אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פונו וחזרו: מיזם הפינוי־בינוי נתקע - והדיירים שבו לבתיהם צילומים: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

פונו וחזרו: מיזם הפינוי־בינוי נתקע - והדיירים שבו לבתיהם

דיירי פרויקט ביבנה חזרו לדירותיהם הישנות שנה לאחר שעזבו, לאחר שהיזמית בהרי פלוטקין הסתכסכה עם חלק מבעלי דירות שטענו לתמורות לא אחידות. עדי צים אמור להצטרף כמשקיע לפרויקט במטרה לחלץ אותו מהבוץ

04.03.2021, 06:51 | שלומית צור

זה עוד לא קרה: בעלי דירות בפרויקט פינוי־בינוי ביבנה חזרו לאחרונה לדירות הישנות, אחרי שנה שבה התגוררו בדירות שכורות על חשבון היזם למשך תקופת הבנייה. הפרויקט שיזמה חברת בהרי פלוטקין, שאפילו לא החל להתבצע בשטח, נקלע לכל הסכסוכים האפשריים: בין שני השותפים בחברה ועם כמה דיירים שהתנגדו למימוש הפרויקט בטענה לתמורות לא אחידות בין הדיירים. הפרויקט נקלע לקשיים והדיירים נאלצו לחזור אל דירותיהם הישנות. ל”כלכליסט” נודע כי איש העסקים עדי צים אמור להצטרף כמשקיע לפרויקט במטרה לחלץ אותו מהבוץ. 

קראו עוד בכלכליסט

אורן פלוטקין. הסתכסך עם השותף אייל בהרי, צילומים: אוראל כהן אורן פלוטקין. הסתכסך עם השותף אייל בהרי | צילומים: אוראל כהן אורן פלוטקין. הסתכסך עם השותף אייל בהרי, צילומים: אוראל כהן

השאלה המרכזית בדרך להצלת הפרויקט היא האם רכישת דירה על ידי היזמים במחיר מופקע מדייר שסייע להם לקדם את הפרויקט נחשבת “תמורה לא אחידה” שמהווה עילה לביטול ההסכמים הישנים עם הדיירים הדורשים כעת פיצוי במחיר דומה.

ב־2004 הכריז משרד השיכון על מתחם בן 188 דירות ברחוב האלון בשכונת רמות ויצמן ביבנה כמיועד לפינוי־בינוי. ב־2016 אושר במוסדות התכנון פינוי־בינוי להריסת הדירות במתחם, והקמת 1,008 דירות חדשות במקומן (יחס של יותר מ־1 דירה ישנה ל־5 חדשות). מתוך כלל הדירות במתחם התקשרו בשנים 2013-2012 דיירי שני בנייני רכבת ברחוב האלון 22-20, שבהם 24 דירות, בהסכמי פינוי־בינוי עם בהרי פלוטקין, שבבעלות אייל בהרי ואורן פלוטקין. על פי התוכנית, 24 הדירות ייהרסו ובמקומן יוקמו 120 דירות בשני מגדלים. ההסכם כלל התחייבות של בעלי הדירות כי לא יתנגדו לכל הליך תכנון הדרוש לקידום הפרויקט. ב־2018 התקבלו חתימות של כל 24 הדירות.

עדי צים. נכנס כעת לשותפות בפרויקט עדי צים. נכנס כעת לשותפות בפרויקט עדי צים. נכנס כעת לשותפות בפרויקט

במקביל החברה הגישה בקשה להיתר בנייה, התקשרה עם הפניקס לצורך קבלת מימון, והתקשרה בהסכם ביצוע עם חברת אל־הר. כמו כן היא החלה לפנות כ־15 דיירים מהדירות לדירות זמניות בשכירות. מתוך תשעת הדיירים הנותרים, ארבעה התנגדו לפינוי בטענות כי החברה אינה מסוגלת כלכלית לממש את הפרויקט וגם כי נתנה הטבה מופרזת לאחד מבעלי הדירות - והפרויקט נתקע. תשלום השכירות לדיירים הופסק והם חזרו אל דירותיהם הישנות. בתביעה שהוגשה ביוני 2020 לבורר עו”ד משה פת, שמונה על ידי לשכת עורכי הדין, טענה בהרי פלוטקין, באמצעות משרד מ. פירון, כי ארבעת הדיירים הסרבנים הגישו התנגדויות לוועדות התכנון ולוועדת הערר, אף שהם התחייבו לא לעשות זאת. עוד טענה כי אף שטענות הדיירים נדחו בוועדות, הם עיכבו את הוצאת ההיתר והסבו לחברה נזקים גדולים בדמות הגדלת התשלומים לשכר דירה עבור יתר הדיירים בפרויקט, ביטול 15 הסכמי רכישת דירות חדשות בפרויקט ופגיעה במוניטין. לטענת החברה, מדובר במקרה קלאסי של “דייר סחטן”, שכן המתנגדים חפצים בתמורות מוגדלות שאינן מגיעות להם. החברה דורשת מהנתבעים 8.6 מיליון שקל, ומבקשת מהבורר להצהיר כי הסכמי הפינוי־בינוי תקפים ומחייבים.

