אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל מהדרין: "החקלאות בישראל מגבילה אותנו - נגדל אבוקדו בחצי הכדור הדרומי" איור: איגור טפיקין

ראיון כלכליסט

מנכ"ל מהדרין: "החקלאות בישראל מגבילה אותנו - נגדל אבוקדו בחצי הכדור הדרומי"

שאול שלח מונה לתפקיד ניהול מגדלת הפירות והירקות בחודש יוני - בעיצומה של המגפה וקרבות השליטה אצל בעלת השליטה דסק"ש; בראיון לכלכליסט משוחח על הקשיים שבגידול המקומי ומציע תוכנית התרחבות: "מטרתנו היא למצוא מגדל בחו"ל - החקלאות המקומית מגבילה אותנו בכמויות שנרצה לגדל"; מניית מהדרין ללא שינוי ב-2021

02.03.2021, 12:25 | חזי שטרנליכט

קרבות השליטה בדיסקונט השקעות הצליחו להשכיח את אחת מאחזקות החברה, מגדלת הפירות והירקות 'מהדרין', שמינתה מנכ"ל חדש ביוני האחרון – שאול שלח. בראיון לכלכליסט מסמן שלח תוכנית התרחבות של החברה, שכוללת ניעור אבק מהתדמית המנומנמת של החברה החקלאית.

קראו עוד בכלכליסט

מהדרין נסחרת כיום לפי שווי של 458 מיליון שקל. בחברה מועסקים קרוב לאלף איש, ומצבת כח האדם עשויה להגיע לכפליים בתקופות השיא בחקלאות. במטה החברה עובדים 70 עובדים והיא נחשבת לחברה סולידית. כמה סולידית? המניה ירדה 0.6% בשנה שעברה, שנת הקורונה.

המנכ"ל שלח: "נחפש מגדל בחצי כדוה"א הדרומי", צילום: shutterstock המנכ"ל שלח: "נחפש מגדל בחצי כדוה"א הדרומי" | צילום: shutterstock המנכ"ל שלח: "נחפש מגדל בחצי כדוה"א הדרומי", צילום: shutterstock

מתחילת השנה טיפסה ב-0.6%. לא בדיוק ההייפ הטכנולוגי, אבל גם לא הקריסה שאפיינה חלק מהסקטורים האחרים שנפגעו מהמגיפה. את האבק מתכנן שלח לנער על ידי תוכנית התרחבות לגידולים בחו"ל, והוא מתרחק מכל עיסוק בנדל"ן.

"עד היום, מהדרין התפרנסה ושירתה את החקלאות הישראלית", מציין מנכ"ל החברה שאול שלח ומוסיף כי "בחצי השנה האחרונה בנינו אסטרטגיה שבאה מתוך הסתכלות על כל מה שהחקלאות הישראלית מגדלת והיכן יש פוטנציאל ייצור נוסף בארץ. אבל החקלאות המקומית מגבילה אותנו בכמויות שנרצה לגדל".

מעבר לכך, מסביר שלח כי הגידולים החקלאיים השונים של מהדרין בארץ - "מגבילים אותנו בחלונות הזמן שבהם אנחנו יכולים לשרת את הלקוחות שלנו בארץ ובחו"ל. הסיטואציה שבה אנחנו מופיעים אצל הלקוחות שלנו כספק דומיננטי, למשל של אבוקדו, למשך שלושה עד ארבעה חודשים בשנה (בעונת החורף), היא לא סיטואציה טובה".

שלח, שמגיע עם 20 שנות ניסיון בענף המזון, ניהל פעילויות מתועשות בתחום וחלש על ייצור מוצרים מתוקים. בין היתר ניהל את פעילות הגלידות בשטראוס. "הייתי ב'מפנקים' ועברתי אל הסופר-פוד", הוא מחייך. כיום אחד מהגידולים הבולטים של מהדרין הוא האבוקדו, אבל לא רק. מהדרין משווקת גם תוצרת חקלאית כגון תמרים מהערבה וגידולים רבים נוספים מהארץ לרשתות המובילות באירופה.

"יש תחומים שבהם החסרונות התחרותיים של ישראל מגיעים בגלל התשומות ושערי המטבע. הבחירה שעשינו היא לחבור לחקלאות בטריטוריות אחרות. אנחנו מחפשים מגדל שעשה את ההתפתחות הנדרשת בטריטוריה אחרת".

