אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"אנחנו במדרון חלקלק אל עבר רפובליקת בננות"

בכירי עורכי הדין הזהירו בפורום Dun’s 100 מפני ההתקפות על מערכת המשפט; רובם הסכימו שיש צורך להנהיג מודל היברידי שיאפשר לעוה"ד גם לעבוד מהבית חלק מהזמן; ודירוג המשרדים המובילים ל־2021 נותר כמעט ללא שינוי בעשירייה הראשונה

23.02.2021, 07:15 | מעין מנלה

דירוג משרדי עורכי הדין המובילים של Dun’s 100 התפרסם אתמול כאשר העשירייה הפותחת נותרה כמעט ללא שינוי, זאת למעט משרד גרוס ושות' שנכנס למקום העשירי על חשבון משרד ש.הורוביץ ושות' שנדחק למקום ה־11.

"משבר הקורונה נתן אותותיו גם בענף עריכת הדין והציב בפניו אתגרים רבים. תקופת המשבר היוותה קרקע פורייה להמשך מיזוגים רבים בענף, ונראה כי מגמה זו רק תלך ותגבר", אמרה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה בדן אנד ברדסטריט. "בצל משבר הקורונה נדרשו המשרדים לספק מענה מהיר, בהתחשב בהיבטים הרגולטוריים השונים ובסוגיות מהותיות הנוגעות לדיני עבודה, חיסונים, והשינויים התכופים העוברים על המשק בשנה האחרונה", אמרה.

המתקפה על המשפט

שר המשפטים לשעבר, ח"כ אבי ניסנקורן, אמר במסגרת פורום עורכי הדין Dun’s 100 כי "אנחנו נמצאים במדרון חלקלק מאוד. אני בטוח לגבי החוק הצרפתי שאם לנתניהו יהיו 61 ידיים הוא יעביר חוק כזה, אבל הסיפור הוא לא רק מערכת המשפט. הסיפור הוא הדמוקרטיה וזכויות האזרח". לשאלה האם בראייה לאחור היה נכון להצטרף לממשלה, השיב ניסנקורן כי "אני חושב שכן. הסקרים הצביעו אז על ניצחון גדול לנתניהו, כאשר שני דברים שהצלחנו לעשות היו לעצור את סחף הפגיעה בדמוקרטיה ולעצור את הסיפוח החד־צדדי. אני גם מאוד שלם עם זה שהממשלה התפרקה כי היה צריך להתנהל אחרת. מה שעשיתי בעולם המשפטי היה צריך לעשות בכל העולמות".

עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל בברנע ג'פה לנדה ושות', אמר כי "אנחנו נמצאים בשנת השחיקה. זה מה שמשותף למשרדי עורכי הדין, לחוויה הישראלית והחוויה הפוליטית. התרגלנו למציאות של מתקפה מתמשכת, שחיקה ופגיעה במערכת המשפט ולקיום של האיום הזה. היו ניסיונות בשנה האחרונה להשמיע את קולם של עורכי הדין, אבל הקולות האלה פסקו מכיוון שעברנו להתעסקות בתחושה של הישרדות. בבוקר שלאחר הבחירות יוכרע מערך כוחות שעלול לשים את מערכת המשפט תחת מתקפה, ואז נצטרך לאסוף פעם נוספת את כל המאמצים בלא פחות נחישות מזו שהיתה לנו בעבר".

ניסנקורן. "אני בטוח לגבי החוק הצרפתי שאם לנתניהו יהיו 61 ידיים, הוא יעביר חוק כזה", צילום: מוטי קמחי ניסנקורן. "אני בטוח לגבי החוק הצרפתי שאם לנתניהו יהיו 61 ידיים, הוא יעביר חוק כזה" | צילום: מוטי קמחי ניסנקורן. "אני בטוח לגבי החוק הצרפתי שאם לנתניהו יהיו 61 ידיים, הוא יעביר חוק כזה", צילום: מוטי קמחי

