אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברות הביטוח מסמנות את היציאה מהמשבר דרך הדיבידנד צילום: קבוצת הראל

חברות הביטוח מסמנות את היציאה מהמשבר דרך הדיבידנד

הראל הודיעה על מדיניות קבועה של חלוקת דיבידנד בשיעור 35% מהרווח, לאחר שהפניקס אימצה מדיניות דומה בסוף 2020; חברות הביטוח לא חילקו דיבידנד בחודשים הראשונים של 2020, ואגרו הון עצמי שמאפשר להן לאמץ מדיניות דיבידנד נדיבה

01.03.2021, 17:21 | אלמוג עזר

חברות הביטוח מכריזות על היציאה שלהן ממשבר הקורונה דרך אימוץ מדיניות חלוקת דיבידנדים נדיבה מאוד.  

קראו עוד בכלכליסט

הראל השקעות, החברה האם של הראל חברה לביטוח, הודיעה אתמול (א') שתחלק באופן קבוע 35% מהרווח הכולל שלה למחזיקי המניות. מדובר בחברת הביטוח השנייה מבין חמש החברות הביטוח הגדולות שמאמצת מדינות דיבידנד. זאת לאחר שהפניקס אימצה בסוף 2020 מדיניות חלוקת דיבידנד של עד 50% מהרווח הכולל. אל שתי חברות אלו יש להוסיף גם חברת ביטוח ישיר שגם היא מחזיקה במדיניות חלוקת דיבידנד נדיבה של 50% מהרווח הכולל.

בית הפניקס בית הפניקס בית הפניקס

מדיניות חלוקת הדיבידנד מתאפשרת בן היתר בעקבות עדכון הוראות הסולבנסי שביצעה רשות שוק ההון לקראת סוף 2020. במסגרת העדכון מתאפשר לחברות הביטוח להחזיק בכמות הון קטנה יותר לאחר המשבר.

מבין הענפים העיקריים בשוק ההון, ענף הביטוח הוא היחיד שלא חילק דיבידנדים בחודשים הראשונים של שנת 2020, בעיקר בשל משבר הקורונה. לנוכח התפתחויות אלו, רוב חברות הביטוח הציבוריות החלו לאגור הון עצמי גבוה מהדרוש במסגרת יחס כושר הפירעון (המקבילה בענף הביטוח ליחס הלימות הון במגזר הבנקאי). המשבר התברר עד כה כמשבר בריאותי וכלכלי אך לא ככזה שעלול לפגוע בהתנהלות של חברות הביטוח ומכאן האפשרות ואולי ההכרח לחלק דיבידנד. בהראל, לדוגמה, מחזיקים 35% מעבר להון הדרוש על פי יחס כושר הפירעון.

בשנים האחרונות חילקו מדי שנה למעלה מ-40% מהחברות הציבוריות בבורסת ת"א דיבידנדים לבעלי מניותיהן. על פי מחקר של הבורסה מ-2020, יותר מ-80% מהן (164 חברות) מחלקות באופן קבוע דיבידנד. על פי נתונים שהגיעו לכלכליסט, הראל חילקה כ-2.3 מיליארד שקל כדיבידנד בעשור האחרון, כמות הדיבידנדים הגבוהה בענף. שווי זה מהווה כ-35% משווי השוק הנוכחי של הראל עסקי ביטוח שנאמד ב-6.6 מיליארד שקל, ללא חלוקת דיבידנד, הראל הייתה מגיעה היום לשווי שוק של כמעט 9 מיליארד שקל.

בעשור האחרון חילקה הפניקס כ-940 מיליון שקל דיבידנד, שמהווים כ-13% משווי השוק שלה. בנוסף, חברת הביטוח חילקה עוד 250 מיליון שקל כדיבידנד בעין בשנת 2020. בסך הכל מדובר על 1.2 מיליארד שקל כדיבידנד, שמהווים 18% מהשווי של הפניקס. 

 

בכירים בענף סבורים ששיעור זה אמור לצמוח בשנים הקרובות. זאת בעקבות מכירתה של הפניקס לשתי קרנות השקעה אמריקניות, סנטרברידג' וגלטין פוינט, שצפויות לתמוך בחלוקת דיבידנדים כדי להגדיל את הרווחים של בעלי המניות הזרים. יחס כושר פירעון של הפניקס עמד, נכון לסוף 2019, על 165%. על פי דוח שפרסמה הפניקס עולה כי עודף ההון שלה עמד על כ-4.85 מיליארד שקל לפני שקבעה את מדיניות הדיבידנד.

מנורה מבטחים הבאה בתור

מניית הראל השקעות עלתה אתמול (א') ב-2% על רקע הודעת החברה על אימוץ מדינות הדיבידנד, אך היא לא מניית הביטוח היחידה שקפצה. מניית מנורה מבטחים החזקות, חברה האם של מנורה מבטחים ביטוח, עלתה ב-3.6% בעקבות הציפייה כי מנורה מבטחים תהיה חברת האחזקות הרביעית בענף הביטוח שתאמץ מדיניות דיבידנד קבועה. בעשור האחרון הייתה מנורה מבטחים החברה עם חלוקת הדיבידנד הצנועה ביותר עם חלוקה של 450 מיליון שקל שמהווים כ-11% משווי השוק של החברה שהגיע לאחרונה ל-4.2 מיליארד שקל.

מנורה מבטחים תחלק היום (ב') 100 מיליון שקל כדיבידנד, לאחר שקבעה את חלוקתו מלפני כשבועיים. יחס כושר הפירעון שלה עמד לפני כן על 120% (על פי דיווחי החברה, נכון לסוף 2019) ועודף של 1.9 מיליארד שקל.

צמד חברות האחזקה בחברות ביטוח האחרות, מגדל וכלל עסקי ביטוח גם הן בעלות עודפי הון. אימוץ מדיניות דיבידנד בשתי חברות אלו הוא עניין מורכב יותר, בעיקר בשל מגבלות שהטיל הממונה על הביטוח ד"ר משה ברקת ספציפית על שתי חברות אלו. נציין כי מגדל הייתה מבין מחלקות הדיבידנדים הגדולה בעשור האחרון כאשר הדיבידנד שחולק עומד על יותר מ-2 מיליארד שקל. 

תגיות