שלח מוסיף כי "המטרה הגדולה שלנו היא מדינה בחצי הכדור הדרומי שמשלימה את חלונות הזמן שבהם ישראל מספקת לנו תוצרת. גם לגבי גידולי האבוקדו וגם ההדרים שהם פירות של חורף".

שלח הגיע לתפקיד מנכ"ל מהדרין בתקופת מאבק שליטה: אחד מבעלי המניות החדשים במהדרין, בני ברון, הערים קשיים על שכרו של שלח, שלבסוף אושר. בשנה החולפת אדוארדו אלשטיין איבד את דסק"ש, וצחי נחמיאס צפוי להיות בעל הבית החדש.

כיצד אתה הולך לעבוד עם בעל שליטה חדש?

"אלשטיין היה בעל השליטה בדסק"ש ואהב והאמין בתחום שלנו. הוא האמין במהדרין. מבחינת הבעלים החדשים, אנחנו מחכים להם. אני לא כל כך יודע מי הם יהיו. אני מכיר רק שם אחד שזה צחי נחמיאס, ושמעתי רק דברים טובים עליו".

ההתרחבות לחו"ל תבוא על חשבון החקלאות בארץ?

"עם כל הכוונה לצמוח באמצעות חקלאות מקור נוספת, החקלאות הישראלית תישאר המקור העיקרי שלנו נרצה לגדול בה. הכי נוח ומתאים לנו לגדול בה".

בארץ יש מכת פשיעה לא פשוטה בתחום החקלאי, זה משפיע עליכם גם?

"אני יכול להגיד שיש חקלאים שזה הורג אותם - הגניבות החקלאיות. שמעתי על קיבוץ שקטף חלק מהמטע שלו, וכשהגיעו להשלים את החצי השני של הקטיף לא היה מה לקטוף. בחודש וחצי שבין קטיפת המטעים – הגיעו הגנבים ורוקנו אותו. הגניבות הן של התוצרת חקלאית, כשהאבוקדו הוא הכי נחשק, הפכו למכת מדינה מוגזמת. זה ממש לא בשוליים. חקלאים מפסידים תוצרת מאוד משמעותית מהפרנסה".

השקל החזק גם לא נותן לכם הנחות

"יש חלונות זמן שאנחנו הולכים יותר על מחירים בשקלים, נותנים דגש לשוק המקומי. אבל בסופו של דבר השוק המקומי מוגבל בכמות שהוא יכול לצרוך".

כיצד השפיעה הקורונה, אם בכלל, על הצריכה החקלאית?

"בכל מה שקשור לצריכה הביתית אין כמעט ירידה. היה קצת מעבר משווקים פרטיים ופתוחים לרכישה ברשתות הקמעונאיות. אבל בסיכומו של דבר הצריכה לא השתנתה. יש תחום אחד וזה תחום התמרים שבו הרשתות בארץ הן פלח קטן מהשיווק של כלל הקטגוריה. עיקר הקניות הן בחנוית פרטיות ובשווקים הפתוחים. זו קטגוריה שנרכשת גם הרבה מאוד על ידי תיירים".

שלח מוסיף כי "אחת האנקדוטות הנחמדות היא שאנשים נוסעים לחו"ל, למשל לתורכיה, קונים תמרים בשווקים הפתוחים ואז חוזרים איתם הביתה. הישראלים מאוד אוהבים את המג'הול, וישראל היא מעצמת המג'הול, ואז התיירים נוסעים וקונים את התמרים שיצאו לפעמים מהארץ".

לדברי שלח, "הסוחר התורכי היה מגיע אלינו, נוסע לבית האריזה ובא ולוקח משטחים שלמים ובמחירים מעולים. בקורונה, זה נעלם לנו. הייתה ירידה דרסטית. אם יש קטגוריה שנפגעה מהקורונה אלה הם התמרים".

בעבר חברות חקלאיות בארץ נצצו לקבלנים ויזמי בתחום הבנייה. יש לכם תוכנית ל-'גידולי נדל"ן'?

"אנחנו חברה של חקלאות. הפרנסה שלנו מחקלאות ואין לנו גידולי נדל"ן. בשוליים יש פעילות בתחום נדל"ן. הפוטנציאל שלנו גדול מאוד והוא בחקלאות. עיקר הפוקוס שלנו הוא לנצל את ההזדמנות. אנחנו עוסקים במוצרים בריאים, טריים וטעימים. כל השנים בשטראוס הייתי במוצרים המפנקים, ועברתי למוצרים הכי בריאים. במוצר מזון תעשייתי יש 20-30 רכיבים, אצלנו המוצרים מגיעים עם מרכיב אחד בודד".

תגיות