לדברי עו"ד יהודה רוה, שותף מייסד, יהודה רוה ושות', לא הפנמנו את הזעזוע שנגרם למערכת המשפט. "אם יו"ר הכנסת אומר שאם הגברת חיות רוצה לתת הוראות לכנסת היא מוזמנת להגיע עם משמר בתי המשפט, זה איום מפורש שהכנסת עלולה לא לקיים החלטות של בג"ץ. מאז קום המדינה היתה קיימת האקסיומה שבג"ץ מקבל החלטה וחייבים לקיים אותה. אנחנו במדרון חלקלק שיכול להוביל אותנו להיות רפובליקת בננות"

הוא הוסיף כי "לאור הצהרותיו של יו"ר הכנסת לוין, נשאלת השאלה, מה יעשה בג"ץ כדי לאכוף החלטה שלו שיוצאת נגד הכנסת או הממשלה, שלא תמצא חן בעיני אחת מהרשויות. לבג"ץ אין יכולת אכיפה או הטלת סנקציות מעבר לפקודת ביזיון בית המשפט משנת 1929, שכנראה לא תחול במקרה של החלטה כנגד הממשלה או הכנסת, ולכן הוא לא יוכל לאכוף את החלטותיו. סמכותו של בג"ץ מול הממשלה והכנסת, נובעת בעיקר מערכי המוסר והדמוקרטיה שמחייבים ציות לבית המשפט, ובהיעדרם אנחנו עלולים להידרדר לאנרכיה".

עו”ד בני ברץ, שותף בכיר, במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ, אמר כי אנחנו עדים בשנים האחרונות לסימנים של מלחמת אזרחים שהתחילה להתנהל, לא על ידי מיליציות או יריות אבל באמצעות תהליכים מתחת לפני השטח. "יש בעיה שהשלטון מתקשה לשלוט בתהליך, ואם לא ייעשה סדר אחרי הבחירות, זה יסכן את קיומה של המדינה", אמר.

עו"ד יונתן אלטמן, שותף בכיר ויו"ר משרד עמית, פולק, מטלון ושות' אמר כי "השחיקה ההולכת וגוברת של היסודות הדמוקרטיים והערכים יהודיים מביאה לכך שלאט לאט האזרחים מתרגלים למצב ומקבלים את ההחלטות הבלתי מוסריות כחלק מהמציאות". לדבריו, "ההידרדרות היא לא רק של ראש הממשלה אלא יש כאן תופעה רחבה יותר: המפגש של אירועי הקורונה יצר משבר אמון בין האוכלוסייה לבין הממשלה. האמון של האזרח בממשלה הופר וכשזה קרה, ראינו את חוסר האמון חוצה מפלגות ופוליטיקה. לראשונה מותר להגיד בריש גלי ללא הבדלי דעות פוליטיות - שהחלטות מתקבלות בצורה לא עניינית, וזה גם משהו שאנחנו מתרגלים אליו. אני מקווה שזו נקודת שפל ומכאן נראה תנועה לכיוון טוב יותר"

בנושא אכיפת תקנות הקורונה אמר ח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט מיהדות התורה, כי "יש חוסר הבנה של אורח החיים החרדי, ובמקום למצוא פתרונות היתה אטימות מצד הממשלה ובזמן מסוים איבדנו שליטה".

מיזוגים ופיצולים

עו"ד אלדד כורש, שותף ב־FISCHER & Co שהתמזג לא מכבר לתוך המשרד יחד עם עורכי דין ממשרד עמית פולק מטלון, אמר כי "עניין הפיצולים והמיזוגים קיים משחר ימי המקצוע, ובסופו של דבר לא המותג מטפל בלקוח אלא עורך הדין. היכולת של המשרדים הגדולים היא לייצר ללקוח תחושה שהוא נמצא בבית גדול, ומצד שני לא מפספסים את הטאץ' האישי עם הלקוח ברגעים היותר והפחות מוצלחים שלו".

