אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי טיול של 15 שנה בארה"ב: אגיס חוזרת לפעילות עצמאית  צילום: עמית שעל

אחרי טיול של 15 שנה בארה"ב: אגיס חוזרת לפעילות עצמאית

פריגו מכרה את חטיבת התרופות הגנריות לקרן ההשקעות אלטריס ב־1.5 מיליארד דולר. הרגל המרכזית בחטיבה היא פריגו ישראל (אגיס) שמעסיקה 850 עובדים, מתוכם 600 במפעל בירוחם, שיקבלו מענקים של עד 70 אלף שקל, תוספת שכר והגדלת דמי הרווחה

02.03.2021, 08:25 | סופי שולמן

שלוש שנים אחרי שפעילות התרופות הגנריות של פריגו הונחה על המדף נמצא לה קונה. החטיבה, שהרגל המרכזית בה היא פריגו ישראל, תימכר ב־1.55 מיליארד דולר לקרן ההשקעות האמריקאית אלטריס קפיטל.

 

קראו עוד בכלכליסט

 

פריגו ישראל היא למעשה חברת אגיס של מורי ארקין, שנמכרה לחברה האמריקאית ב־2005 תמורת 800 מיליון דולר במזומן. פריגו ישראל מעסיקה 850 עובדים, 600 מהם במפעל בירוחם והיתר במטה בשוהם, שאחראי על שיווק והפצה של מוצרי החברה בישראל. מעבר לכך בחטיבת ה־Rx שנמכרת יש גם מפעל במינסוטה שבארה"ב ומרכז הפצה בדרום קרוליינה.

מורי ארקין מורי ארקין מורי ארקין

מדובר במחיר רכישה לא גבוה במיוחד עבור החטיבה, המשקף מכפיל של שש על הרווח התפעולי. ב־2019 פורסמו הערכות לפיהן אותה קרן אלטריס התמודדה על רכישת החטיבה לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. מולה התמודדו קרנות השקעה נוספות ומוכרות יותר, ובהן סרברוס, cvc, אפולו וקרלייל. הרעיון מאחורי הפיצול הוא לקבל עבור פריגו תמחור גבוה יותר שבו נסחרות חברות מוצרי צריכה ותרופות ללא מרשם לעומת חברות גנריקה שרווחיותן נפגעה עמוקות בשנים האחרונות.

למעשה אפשר לראות בעסקה הנוכחית את חזרתה לעצמאות של אגיס במתכונתה המקורית כמפעל שמתמחה בתרופות גנריות בתחום העור, בעיקר משחות וקרמים במרשם. במרוצת השנים מכרה פריגו פעילויות נלוות שהיו לאגיס, מותגי הטיפוח והטואלטיקה קרליין ונקה נמכרו ב־2009, וכימאגיס, שייצרה חומרי גלם לתרופות (api), נמכרה ב־2017 תמורת 110 מיליון דולר.

המנכ"ל נשאר בתפקידו

במסגרת העסקה, שגם ועד העובדים של פריגו וגם ראש עיריית ירוחם עודכנו בה עוד בטרם החתימה, ימשיך המפעל בירוחם לפעול במתכונתו הנוכחית. קרן אלטריס קיבלה על עצמה את כל ההתחייבויות במסגרת ההסכם שנחתם בין עובדי פריגו לחברה באחרונה. מעבר לכך יקבלו עובדי פריגו ישראל בונוס של עד 70 אלף שקל בהתאם לוותק ותוספת שכר של 4.25% שתשולם באפריל הקרוב. כמו כן דמי הרווחה השנתיים לעובד יגדלו ב־600 שקל. ההסכם הקודם עם העובדים נחתם במחשבה שהמפעל עומד להימכר, אבל העסקה לא קרתה.

"בניגוד למכירה למשקיע אסטרטגי, פירושה של מכירה לקרן השקעות היא שהמיקוד יהיה פחות על חסכונות ויותר על צמיחה והתרחבות וזאת במטרה למכור את החברה בתוך שלוש עד חמש שנים", נכתב אתמול במכתב שהופץ לעובדי פריגו ישראל ואשר הגיע לידי "כלכליסט". "הרוכש קיבל את כל התנאים שנחתמו לפני שנתיים מול ועד העובדים לפני שנתיים, כולל אי העתקת המפעל מירוחם". גם שרון כוחן, מנכ"ל פריגו ישראל, צפוי להמשיך בתפקידו.