מנגד, טוענים הנתבעים בכתב ההגנה, שהוגש באמצעות עו”ד טל גרשטיין ממשרד גרשטיין סהר, ובתביעה שכנגד על 9.9 מיליון שקל שהוגשה נגד החברה, כי החברה רכשה את אחת הדירות מבעליה, בכיר בעיריית יבנה, תמורת 5.5 מיליון שקל, מאחר שסייע לה בהחתמות הדיירים. זאת בשעה שהתמורות ליתר הדיירים מסתכמות ב־2.1 מיליון שקל (מחיר דירה). על פי חוק פינוי־בינוי, תמורות שאינן זהות מהוות עילה לחזרת דייר מהסכמתו לעסקת פינוי־בינוי. הסרבנים דורשים מהחברה 5.5 מיליון שקל עבור דירתם. עוד טענו כי לחברה אין יכולת כלכלית לבצע את הבנייה והיא מצויה בסכסוך משפטי בין בעלי מניותיה. בכך הם מתכוונים לתביעות שהגישו בהרי ופלוטקין זה נגד זה בעיקר סביב עלויות מימון הפרויקט.

המבנים הישנים שנועדו לפינוי־בינוי. פרויקט רווי סכסוכים , צילומים: אוראל כהן המבנים הישנים שנועדו לפינוי־בינוי. פרויקט רווי סכסוכים | צילומים: אוראל כהן המבנים הישנים שנועדו לפינוי־בינוי. פרויקט רווי סכסוכים , צילומים: אוראל כהן

לפי שעה הושג הסכם פשרה בין בהרי לפלוטקין, שלפיו הפרויקט ימשיך ויקודם. במקביל נמסר מבהרי כי “קבוצת צים התקשרה בהסכם שלפיו היא נכנסת לשותפות בחלק גדול מהפרויקטים של פלוטקין, ובימים אלה היא נמצאת ערב השלמת הליך מיזוג עם קבוצת בהרי”.

עו"ד טל גרשטיין, צילום: רונן גולדמן עו"ד טל גרשטיין | צילום: רונן גולדמן עו"ד טל גרשטיין, צילום: רונן גולדמן

בחברת בהרי פלוטקין הדגישו כי “המחלוקת בין השותפים אין ולא היה בה כדי לפגוע בקידום הפרויקט, וגם היא הגיעה לסיום בימים אלה”. בחברה ציינו כי הדיירים הוחזרו אל הדירות “לאחר שהחברה נתנה התראה מראש ושילמה את ההובלות וההוצאות הכרוכות בכך, זאת לאחר שהבינה כי כלו כל הקצין וכי אותו קומץ בעלי דירות החליט להפר את ההסכמים ולסרב לפנות את הדירות”.

עו”ד טל גרשטיין, המייצג את הדיירים: “על סמך הבטחות מגובות בחוזה מחייב שכרו עשרה דיירים דירות חלופיות לתקופת עבודות הבנייה. את שכר הדירה התחייבה לשלם בהרי פלוטקין, אולם בחלוף מספר חודשים ביטלה החברה, ללא התראה ובניגוד גמור להתחייבויותיה את ההמחאות בגין השכירות. כך מצאו את עצמם הדיירים המפונים נדרשים לשלם שכירות שאין ביכולתם לעמוד בה. משלא נותרה להם ברירה, הם חזרו אל בתיהם הישנים. התנהלות החברה הסבה להם נזקים כספיים, נפשיים ובריאותיים שלא ניתן לאמוד. חברת בהרי פלוטקין בגדה באמון שניתן לה על ידי דיירי הפרויקט באופן שאינו בר־שיקום”.

מחברת בהרי פלוטקין מסרו כי בימים האחרונים הגישו שלושה בעלי דירות מתוך ארבעה בקשה למתן פסק חלקי, לפיה ביקשו להצהיר כי יכבדו את הסכמי הפינוי בינוי בינם לבין החברה. "מדובר בלא פחות מ'פניית פרסה' של אותם בעלי דירות, המלמדת בעיקר על מופרכות הטענות שהועלו על ידם. לכל מי שבקיא בפרטי המקרה ברור, שאותו קומץ בעלי דירות טוען טענות 'מן היקב ומן הגורן' בניסיון חסר תוחלת להתחמק מחובתם לשלם בגין הנזקים שגרמו בעיכובם את הפרויקט – לא רק עבור בהרי פלוטקין , אלא עבור כל דיירי פרויקט הפינוי-בינוי אשר נואשים להחלפת דירות הרכבת הישנות".

תגיות