אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: מספר החולים הקשים יירד בעד 300 בשבוע הבא צילום: איי אף פי

הערכות: מספר החולים הקשים יירד בעד 300 בשבוע הבא

פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, הזהיר בתדרוך מיוחד למגזר החרדי מפני "טישים ועלייה לרגל לירושלים" בפורים. לפי דו"ח של חוקרי האוניברסיטה העברית והדסה, מספר החולים קשה צפוי לרדת בשבוע הבא ל-500-700

24.02.2021, 06:54 | אדריאן פילוט

"ישנו חשש גדול שחג הפורים הזה יגרום שוב להתפרצות של תחלואה. אנו זוכרים מה היה בחג הפורים הקודם ואנו מכירים את תמונת המצב היום, היא שברירית", אמר אתמול (ג') פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, בתדרוך מיוחד למגזר החרדי. רמת התחלואה אמנם בירידה, אבל מקדם ההדבקה (R) שינה כוון והתחיל לעלות שוב, מ־0.79 לפני שלושה ימים ל־0.86 היום. "האם זו תוצאה של פתיחת המשק?" תהה אש. "יכול להיות אבל לא יודעים בוודאות. אנו חייבים לעקוב בימים הקרובים. גם מספר החולים הקשים ממשיך לרדת ונמשיך לעקוב. אם נראה עלייה במדדים, נצטרך ללכת לאחור ולסגור שוב דברים שכבר פתחנו".

קראו עוד בכלכליסט

חיסונים נגד קורונה בת"א, צילום: עידו קסלר חיסונים נגד קורונה בת"א | צילום: עידו קסלר חיסונים נגד קורונה בת"א, צילום: עידו קסלר

עם זאת, חוקרי האוניברסיטה העברית והדסה, המנטרים באופן יומי את מצב התחלואה בישראל, פרסמו אתמול דו"ח שנשלח למל"ל, ובו נכתב כי העצירה בירידת מקדם ההדבקה מתרחשת כשבועיים לאחר השלב הראשון של פתיחת המשק. "הפתיחה האחרונה צפויה להוביל לשינוי נוסף", נכתב. החדשות הטובות שעולות מהדו"ח הן כי הצפי לשבוע הבא הוא ירידה במספר החולים הקשה ל־700-500 מאושפזים בבתי החולים (לעומת 803 אתמול). מנגד, הם מזהירים כי "בעת הקרובה התרומה לתחלואה הקשה מבני 49-40 צפויה להמשיך לגדול. בבני גיל זה יש עלייה כמעט רצופה זה כחודשיים במספר האשפוזים. בגילים האלו ובגילים צעירים יותר יש חשיבות גבוהה להתחסנות, במיוחד של הורים (ועובדי הוראה), למניעת הדבקה נרחבת של ילדים".

קריאה למנהיגות

אש מוטרד מאוד מהצפי להתקהלויות בלתי חוקיות בפורים: "אנו חייבים לעצור את העלייה בתחלואה שאולי תעמיק בגלל ההתנהלות בפורים. אני קורא לכל המנהיגות החרדית לעשות הכל כדי למנוע עלייה בתחלואה. אנו שומעים על טישים ואף על עלייה לרגל לירושלים. אני לא יודע אם זה נכון או לא, אבל חייבים לעצור את זה. המטרה של כולנו היא למנוע התפרצות תחלואה בעקבות פורים, שלא נצטרך לסגור את מערכת החינוף שוב בגלל עלייה בתחלואה בעוד שבועיים.

"לא צריך לוותר על מצוות שמחה, אפשר לשמוח במסגרת המגבלות: עם התנהגות אחראית, ארוחות מצומצמות רק עם המשפחה הגרעינית או עם תוספת משפחתית שכבר התחסנה. אפשר בהחלט לקיים את מצוות החג. כל התנהלות אחראית בפורים תקבע איך נחגוג את הפסח". הוא דחה את הביקורת על מגבלות קשות: "המגבלות האלו הן סבילות והן מאפשרות לחגוג בשמחה ובמשך היום לנהוג כרגיל. זה הדבר החשוב ביותר: להמשיך בפתיחת החינוך והמסחר. לא רוצים מהמורה שתפריע לנו, ולא רוצים עלייה בתחלואה בגלל חגיגות שאינן מאושרות".  

פרופ פרופ' נחמן אש. "כל התנהלות אחראית בפורים תקבע איך נחגוג את הפסח" | צילום: דנה קופל פרופ

אש ביקש להודות למנהיגות החרדית על "הוויתור" של גיוס הכספים המסורתית (מגבית) הנהוג בפורים: "כל הכבוד! זאת אחריות חיובית. אני בטוח שזה גם ישתלם. בהזדמנות זו אני מבקש: אל תכניסו הביתה בחורים לצורך התרמה, גם אם הם מחוסנים".

אש ערך את תדרוך העיתונאים החרדים בדרך לישיבת הממשלה בנוגע לצעדים שיש לנקוט בפורים. לדבריו, המלצת "מגן ישראל" היא סגר לילי בימי חמישי, שישי ושבת בין השעות 8 וחצי בערב עד 5 בבוקר: "העוצר הלילי זה תוספת לפורים כאשר ממשיכים עם מגבלות התקהלות הרגילות שכבר קיימות (10 בתוך מבנה ו־20 בחוץ)".

אש נשאל איך הממשלה תוכל לאכוף את הסגר הלילי ולוודא שבתוך הבתים ינכחו רק בני משפחה גרעינית, והשיב: "היו הרבה ידיעות על התכנסויות, אירועים, מסיבות מעבר לשעה הזו. יש הרבה אירועים כאלו ואין אפשרות שהאכיפה תתמודד איתם. העוצר יאפשר אכיפה יותר טובה. יש הנחיות שקשה לאכוף אותן, אבל חשוב שיצאו לציבור. האמירה שלנו היא: כך צריכים לנהוג. הנחיה: לבצע סעודות במסגרת משפחה גרעינית ותוספות בתנאי שהם מחוסנים. אי אפשר לאכוף את זה. לא ייכנסו הביתה ויספרו את האנשים ויבקשו תעודות מתחסן. יש גם אחראיות אישית".

אש הזכיר כי "ההגנה של חיסון איננה 100%. אפשר לחלות וגם לחלות קשה, ולכן אנו חייבים עדיין מגבלות. איננו יכולים לפטור מעוצר את אל שהתחסנו כי זה בלתי ישים וגם כי זה לא 100%".

רב הנסתר

לגבי תו ירוק לנוסעים ולשבים מחו"ל אש הזכיר כי הנושא חייב לעלות לדיון, אך רב הנסתר על הגלוי בכל הקשור להדבקה: "אנשים שהחלימו או חוסנו מוגנים מפני תחלואה נוספת או תחלואה קשה, אבל יש עדיין סימן שאלה גדול על סוגיית ההדבקה. האם מחוסן יכול להדביק? אנו לא יודעים. אנו נמצאים זמן קצר יחסית בתוך המבצע חיסונים, ואנו המדינה המתקדמת בעולם בנושא החיסונים, ואנו מתקדמים הכי מהר ולכן אין ידע או מידע ממקום אחר בעולם. חייבים משנה זהירות ומידתיות: מי שחוזר מחו"ל יעשה בדיקה, אבל הוא לא צריך להיות בבידוד, אף שישנם מומחים שכן דרשו חובת בידוד".

תגיות