אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך התפוגג תיק השוחד המפואר של חברת החשמל צילומים: גיל נחושתן

בלעדי לכלכליסט

כך התפוגג תיק השוחד המפואר של חברת החשמל

חברת החשמל תבעה עשרות מיליוני שקלים ממעורבים באחת מפרשות השוחד הגדולות בה. אבל 12 שנה מאוחר יותר, תיק הדגל הסתיים בפשרה חשאית, ללא הרתעה ובפיצוי מינימלי. החברה: “המשך ניהול ההליך צפוי היה להימשך עוד שנים”

14.03.2021, 14:21 | עמיר קורץ

תביעת פיצויים ענקית שניהלה חברת החשמל במשך 12 שנה, ושאותה הגדירה כ"הרתעתית", נגד המעורבים באחת מפרשות השחיתות הגדולות בתולדות החברה, "פרשת חשמל הצפון", הסתיימה בחשאי ובקול ענות חלושה.

קראו עוד בכלכליסט

"קנייה פסולה של עדות" נסיבות הפשרה עם עד המדינה נבדקו בלהב 433 בשנת 2019 הגישה בעלת מניות בחברת החשמל בקשה לגילוי מסמכים, שבה היא טענה ל"קנייה פסולה" של עדות עמיר קורץלכתבה המלאה

ל"כלכליסט" נודע כי חברת החשמל חתמה על הסכם פשרה עם הנתבעים – עיזבונו של אשר כהן ז"ל, בכיר בחברת החשמל שהורשע בקבלת שוחד ונשלח לכלא (ושם נפטר), וספקים ששיחדו אותו. לפי ההסכם שהושג לאחר גישור, חברת החשמל תקבל פיצוי כולל של כ־3.3 מיליון שקל בסך הכל. מדובר בשישית מהסכום הנתבע שעמד על 20 מיליון שקל. סכום זה, שנקבע לצורכי אגרה, נמוך בהרבה מהנזק הכולל שחברת החשמל טענה שנגרם לה ממעשי השחיתות ומהרווח שלטענתה הופק מהם, שעמד על מאות מיליוני שקלים.

מדובר היה בתיק דגל עבור חברת החשמל, שהדיונים בו הגיעו עד לבית המשפט העליון, תוך כדי שהחברה מגייסת לצדה את היועץ המשפטי לממשלה כחלק ממאבק שהתקיים בשאלה האם חלה התיישנות על המקרה. העליון נתן לחברת החשמל אור ירוק לניהול התיק ו"מתח" את תקופת ההתיישנות, לאחר שקיבל את עמדתה שבניהולו יש חשיבות ציבורית רבה במלחמה בשחיתות. עו"ד יוסי אשכנזי מהרצוג, פוקס, נאמן שייצג את חברת החשמל אף אמר בדיון בעליון כי אחת הסיבות לתביעה הנכבדה היא "למען יראו וייראו", והוסיף: "הנזקים, להערכתנו, עולים בהרבה על 20 מיליון שקל. מדובר בתיק הרתעתי".

אולם בתום הליך הגישור בפני נשיאת בית המשפט המחוזי בדימוס הילה גרסטל, חברת החשמל הסתפקה בפיצוי כספי נמוך בהרבה. אחרי שנים ארוכות של ניהול התיק, שהיה כרוך בהוצאות משפטיות כבדות, הפיצוי הזה אינו מספק הרתעה של ממש. לבטח כאשר ההסדרים נסגרים בחשאי ואינם מפורסמים.

6 שנות מאסר

קצת רקע: במסגרת הפרשה הורשע בשנת 2008 אשר כהן, לשעבר מנהל אגף האספקה בחברת החשמל ויו"ר ועדת המכרזים באגף, בקבלת שוחד של לפחות 1.3 מיליון שקל מחברת "חשמל הצפון", שהיתה בבעלות רוני ריטבלט ונעים טוקאן. החברה הוקמה במטרה לספק ציוד חשמל לחברת החשמל ולסוחרים מהרשות הפלסטינית, לאחר שבעליה סיכמו עם כהן שיקדם את האינטרסים העסקיים שלה בחברת החשמל במסגרת תפקידו, בתמורה לשוחד וטובות הנאה.

בשנים שלאחר מכן סייע כהן לחשמל הצפון לזכות בהזמנות ציוד מחברת החשמל בסכום של כ־125 מיליון שקל, שממנו הפיקו בעליה רווחים אדירים. כהן הורשע גם בהלבנת הון, עבירות מס ועדות שקר ונידון לשש שנות מאסר וקנס של 1.75 מיליון שקל. כמו כן הורה בית המשפט על חילוט שתי דירות שרכש כהן מכספי השוחד. בשנת 2010 הוא נפטר בכלא.

