הקשורה לעבודה מרחוק, שילוב של חיי עבודה וחיי משפחה או בית יקשו על מציאת זמן עבודה משותף, על יצירת תרבות משותפת, על פרודוקטיביות ויצריכו גמישות מכל הצדדים ויכולת פתרון בעיות באופן יצירתי, כך שיצלחו את השלבים הראשונים בהם העבודה המשותפת, בשעות אינסופיות והחיבור הבינאישי בעבר שיחקו תפקיד מכריע ביכולת להבנות מוצר מהר ונכון", אמר.

4. לשפר את האינטליגנציה הרגשית

שיפור יכולות האינטלגנציה רגשית של היזם יכול להיות קריטי להצלחה, שכן "היכולת המהירה לאבחן ולהרגיש שינויים במצבם ובתחושותיהם של העובדים המרוחקים של הסטארטאפ עלולה להיות ההבדל בין צוות מוביל, מצליח ושמח לבין צוות לא מחובר שעתיד להתפרק", אומר מילר.

תגיות