אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתווה הזוחל של בריטניה: פתיחת הכלכלה תתחיל באפריל צילום: איי פי

FT

המתווה הזוחל של בריטניה: פתיחת הכלכלה תתחיל באפריל

לפי תוכנית שהציג ראש הממשלה בוריס ג'ונסון, ששיאה בהסרת כל המגבלות ב־21 ביוני, הפתיחה של המשק תתחיל בחידוש הלימודים ב־8 במרץ. בתי מלון ומקומות בידור לא ייפתחו לפני אמצע מאי. נחמה לעסקים: תוכנית הסיוע הכלכלית תוארך

23.02.2021, 18:06 | סבסטיאן פייר, ג'ורג' פרקר וקלייב קוקסון, פייננשל טיימס

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון חשף אתמול (ב') מתווה בן ארבעה שלבים שבמסגרתו יסתיימו מגבלות הקורונה שהוטלו במדינה עד אמצע יוני. במקביל, בכוונת שר האוצר רישי סונאק להאריך את תוקפם של מהלכי הסיוע הכלכליים עד הקיץ.

"הסוף באמת נראה באופק, אך בכל זאת התקציב שיציג סונאק ב־3 במרץ יכלול צעדים להגן על מקומות עבודה ולסייע לעסקים למשך שבועות ואפילו חודשים של המשך השיבושים", ציין ג'ונסון. הצגת התוכנית הגיעה ברקע קריאות מצד חברי הפרלמנט השמרנים לפתוח את הכלכלה לחלוטין עד סוף אפריל. ג'ונסון, שהכחיש טענות לפיהן הוא מאמץ גישה "פיראטית", העדיף, לדבריו, לנקוט גישה "זהירה" יותר ואמר כי הוא מקווה שיהיה זה מסלול ישיר אל החופש.

קראו עוד בכלכליסט

דוגמה ללחץ הרב המופעל על ראש הממשלה סיפקו נתוני תרחישים שונים להקלת ההגבלות שפירסמה קבוצת היועצים המדעיים למקרי חירום (SAGE) מטעם אימפריאל קולג' ואוניברסיטת ווריק, המייעצת לממשלה. גם לפי התרחישים האופטימיים ביותר ימותו מהנגיף מעל 32 אלף אנשים עד סוף יוני, זאת מכיוון שהחיסונים לא יספקו הגנה מספקת ולא כולם יקבלו אותם. מספר המתים מקורונה עד כה בבריטניה עומד על 121 אלף, בהם 106 אלף באנגליה.

למרות שאף אחד מהמודלים לא שיקלל במדויק את המתווה, תרחיש שבדקו החוקרים באימפריאל קולג', שכלל הקלות דומות, העריך כי בין 150 אלף ל־280 אלף אנשים נוספים יאושפזו ו־32,200־54,800 ימותו בין פברואר לסוף יוני.

בוריס ג בוריס ג'ונסון בשיעור מקוון, אתמול בלונדון | צילום: איי פי בוריס ג

הפתיחה ההדרגתית של הכלכלה תתחיל עם פתיחת בתי הספר ב־8 במרץ ותסתיים, אם הכל יילך כשורה, בהסרת כלל המגבלות החברתיות ב־21 ביוני. פאבים ומסעדות ייפתחו מחדש לפעילות בחוץ ב־12 באפריל, בעוד מקומות אירוח ובידור מקורים, כמו בתי קולנוע, ייפתחו ב־17 במאי. נסיעות בינלאומיות שאינן חיוניות ייבחנו מחדש ולא יורשו להתחדש לפני אמצע מאי.

בעוד שבוע יציג סונאק את התקציב ובו הארכת תוקף הסיוע למובטלים, שאמור היה להסתיים ב־30 באפריל, עד יוני, כדי לסייע לעסקים שנפגעו מההגבלות.

צעדי סיוע נוספים, ביניהם הטבות מס לעסקים, יוארכו גם הם. "אנחנו לא נמשוך את המרבד מתחת לרגליים", הבטיח ג'ונסון. אף שחלק מחברי הפרלמנט ממפלגתו לחצו לפעולה מהירה יותר, יו"ר מפלגת הלייבור קייר סטראמר בירך על ה"זהירות" שנוקט ראש הממשלה.

ג'ונסון הדגיש כי הוא מעוניין שהמסלול חזרה לנורמליות יהיה "בלתי הפיך". בניגוד לסגרים קודמים שהוטלו במדינה, ההקלות יכנסו לתוקף על בסיס כלל ארצי.

בפנייתו לחברי הפרלמנט אמר ג'ונסון כי המתווה יקדם את אנגליה בצורה "זהירה אך לא הפיכה לעבר השבת החירויות שלנו". הוא הגדיר ארבעה מדדים שיאפשרו התקדמות משלב לשלב, בכלל זה יעילות וקצב החיסונים, העומסים בבתי החולים והופעתן של מוטציות חדשות ובעייתיות.

