אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דן תחבורה תגייס 36 מיליון שקל להשקעות בסטארט אפים בתחום התחבורה החכמה צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

דן תחבורה תגייס 36 מיליון שקל להשקעות בסטארט אפים בתחום התחבורה החכמה

חברת התחבורה הציבורית תקים שותפות מו"פ, ומתחייבת לרכוש כ-20% מיחידות ההשתתפות שיוצעו בהנפקה. דן מכוונת להשקעה ראשונה של 2.7 מיליון דולר בחברת Valerann הישראלית, הפועלת בתחום ניטור וניהול כבישים, שתבוצע לפי שווי חברה של 16 מיליון דולר

24.02.2021, 11:38 | צלי גרינברג

חברת התחבורה הציבורית 'דן', המנוהלת על ידי המנכ"ל אופיר קרני, מקימה שותפות מחקר ופיתוח (מו"פ) להשקעות בחברות הזנק מתחום ה'תחבורה החכמה', ומכוונת לגיוס של 36 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונה בבורסה בתל אביב. ההנפקה תבוצע באמצעות ווליו בייס חיתום ותלווה ע"י עורכי הדין איתי ברפמן ועדי רון ממשרד ד"ר זאב הולנדר.

קראו עוד בכלכליסט

דן התחייבה לרכוש כ-20% מהיקף יחידות ההשתתפות שיוצעו במסגרת ההנפקה, ותשקיע 4.5 מיליון שקל לאחר ההנפקה, לצד קבלת אופציה להשקעת 7.5 מיליון שקל נוספים.
אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן תחבורה אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן תחבורה אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן תחבורה

השותפות, שתיקרא 'דן מוביליטק', צפויה להשקיע כ-2.7 מיליון דולר בחברת Valerann הישראלית, שתהווה את חברת הפרוטפוליו הראשונה שלה. Valerann פיתחה פלטפורמה חכמה לניטור וניהול כבישים מהירים בזמן אמת, וההשקעה בה תיעשה לפי שווי חברה של 16 מיליון דולר, ובתמורה ל-12% ממניותיה.

Valerann פועלת כיום בישראל, ארה"ב ובריטניה, וגייסה עד כה כ-10 מיליון דולר. החברה מעריכה את גודל שוק ניטור הכבישים העולמי בכ-70 מיליארד דולר בשנה, אל מול עלות של כחצי טריליון דולר לכלכלה העולמית, הנגמרת כתוצאה מתאונות דרכים ועומסי תנועה.

דן אוטובוס חשמלי , צילום: יח"צ דן אוטובוס חשמלי | צילום: יח"צ דן אוטובוס חשמלי , צילום: יח"צ

סך ההשקעות שנעשו ב-8 השנים האחרונות בחברות הזנק ישראליות הפועלות בתחומי התחבורה עומד על כ-25 מיליארד דולר, ועיקרם באקזיט שחוותה חברת מניעת תאונות הדרכים הישראלית 'מובילאיי' לאחרשנרכשה ב-2017 על ידי אינטל, תמורת 15.3 מיליארד דולר.

יו"ר 'דן מוביליטק' הוא אלון אגינסקי, יזם ומשקיע בתחום ההייטק, וסגן היו"ר הוא גיא רוזן, המכהן גם כיו"ר שותפות מו"פ שכבר הפכה ציבורית - מילניום פוד-טק, וכסגן יו"ר תנובה. מנכ"ל השותפות הוא מני מאור, שכיהן עד לאחרונה כמנכ"ל חברת ההשקעות הורייזן גרינטק ונצ'רס, זרוע ההשקעות של ג'נרל אלקטריק (GE) שנמכרה לקרן ההון סיכון SIBF. מאור גם משמש כיו"ר חברות הזנק מתחומי האנרגיה והתחבורה החשמלית.

ההשקעה בשותפות המו"פ מצטרפת להשקעות קודמות של חברת התחבורה הציבורית בשוק ההון וביניהן: כ-13 מיליון שקל שהשקיעה החל מ-2017 בחברת אלקטריאון וירלס הציבורית תמורת 16.5% ממניות החברה, שדוללו לאחזקה של 9.21% כיום, ונאמדות בשווי של 216.8 מיליון שקל – פי 16.5 על השקעתה בחברה.

דן גם השקיעה כ-9 מיליון שקל החל מ-2015 באפליקציית כרטיסי הנסיעה הציבורית 'הופ-און' (HopOn), ומחזיקה בכ-20% ממניות החברה. הופ און מסיימת בימים אלה גיוס פרטי לפי שווי חברה של כ-120 מיליון שקל, המעמיד את שווי האחזקה של דן בה על כ-24 מיליון שקל – המקנה לה רווח על הנייר של פי 2.6 על השקעתה.

בישראל פועלות כיום כ-620 חברות מו"פ, על פי נתוני רשות החדשנות הישראלית, מהם 40% בתחומי האוטומציה והקישוריות; 35% בתחומי שירותי תנועה; 15% בחשמל ואנרגיה; 8% בתעופה ורחפנים; וכ-2% בתחום הימי.

בבורסה בתל אביב הונפקו עד כה 6 חברות מו"פ ישראליות שגייסו סכום מצטבר של 317 מיליון שקל בהנפקות הראשונות שלהן. אליהן עתידות להצטרף עוד כ-7 חברות מו"פ המבקשות להפוך לציבוריות, ומהוות כחמישית מכלל 33 ההנפקות העתידיות הרשומות כיום בבורסה בתל אביב.

תגיות