 דירוג פירמות עורכי הדין המובילות דירוג פירמות עורכי הדין המובילות  דירוג פירמות עורכי הדין המובילות

לדברי עו"ד רותה לובן, שותפה בכירה במחלקת הליטיגציה ביגאל ארנון ושות', נמשיך לראות את מגמת הפיצולים והמיזוגים אך יש תקרת זכוכית לגודל. "המנוע המספרי הטהור לא מהווה מנוע צמיחה מספיק לטווח הבינוני־ארוך. המירוץ לגודל ייעצר ומנועי הצמיחה יצטרכו להיות לא רק בתחום המשפטי אלא גם בזה המשיק למשפטי". עו"ד אלון פומרנץ, שותף מייסד וראש מחלקת ליטיגציה בליפא מאיר ושות', אמר כי דווקא מהפכת הקורונה לימדה אותנו כמה זה קל לעבוד בכל מיני פלטפורמות והלקוחות נעזרים בכל מיני סוגים של עורכי דין ומשרדים, כך שעבודה מאוד איכותית נעשית על ידי משרדי בוטיק ולא בהכרח על ידי המשרדים הגדולים. "העבודה מוגבלת ללקוחות הישראלים ולשוק הישראלי, יש המון עורכי דין ותחרות מאוד עזה ובסוף השאלה היא של היכולות שיש לארגון".

עבודה מהבית וחיסונים

רוב השותפים במשרדים הגדולים היו תמימי דעים לגבי הצורך במודל היברידי שיאפשר לעורכי הדין גם לעבוד מהבית חלק מהזמן. "עבודה חלקית מהבית היא מתכונת שכדאי וצריך לאמץ אותה. יש סוגי מטלות שקל יותר לעשות מהבית כמו למשל הכנת כתבי טענות או סיכומים", אמר עו"ד אהוד ארצי, שותף בש.הורוביץ.

לדברי עו"ד צבי פירון, ראש פירמת מ. פירון ושות "עד הקורונה, הלקוחות הורגלו לפגישות במשרדי עורכי הדין. המציאות החדשה לימדה אותנו ואת הלקוחות שאפשר אחרת, לא חייב לטוס בביזנס לארצות רחוקות כדי לספק שירות משפטי מצוין – איכות הטיפול תלויה בעורכי הדין, שכן שירות משפטי מקצועי עובד בכל קונסטלציה, גם ב־ZOOM".

על סוגיית ההגעה למשרדים של עובדים שאינם מחוסנים אמר עו"ד מיכאל ספרן, שותף בש.פרידמן ושות', כי "אני לא חושב שמותר להטיל איזשהן סנקציות או הרעה בתנאים לעובדים שלא יסכימו להתחסן, אבל בסופו של דבר, על המישור שבין זכויות הפרט לבין זכות המעביד לנהל את מקום העבודה ולשמור על בריאות עובדיו, צריך למצוא פתרון מידתי וראוי".

עו"ד אמיר עמר, שותף מייסד וראש פירמת AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות', מסר בתגובה לשאלת העבודה מהבית: "על אף שהצלחנו למצוא פתרונות ולעבוד מצוין גם מהבתים בתקופות הסגר, אני לא צופה שינוי דרמטי בשנים הקרובות באופן עבודתנו. אנחנו עובדים במקצוע שמרני שלא סופג מהר שינויים. השירותים שאנו מעניקים ללקוחותינו מבוססים על אמונם בנו ובניית אמון מתרחשת במפגש בין-אישי וישיר ולא רק בשיחות וידאו. בהתאם, אני לא חושב שהאפשרות לעבוד מהבית תייצר מהפכה וצמצום בהשכרת שטחי משרדי עורכי דין."

תקנות סדר הדין האזרחי

עו"ד ד"ר ישראל (רלי) לשם, שותף במיתר, הביע חשש שבתי המשפט יראו נוכח התקנות החדשות את המטרה הראשונה שלהם כלנהל דיונים יעילים ומהירים ויזנחו את חקר האמת ופסיקה בצורה נכונה וצודקת בתיקים שלפניהם. "הקושי הגדול הוא השאלה אם יימצא האיזון הנכון בין מערכת יעילה לבין מערכת שעדיין הדבר המרכזי שעומד נגד עיניה הוא עשיית הצדק והשגת התוצאה הנכונה בהליך המשפטי".

תגיות