עם זאת, ג'ונסון הודה כי פתיחת הסגר תביא לעלייה בתחלואה. "אין לפיכך שום דרך מהימנה להגיע לאפס הדבקות בקורונה בבריטניה או לעולם נטול קורונה. אנחנו לא יכולים להמשיך ללא סוף תחת הגבלות שפוגעות בכלכלה שלנו, ברווחה הפיזית והנפשית שלנו ובסיכויים העתידיים של ילדינו", אמר. פטריק ולאנס, היועץ המדעי הראשי לממשלה, הוסיף כי ככל הנראה ב"מצבים מסוימים" עדיין תידרש עטיית מסכות גם בחורף הבא, אך קרוב לוודאי שלא יהיה צורך ב"מגוון שלם" של צעדי ריחוק חברתי.

בתום כל שלב תתקיים הפוגה בת חמישה שבועות שבמהלכה יבדקו מדענים את השפעת המהלכים על החודש החולף. שבוע נוסף יידרש לעדכון לגבי ההקלות הבאות. המתווה חל על אנגליה בלבד, בעוד שסקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד צפויות להציג מתווה נפרד בקרוב.

בתוך כך, בעלי עסקים רבים בתעשיית הפנאי והבידור התלוננו על עמימות בכל הנוגע לתמיכה הפיננסית שתוצע להן במסגרת התקציב. "יש עוד שלושה חודשים עד ל־17 במאי ועבור עסקים רבים במגזר הזה אלה יהיו 12 שבועות מכאיבים ביותר, ולא בטוח שכולם יוכלו לשרוד עד תאריך הפתיחה", הגיב סיימון אמני, מנכ"ל רשת הפאבים פולר'ס.

בכוונת הממשלה גם לבחון את האפשרות להנפיק דרכון למתחסנים. "ייתכן מאד ויהיה מקום לתעודות", אמר ג'ונסון, בהזהירו לגבי סוגיות של אפליה והשאלה באיזו מידה יכולה הממשלה לחייב את השימוש בתעודות כאלה.

* * *

הממלכה כבר חוגגת

הזמנות הבריטים לחופשות קיץ זינקו בן לילה ב־500%, טוויטר הוצפה בממים צוהלים

חגיגה בטוויטר. הרשת החברתית הוצפה בממים בעקבות הודעת ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון על תוכניתו להסרת כל מגבלות הקורונה עד ל־21 ביוני.

חוף בטולום, מקסיקו, צילום: איי אף פי חוף בטולום, מקסיקו | צילום: איי אף פי חוף בטולום, מקסיקו, צילום: איי אף פי

בריטים רבים הכריזו כי יציינו את האירוע בחגיגות שאליהן מוזמנים כל תושבי המדינה. אחד מהם הצהיר כי כבר החל להתכונן להנגאובר של 22 ביוני. שמחת הבריטים היתה גדולה במיוחד מאחר שהסרת המגבלות מתוכננת להתרחש יום אחד בלבד לפני משחק הכדורגל שבו תתמודד אנגליה מול צ'כיה במסגרת טורניר היורו 2021. באחד הממים, שפורסם ב"דיילי מייל", נראה אצטדיון עולה בלהבות מרוב התלהבות. רבים התייחסו לשיבה לנורמליות שבאה לידי ביטוי בחזרה למועדונים ולפאבים. חלקם התלוצצו על המראה שלהם, על הקילוגרמים שצברו במהלך החודשים האחרונים, על השיער שהגיע לאורך שיא ועל ההזנחה העצמית באופן כללי. רבים אחרים כבר החלו לפנטז על חופשת הקיץ שלהם.

חברות הנסיעות הודיעו בהתאם על זינוק בהזמנות חופשות החגים מעבר לים. הבי.בי.סי דיווח כי למרות סימני השאלה על חזרת הנסיעות הבינלאומיות, ואף שהממשלה הבריטית מסרה כי לא תחליט בעניין מתן הקלות בתחום זה לפני 17 במאי, מפעילת הנופש הגדולה ביותר בבריטניה, Tui, מסרה שההזמנות זינקו ב־500% בן לילה וכי חל גידול משמעותי בהזמנות לחופשות החל מיולי ואילך. היא הוסיפה שיוון, ספרד וטורקיה היו היעדים המוזמנים ביותר.

חברת התיירות תומאס קוק מסרה כי חל היום זינוק של 100% בגלישה באתר שלה וכי הוצפה בהזמנות לחופשות ביוון, קפריסין, מקסיקו והרפובליקה הדומיניקנית. חברת הלואו־קוסט איזיג'ט דיווחה על זינוק של 337% בהזמנת כרטיסי טיסה ושל 630% בהזמנת חופשות באתרים כמו אליקנטה, מלאגה, פאלמו, פארו וכרתים.

בבריטניה היו עד כה 4.13 מיליון מקרי קורונה ו־121 אלף מקרי מוות מהנגיף. מספר מקבלי החיסון הראשון עמד אתמול על 17,723,840 ומספר מקבלי החיסון השני על 624,325. על פי יורוניוז, בריטניה מובילה באירופה במספר הנומינלי של אזרחים מחוסנים, ואולם מדינות אחרות (מלטה, פורטוגל ובלגיה בראשן) מובילות במספר היחסי של אזרחים שקיבלו שתי מנות חיסון.

חדשות החוץ

תגיות