אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמישית מצוותי בתי החולים מסרבים להתחסן צילום: שאול גולן

בלעדי לכלכליסט

חמישית מצוותי בתי החולים מסרבים להתחסן

בבתי החולים הכלליים התחסנו עד כה 80% מהצוותים; דווקא בבתיה"ח הגריאטריים שיעור המתחסנים נמוך יותר – 76% מחוסנים. במשרד הבריאות החליטו על חובת חיסון לצוותים; האוצר: להפסיק את מימון ימי הבידוד

02.03.2021, 06:55 | אדריאן פילוט

חודשיים וחצי אחרי תחילת מבצע החיסונים לקורונה מתברר כי 10%–15% מהצוותים בקופות החולים וכ־20% מצוותי בתי חולים מסרבים להתחסן, כך נודע ל"כלכליסט". בעקבות זאת הורה אמש (ב') מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי לכפות על הצוותים (רופאים, אחיות, מקצועות רפואה, אדמיניסטריציה ותמיכה) חובת חיסון.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי | צילום: אלכס קולומויסקי מנכ”ל משרד הבריאות חזי לוי, צילום: אלכס קולומויסקי

בעיה חריפה בגריאטריים

לפי הנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" כמעט 90% מהצוותים של מאוחדת ולאומית כבר התחסנו, בכללית המספר עומד על כ־86% ובמכבי מדווחים על מעל 80% כאשר שם מבהירים כי ישנם אנשי צוות במכבי שאינם משתייכים לקופה ולגביהם אין נתונים. לפיכך בין 10%–15% מצוותי קופות החולים אינם מחוסנים.

המצב בבתי החולים חמור בהרבה ולמרבה הפלא דווקא בבתי החולים הגריאטריים התמונה הגרועה ביותר: שיעור החיסון (כולל מחלימים) עומד בבתי החולים הכלליים על כ־80%, כאשר בבתי החולים הפסיכיאטריים השיעור גבוה ועומד על 83%. מנגד, דווקא בבתי חולים גריאטרייים המטפלים באוכלוסיית הסיכון העיקרית לקורונה שיעור החיסון כולל מחלימים בקרב הצוותים עומד על כ־76% בלבד. כלומר כל עובד רביעי במערך האשפוז הגריאטרי איננו מחוסן.

גם בתוך הקבוצות השונות נרשמו הבדלים גדולים: מצד אחד נמנים בתי החולים הפיסיכיאטריים באר שבע וירושלמי עם שיעורי חיסון של מעל 91%, כאשר בקרב בתי החולים הכלליים זיו (87%) ואיכילוב (86%) הם המצטיינים. מנגד, שיעורי התחסנות מאוד נמוכים נרשמו בבתי החולים הלל יפה, נהריה, דורות ויפו. הנתונים רלונטיים ל־52 אלף עובדי בתי החולים הממשלתיים לרבות תאגידי בריאות וגם מתנדבים קבועים או צוות טכני שעובד באותם מוסדות באופן קבוע. הנתונים אינם כוללים את בתי החולים העצמאיים ושל הכללית אך גורמים הבקיאים בנתונים במשרד הבריאות הסבירו כי הנתונים בשתי המערכות הלא ממשלתיות אף יותר גרועים.

יולי אדלשטיין שר הבריאות, צילום: אלכס גמבורג יולי אדלשטיין שר הבריאות | צילום: אלכס גמבורג יולי אדלשטיין שר הבריאות, צילום: אלכס גמבורג

מנהלי קופות החולים פנו כבר כמה פעמים ללוי שיחייב את הצוותים להתחסן בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד הבריאות הקיים מ־2016. לפי חוזר המנכ"ל מ־08.09.2016 על כל עובדי מערכת הבריאות ותלמידי מקצועות הבריאות להתחסן נגד כמה מחלות לרבות פוליו, טטנוס, דיפטריה, שעלת, חזרת, חצבת, אדמת (ילדי 1957 ומעלה) שפעת והפטטיס B, כך שלחובת חיסון עובדי מערכת הבריאות ישנו תקדים.