מפעל פריגו בירוחם הוא מפעל מאושר FDA שיש לו גם תקינת GMP, הדרושה לייצור תרופות מרשם, וככזה הוא מהווה נכס אסטרטגי שלא ממהרים לסגור או להעתיק את מיקומו. בתעשיית התרופות ציינו אתמול כי במסגרת מאמצי הממשלה להביא לישראל ייצור חיסונים, אף הועלתה אפשרות לייצרם במפעל פריגו בירוחם, אך התוכנית לא תצא לפועל בשלב זה משום שנדרשות התאמות רבות מדי לכך והמפעל עצמו רווחי. הכנסות החטיבה הגנרית של פריגו התקרבו למיליארד דולר ב־2020, והרווח התפעולי הגיע לרבע מיליארד דולר. מדובר למעשה ברבע מהפעילות של פריגו כולה, ומרבית הרווח של החברה שסובלת משחיקה ברווחיות בשנים האחרונות. גם לאחר העסקה ימשיך המפעל לייצר עבור פריגו את המוצרים שייצר עד כה, ובהמשך ינסה להתרחב בעיקר באמצעות הוספה ושכלול של קווי ייצור בטכנולוגיות מתקדמות.

מפעל פריגו ישראל בירוחם. נכס אסטרטגי שלא ממהרים לסגור או להעתיק את מיקומו, צילום: עמית שעל מפעל פריגו ישראל בירוחם. נכס אסטרטגי שלא ממהרים לסגור או להעתיק את מיקומו | צילום: עמית שעל מפעל פריגו ישראל בירוחם. נכס אסטרטגי שלא ממהרים לסגור או להעתיק את מיקומו, צילום: עמית שעל

אנשי קרן אלטריס, שמתמחה בתחום הרפואה ומנהלת 5.2 מיליארד דולר, כבר מכירה את המפעל, ואנשיה ביקרו בו מספר פעמים בעבר. על פי גורמים בתעשיית התרופות, הקרן כבר בחנה את רכישתו לפני מספר שנים, אך אז לא היתה הסכמה על המחיר. הקרן השקיעה מאז הקמתה ב־2003 ביותר מ־40 חברות פארמה.

חוכמת הבדיעבד

האם משמעות העסקה היא גם מחיקת פריגו מהמסחר בתל אביב? לא בהכרח. כחברה עם שווי שוק שנושק ל־20 מיליארד שקל, פריגו נמנית עם החברות הגדולות בבורסת תל אביב ונמצאת בכל המדדים החשובים. ככזאת ידיים חזקות של משקיעים מוסדיים מחזיקים בה במסגרת השקעות פסיביות מדדיות. במקרה שתימחק מתל אביב, מכיוון שלכאורה אין לה יותר פעילות בישראל, היא עלולה לאבד את המשקיעים האלה. ההנחה הסבירה היא שהם לא יקנו באופן אקטיבי ויזום את פריגו, חברה קטנה במונחי וול סטריט.

מניית פריגו קרסה בשנים האחרונות יחד עם מרבית מניות תעשיית הגנריקה. אתמול, גם לאחר זינוק חד במניה עם פרסום דבר העסקה, לא הצליחה החברה לטפס מעל לשווי של 6 מיליארד דולר.

שווי זה רחוק שנות אור מ־30 מיליארד דולר שהציעה עבורה לפני שש שנים כאשר המשולש טבע־מיילן־פריגו ניהל קרב ייצרי של השתלטויות עוינות. בדיעבד לכולן היה עדיף כנראה לבצע את העסקאות האלה. מיילן הציעה אז עבור פריגו את הסכום הגבוה פי חמישה משווייה הנוכחי, כמעין גלולת רעל נגד טבע.

חברת התרופות הישראלית הציעה אז 40 מיליארד דולר עבור מיילן שבינתיים צנחה גם היא בעשרות אחוזים על רקע חולשת השוק הגנרי והירידה החדה ברווחיות בו. בנובמבר התמזגה מיילן עם פייזר. גם מיילן נסחרה בעבר בתל אביב, אך עזבה לאחר כישלון המגעים עם פריגו. בסביבת פריגו ציינו כי טרם התקבלה החלטה בנושא המשך המסחר בבורסת תל אביב.

מאז התפוצצות המגעים למכירה למיילן, היתה פריגו נתונה ללחץ כבד של קרן סטארבורד, משקיעה אקטיביסטית שרכשה חבילת מניות בחברה והפעילה על הדירקטוריון לחץ לחזור ולהתמקד בעסקי הליבה שלה. פעילות הליבה ההיסטורית של פריגו, שהוקמה במאה ה־19, אינה תרופות מרשם, אלא משחות וקרמים ללא מרשם. בעקבות הלחץ מכרה פריגו את כל פעילויותיה בתחום תרופות המרשם..

ההודעה על העסקה למכירת חטיבת הגנריות פורסמה במקביל לדו"חות הכספיים של פריגו שהצביעו על הכנסות שנתיות של 5 מיליארד דולר והפסד של 162 מיליון דולר. ב־2019 היו הכנסות דומות, ורווח נקי של 146 מיליון דולר.

תגיות