אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המינוי התמוה במשרד הבריאות: סמנכ"לית בכירה ללא ניסיון צילום: עודד קרני

המינוי התמוה במשרד הבריאות: סמנכ"לית בכירה ללא ניסיון

במשרד הבריאות, שכמעט כל השדרה הניהולית שלו התפרקה, מינו לאחד התפקידים החשובים ביותר את שני שרביט, מנהלת אגף הסייבר במשרד ראש הממשלה. לא רק העיתוי ערב בחירות מטריד אלא גם ההתרחשויות סביב המכרז והמסר שהוא מעביר

10.03.2021, 06:57 | אדריאן פילוט

1. המכרז לתפקיד סמנכ"ל משרד הבריאות למשאבי אנוש וחבר הנהלת המשרד משך את עיניה של כל מערכת הבריאות. מי שכיהן בתפקיד עד לאחרונה, דב פסט, נהנה מהשכר הגבוה ביותר במשרד. מעבר כך, בעיצומה של מגיפה חסרת תקדים, כל שינוי טקטוני שכזה במשרד מעניין בפני עצמו.

מדובר בתפקיד חשוב, אולם חשיבותו התעצמה מאז מינויו של יולי אדלשטיין לשר הבריאות. מינוי אדלשטיין, שנחשב לכושל בעיני רבים במערכת, נועד בעיקר לאפשר לנתניהו להמשיך לנהל את המגיפה בעצמו. מאז שאדלשטיין בתפקיד, משרד הבריאות חווה גל נטישות שלא מראה סימני דעיכה. מאז השבעתו, כמעט כלל השדרה הניהולית של המשרד נטשה והתפרקה. האחרון היה מנהל שירות המזון של ישראל אלי גורדון, שעזב בדצמבר אחרי 13 שנה בתפקיד; אליו ניתן להוסיף את המשנה למנכ"ל איתמר גרוטו; הסמנכ"ל למשאבי אנוש דב פסט; סמנכ"ל הכלכלה והכספים ודים פרמן; סמנכ"ל הבינוי ופרויקטור הקורונה מטעם המשרד אבי בן זקן; דובר המשרד איל בסון; מנהל חטיבת בתי החולים הממשלתיים ארז און; הממונה על שירותי בריאות הציבור סיגל סדצקי; וכמובן מנכ"ל המשרד לשעבר משה בר סימן טוב.

 

קראו עוד בכלכליסט

2. לא פחות חשוב מהנסיבות היו ההתרחשויות סביב המכרז. "לא מבצעים מינוי כל כך קריטי שלושה שבועות לפני בחירות. היו צריכים לבקש מדב פסט להישאר ולהעביר חפיפה מסודרת", אמר גורם במערכת. "הרי היציאה של פסט לגמלאות הייתה צפויה ומתוכננת".

שר הבריאות יולי אדלשטיין , צילום: קובי קואנקס שר הבריאות יולי אדלשטיין | צילום: קובי קואנקס שר הבריאות יולי אדלשטיין , צילום: קובי קואנקס

אחרי שבכל זאת החליטו להוציא את המכרז אל הפועל, שעות ספורות לפני תחילתו הוחלף הרכב חברי הוועדה. לדברי גורמים יודעי דבר, לא היה מדובר בעניין טכני והחילופים לא היו אקראיים. ואם לא די בכך, בשעה הגורלית שהיו צריכים להכריע, כבר לפני שבועיים, לפתע קם מנכ"ל המשרד חזי לוי והודיע כי עליו לצאת בגלל סוגיה "הקשורה לקורונה" – והדיון המכריע הופסק.

ואם היו חסרים דברים תמוהים, ביום חמישי האחרון, ימים ספורים לפני ישיבת הוועדה המכרעת, פנה חזי לוי לנציבות שירות המדינה בבקשה לבצע מינוי זמני לתפקיד. הוא ביקש למנות כממלאת מקום את שרה שטרייספלד, מנהלת תחום בכיר מינהל ומשאבי אנוש (ויד ימינו של פסט). באותה בקשה משונה הסביר לוי כי "שטרייספלד עומדת לחלוטין בדרישות המשרה ואינה נמצאת בין רשימת המועמדים במסגרת המכרז". אלא שהמציאות קצת שונה: שטרייספלד ניגשה למכרז ולא עברה את השלבים הראשונים שלו. אם כך, מדוע ארבעה ימים לפני בחירה סופית יש למנות מועמד שנכשל במכרז?

כל האירועים התמוהים הללו גרמו לחרושת שמועות בדבר מכרז תפור, אבל לא נמצא אקדח מעשן. 