ריטבלט הורשע במתן שוחד לכהן ובעבירות מס ונידון לארבע שנות מאסר וקנס של 2 מיליון שקל. בנוסף הורה בית המשפט על חילוט 3 מיליון שקל מתוך רכושו. חברת אלקטרו חבש שבבעלות ריטבלט הורשעה אף היא וחויבה לשלם קנס של מיליון שקל.

השותף השני טוקאן הפך לעד מדינה וסיפק עדות מרשיעה על אודות מערכת היחסים השוחדית שלו ושל אחרים עם כהן. במסגרת ההסכם עמו הוא הודה בעבירות של מתן שוחד, מרמה ומס וקשירת קשר לביצוע פשע ונידון לשישה חודשי עבודות שירות וקנס של 200 אלף שקל. בהודאותיו במשטרה ועדותו בבית המשפט חשף טוקאן גם כי תיווך בשוחד שהעבירו ספקים נוספים לכהן תמורת סיוע בזכייתם בעבודות של חברת החשמל, אך ספקים אלה לא הועמדו לדין.

אשר כהן שהורשע בשוחד ומת בכלא ועד המדינה נעים טוקאן, צילומים: גיל נחושתן אשר כהן שהורשע בשוחד ומת בכלא ועד המדינה נעים טוקאן | צילומים: גיל נחושתן אשר כהן שהורשע בשוחד ומת בכלא ועד המדינה נעים טוקאן, צילומים: גיל נחושתן

סיום ההליך הפלילי סיפק את יריית הפתיחה להליך של תביעה כספית אזרחית. ב־2009 הגישה חברת החשמל תביעה למחוזי בחיפה בגובה 20 מיליון שקל נגד כל מורשעי הפרשה ואותם ספקים נוספים שלא הועמדו לדין אך התגלה כי לכאורה היו מעורבים בשחיתות. “מדובר במסכת מפותלת של מעשי שוחד ורמייה, אשר בבסיסם טמונה תאוות בצע כסף שמשכה את הנתבעים למעשי נוכלות, גזל ומרמה וגרמה לחברת החשמל נזקים בסך עשרות מיליוני שקלים", נכתב בכתב התביעה. חברת החשמל העריכה כי הנזקים שגרמו לה הנתבעים ממעשי השחיתות בפועל והרווחים שהפיקו מהם עומדים על יותר מ־37 מיליון שקל (כולל ריבית), זאת בנוסף לנזקים כמו השחתת הנורמות בחברת החשמל, פגיעה בהליכים מכרזיים, הסטת עובדים נוספים מדרך הישר ועוד.

בשנת 2010 הגיעה חברת החשמל להסכם פשרה עם טוקאן, שלפיו הוא יימחק מכתב התביעה ועיקולים שהוטלו על רכושו יוסרו. כך טוקאן, ש"קנה" את חירותו כשהפך לעד מדינה בהליך הפלילי, "קנה" גם פטור גם מההליך האזרחי. בתמורה התחייב גם הפעם למסור לחברת החשמל את כל הפרטים הידועים לו, לרבות מסמכים וראיות, ולהעיד בבית המשפט. ב־2011 הגישה חברת החשמל בקשה למחוק את טוקאן מכתב התביעה. שאר הנתבעים התנגדו והעלו טענות בדבר אי־חוקיות הסכם הפשרה עם טוקאן, אולם ב־2012 בית המשפט אישר אותו. מי שחתום על הסכם הפשרה מול טוקאן הוא היועץ המשפטי לשעבר של חברת החשמל עו"ד דוד יהב. השיקולים שהביאו להסכם זה עומדים עד היום בלב טענות שהועלו הן בבית המשפט והן במשטרה (ראו מסגרת).

בשנת 2014 הגישה חברת החשמל כתב תביעה מתוקן שאינו כולל את טוקאן. לצד הספקים שנתבעו תבעה החברה את עיזבונו של אשר כהן (אלמנתו וילדיו). החברה העריכה את הרווחים לנתבעים ממעשי השחיתות בסכום גבוה בהרבה, כ־298 מיליון שקל (כולל ריבית), אך סכום התביעה לצורכי אגרה הושאר על 20 מיליון שקל.

