אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיריית כפר סבא התעקשה על היטל ההשבחה אך צפויה לקבל רק כחמישית ממנו צילום: שאול גולן

עיריית כפר סבא התעקשה על היטל ההשבחה אך צפויה לקבל רק כחמישית ממנו

העירייה ביקשה לחייב את רשת הדיור המוגן – בית בכפר בהיטל השבחה על קרקע שרכשה, אך בבית בכפר טענו כי החיוב הוא על קרקע סמוכה שאותה טרם רכשה; רשות מקרקעי ישראל הייתה זו שהכריעה את הכף

24.02.2021, 16:50 | דותן לוי

ועדת הערר המחוזית לענייני פיצויים והיטלי השבחה דחתה בקשה להיטל השבחה של עיריית כפר סבא מרשת בתי הדיור המוגן – בית בכפר. במקרה המדובר, בית בכפר ביקשה לרשום בטאבו את הנכס הקיים ברחוב בן יהודה 71 ממנו פועל כיום בית הדיור המוגן המשתרע על קרקע בשטח של 8,250 מ"ר. לצורך הרישום נדרשה הרשת להמציא אישור על היעדר חבות מסים מטעם העירייה, אך במקום האישור קיבלה דרישה לתשלום היטל השבחה של 10.5 מיליון שקל. הרשת טענה, כי שילמה עבור הנכס היטל השבחה בשלב היתרי הבנייה וכי מדובר בניסיון של העירייה להוציא ממנה כספים שלא כדין, זאת היות והתשלום אותו דרשה העירייה הינו על שטח סמוך שלא נמצא בבעלותה.

קראו עוד בכלכליסט

השטח הסמוך הינו שטח שבית בכפר הסכימה עם בעליו על רכישתו בעבר, אך רשות מקרקעי ישראל לא אישרה את קיום העסקה, ודרשה כי הקרקע תושב אליה ולאחר מכן היא תשווק אותה בעצמה. לאחר מאבק משפטי עם בית בכפר, בשנת 2019 הוסכם כי בית בכפר תוכל לרכוש את הנכס ב-91% מגובה השומה. במקרה זה, ההשבחה של הקרקע משימושה הקודם כקרקע חקלאית התרחשה כאשר היא בידי רמ"י, והמשמעות היא שהרשות המקומית מקבלת חלף היטל השבחה בגובה 12% אותו משלמת המדינה, לעומת 50% שהרשות המקומית הייתה מקבלת באם הקרקע הושבחה כאשר היא בבעלות פרטית. לאור זאת, נטען על ידי בית בכפר, כי עיריית כפר סבא העדיפה לקבל את מלוא היטל ההשבחה במהלך לא חוקי, "בקשת העוררת לרישום החכירה לפי תשריט בשטח של 8,250 מ"ר כאמור, נוצלה על ידי הוועדה המקומית להוצאת "שומה", כביכול, מופרכת לחלוטין, המתייחסת לכל חלקה 102 בשלמותה, זאת, הגם שאין לעוררת זכויות חכירה בכל שטח החלקה בשלמותה...אלא בשטח של 8,250 מ"ר בלבד".

בית בכפר בכפר סבא, צילום: שאול גולן בית בכפר בכפר סבא | צילום: שאול גולן בית בכפר בכפר סבא, צילום: שאול גולן

בוועדה המקומית טענו מנגד, כי בית בכפר חתמה על הסכם עם רמ"י לפיו היא תרכוש את הקרקע בפטור ממכרז, וכי היא מחזיקה בכל השטח ולכן עליה לשלם את היטל ההשבחה.

מי שהכריע את הכף הייתה רשות מקרקעי ישראל אשר הציגה עמדה ולפיה בהסדר החכירה לשטחים הנוספים עליה הסכימה עם בית בכפר הוסכם על חלף היטל השבחה שבו תישא רשות מקרקעי ישראל. "כפועל יוצא בגין אירוע מימוש זכויות זה משנת 2019, אין מקום לחיוב בהיטל השבחה אלא לתשלום חלף היטל על ידי רשות מקרקעי ישראל".

את בית בכפר ייצגו עוה"ד רפי מלמן ומלכה אנגלסמן ממשרד מ. פירון ושות'.

תגיות