שני שרביט. מה היא מביאה לתפקיד?, צילום: עודד קרני שני שרביט. מה היא מביאה לתפקיד? | צילום: עודד קרני שני שרביט. מה היא מביאה לתפקיד?, צילום: עודד קרני

3. אתמול נבחרה לתפקיד שני שרביט, מנהלת אגף הסייבר במשרד ראש הממשלה – והזעם והתסכול הכבוש בתוך המשרד התפרץ כהר געש. "לשרביט אין שום רקע או ניסיון בהון אנושי או במינהל ברמה הנדרשת, וגם שום היכרות עם מערכת הבריאות. תמוה כי מולה התמודדו לפחות שני מועמדים ראויים יותר בהרבה, כמו יניב תייר הממונה מינהל והון אנושי במחוז מרכז של משרד הבריאות ורחל פיסם סמנכ"לית למנהל ומשאבי אנוש במשרד לביטחון פנים, הנחשבת לאחת המנהלות הטובות במגזר הציבורי", אמר גורם במשרד.

בכירה אחרת סיכמה: "זו בחירה הזויה ותעודת עניות לניהול המשרד והעומד בראשו. היה מצופה מהמשרד לשים את ההון האנושי במרכז ולהביא איש מקצוע. זה נורא ואיום, מאכזב ומכעיס".

למרות ששרביט היא בוגרת של תוכנית המצטיינים של בית הספר למדיניות ציבורית, במשרד הבריאות מפנים אצבע מאשימה כלפי האיש הכי חזק בו כרגע: ראש מטה שר הבריאות (מינוי פוליטי ואישי) קובי צורף, שהיה יועצו הפוליטי של נתניהו וקולגה לשעבר של שרביט. במשרד הבריאות אומרים כי צורף השתלט על המשרד והוא מנהל אותו מאחורי הקלעים. גם אם שרביט איננה פעילה פוליטית, יש במינוי הזה טעם לפגם. הקפיצה של שרביט לתפקיד כה בכיר היא מהירה מדי. בכל זאת לא ממנים סרן לרמטכ"ל, ובמקרה הזה הסרן איננו מכיר את עבודת הצבא.

4. דווקא בתקופה הכי קריטית של משרד הבריאות, בעיצומו של האירוע הבריאותי החשוב ביותר שפקד את ישראל אי פעם, היה ניתן לצפות לקצת יושרה ואכפתיות. לא מאדלשטיין שהוכיח שוב כי הוא פוליטיקאי חלש אבל כן מפרופ' חזי לוי, רופא, קצין רפואה ראשי, מנהל בית חולים ממשלתי בפריפריה.

עם איזה כלים בדיוק שרביט תוכל לשקם את המשרד שנמצא בהריסות. איך היא תוכל להתמודד ולהפוך לסמכות מול מנהלים חזקים שיפעלו תחתיה? מהי התחושה של הדרג המקצועי־הניהולי הבכיר של המשרד שביקש להתמנות לתפקיד הרם ומבין כי בסופו של דבר הוחלט על מינוי תמוה על גבול ה"לא ראוי", גם אם אין מדובר במינוי פוליטי קלאסי? ככה לא עוצרים גל של עזיבות. ככה רק מחזקים אותו.  

תגובת משרד הבריאות: "גב' שני שרביט נבחרה פה אחד מבין שבעה מועמדים מצוינים לתפקיד סמנכ"ל בכיר למנהל והון אנושי במשרד הבריאות. שני, הייתה ראש מנהלת ההקמה של מטה הסייבר הלאומי, על כל המשתמע, לרבות העיסוק במנהל ומשאבי אנוש וקיבלה המלצות נלהבות על פועלה. לאחר מכן קודמה לשמש בתפקיד ר' אגף בכיר וסמנכ"ל בכיר מדיניות וארגון (תפקיד סמנכ"ל בכיר למנהל ומשאבי אנוש) וסמנכ"ל בכיר מדיניות. לשעבר עוזרת יו"ר ועדת הכנסת, עוזרת מנכ"ל משרד ראש הממשלה".

שרביט ביקשה להדגיש ולהבהיר כי היא נכנסה לתפקידה כעובדת משרד ראש הממשלה לפני בחירותו של נתניהו, שאין ביהניהם היכרות ושהיא לא עבדה "עבור" נתניהו אלא במשרד ראש הממשלה. כמו כן היא אינה מכירה כלל וכלל את קובי צורף ומעולם לא שוחחה איתו. בנוסף היא מדגישה כי הפעם הראשונה בה שוחחה עם פרופ' חזי לוי היתה אתמול, במהלך המכרז, שלדבריה התנהל באופן התקין ביותר שניתן להעלות על הדעת.

תגיות