המורשעים נגד עד המדינה

 

לאחר שהמחוזי קבע בשנת 2016 כי דין התביעה להידחות על הסף מפאת התיישנות, חברת החשמל ערערה לעליון. בית המשפט שלח את הצדדים לגישור בפני שופט העליון בדימוס צבי זילברטל אך הוא נכשל. בתחילת 2019 הפך העליון את ההחלטה, ואישר לנהל את התביעה. זאת לאחר שקבע כי הידיעה בפועל של חברת החשמל על אודות מעשי השוחד התגבשה רק עם מתן הכרעת הדין הפלילי בפרשה ב־2008, ולא בשלב גילוי "קצה החוט" של החשדות הראשונים. התביעה במחוזי נמשכה, והנתבעים טענו כי אינם צריכים לשלם כל פיצוי. חלקם, ובהם ריטבליט ועיזבון כהן, הגישו הודעות צד ג' לבית המשפט כנגד טוקאן וביקשו להטיל עליו את האחריות לתשלום הנזקים שנגרמו לחברת החשמל. טוקאן מנגד טען כי "מדובר בטענות של הפושע נגד השותף לפשע שחשף אותו וסייע לקורבן העבירה לתבוע את המזיק כדי לרפא את נזקו".

בית המשפט המחוזי בחיפה שלח את הצדדים לגישור נוסף, הפעם אצל השופטת בדימוס גרסטל. במהלך החודשים האחרונים הגיעו הנתבעים השונים בתיק להסכמי פשרה ואלה הוגשו לבית המשפט וקיבלו תוקף של פסקי דין. פרטי ההסכם נותרו חסויים, אולם ל"כלכליסט" נודעו סכומי הפיצוי שהוסכמו במסגרת הגישור: עיזבונו של אשר כהן ישלם כ־1.8 מיליון שקל כפיצוי לחברת החשמל; נותן השוחד העיקרי רוני ריטבלט והחברות אלקטרו חבש וחשמל הצפון ישיבו לחברת החשמל מיליון שקל; ספק נוסף, שי אופיר (קבוצת לב אופיר), שלא הועמד לדין פלילי אך נתבע בהליך האזרחי, ישלם לחברת החשמל כ־250 אלף שקל; והספק אריה פישר, שגם הוא לא הועמד לדין אך נתבע בהליך האזרחי, ישלם כ־270 אלף שקל.

במסגרת הסכמי הפשרה המרכזיים בתיק, שנחתמו בין חברת החשמל לבין ריטבלט שיוצג בידי עו"ד שלומי אביטן ועיזבון כהן שיוצג בידי עו”ד גיל עשת, הוסכם על סילוק מלא וסופי של התביעה ושל כל הטענות ההדדיות, וכן על סילוקן של טענות הנתבעים נגד טוקאן, וזאת מבלי להודות בטענות של הצד שכנגד. בכך, למעשה, תסתיים התביעה בפרשה ארוכת השנים, וזאת מבלי שטוקאן העיד בבית המשפט בתביעת הפיצויים.

לדברי גורם לשעבר בחברת החשמל, מדובר בלעג לרש: "אחרי 12 שנים החברה מסיימת את התביעה בקול ענות חלושה. לא מן הנמנע שעורכי הדין היקרים שהעסיקה החברה כל השנים עלו להם כמעט כמו סכום הפיצוי שהיא תקבל. מקומם שעד המדינה שהורשע במתן שוחד בפרשה נעים טוקאן זכה להסכם מהסרטים שהסיר אותו מהתביעה האזרחית. במבחן התוצאה בהליך הזה, נראה שחברת החשמל לא קיבלה תמורה מספקת עבור ההסכם עמו. מטרת ההליך היתה הרתעה ומלחמה נחושה בשחיתות למען יראו וייראו, כפי שחברת החשמל עצמה הצהירה. אולם סיומה של התביעה הזו בחשאי, כשהמשחד הראשי קיבל פטור, מדגיש שהמטרה הזו לא הושגה".

חברת החשמל מסרה בתגובה כי “חתמה על הסכמי פשרה במסגרת הליך גישור, שהתנהל בפני כבוד הנשיאה בדימוס גרסטל ובהמלצתה. ההסכמים קיבלו תוקף של פסק דין על ידי ביהמ”ש המחוזי בחיפה ועל חלקם הוטל צו חיסיון.

“מדובר בתביעה שהוגשה על ידי החברה במסגרת מלחמתה העיקשת בשחיתות, בגין פרשיה שארעה לפני 25 שנה. שופטי העליון והמחוזי הביעו דעתם כי מדובר בתיק שנכון לסיימו בפשרה ולא לנהלו עד תום. כך גם סברה ובהתאם פעלה חברת החשמל, בין היתר, לאור משך הזמן שחלף מאז קרות האירועים. המשך ניהול ההליך המשפטי צפוי היה להימשך עוד שנים רבות.

“חלק מהטענות המכפישות והכוזבות מועלות על ידי בעל עניין המצוי בסכסוך משפטי עם חברת החשמל, כחלק ממלחמת חורמה שהוא מנהל כנגדה, בשל סיום העסקתו בחברה. ממילא טענות אלו עומדות בימים אלה להכרעתו של בית המשפט במסגרת הליך נפרד”.

תגיות