אחד מבכירי קופות החולים הסביר ל"כלכליסט" כי חשוב גם שצוותי בריאות שמחליטים שלא להתחסן, יבינו שיש לכך השלכות כלכליות. מדובר בהשלכות כלכליות מרחיקת לכת: לפי ההסכם שנחתם בחודשים הראשונים של המגיפה ואחרי כיפופי ידיים ומאבקים קשים בין הוועדים השונים לאוצר – המדינה (משלמי המסים) היא זאת שמממנת את ימי הבידוד של אותם עובדים שנחשפו לחולה מאומת, ובמלואם. עד תחילת מבצע החיסון, הדבר היה הגיוני ומוצדק אלא שאחרי מבצע החיסון ומדיניות התו ירוק הפוטרת כל מחוסן (אחרי שתי מנות) מבידוד, נשאלת השאלה האם משלמי המסים עדיין חייבים לממן במלואם את ימי הבידוד של אותם צוותי בריאות אשר מודעים ליתרונות של החיסון ולסכנות המחלה, שהחליטו לא להתחסן?

דרישה להפסקת ההסכם

ל"כלכליסט" נודע כי גורמים במשרד הבריאות כבר פנו לממונה על השכר באוצר בנידון. האחרון תומך בצעד הזה וגם סבור כי מי שלא הסכים להתחסן לא יקבל את התנאים המיטיבים שעליהם הסכים הממונה (מימון מלא של ימי הבידוד).

יתרה מזו, למרות שההסכם הזה יפוג בעוד חודשיים ובמשרד האוצר כבר הודיע כי אין בכוונתם להאריך אותו, ל"כלכליסט" נודע כי הממונה על השכר במשרד האוצר מבקש להפסיק כבר עתה את ההסכם לרבות אותן זכויות מיוחדות בנוגע לימי הבידוד. עוד נודע כי כבר אתמול התקיימה הפגישה הראשונה בנידון הן מול ההסתדרות הרפואית (הר"י), המשמשת גם כוועד עובדי הרופאים, אך גם מול ההסתדרות הכללית (שם מעוגנים שאר מקצועות הרפואה לרבות אחיות) כדי לקבל את אישורם. זאת מכיוון שמבחינה משפטית האוצר אינו רשאי לסיים הסכם באופן חד־צדדי. באוצר נחושים להביא בהקדם האפשרי להפסקת מימון ימי הבידוד לנוכח החיסון. הדרישה של האוצר, אך גם של מנהלי משרד הבריאות וקופות החולים, היא לנכות ימי מחלה תמורת ימי בידוד או כל הסכם אחר שיחלק באופן שוויוני יותר את עלויות הבידוד.

כמה התחסנו במערכת כמה התחסנו במערכת כמה התחסנו במערכת

למהלך הזה יש כבר מתנגדת אחת: ההסתדרות הרפואית משם נמסר כי "הר"י לומדת את השפעת החיסונים וככל שתהיינה תוצאות המוכיחות שהמסיכה איננה מספיקה, לא נעמוד בדרך לגבי חיסון רופאים שעובדים עם הציבור על מנת לא להזיק ולהגן על המטופלים. זו דוגמא אישית נכונה, לא מתוך כפייה. למדינת ישראל יש חוב ענק לציבור, למערכת הבריאות, לצוותי הרפואה ולרופאים שבשנה זו השקיעו מכיסם לבייביסיטרים, ונתנו את כל כולם, כך שגם בעוד 20 שנים המדינה לא תכסה אות החוב".

ממשרד הבריאות לא התקבלה תגובה לידיעה. מבית חולים הלל יפה נמסר: "אנו מחויבים לדווח למשרד הבריאות כל שבוע. הדיווח האחרון הועבר ביום חמישי ועמד על 73% מחוסנים ומחלימים יחד. עם זאת, אנחנו עדיין מטייבים נתונים למול קופות החולים".

תגיות