אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ממשל תאגידי הוא הגורם החשוב ביותר לדירוג המוכנות של חברה להתקפת סייבר" צילום מסך: Youtube

ראיון כלכליסט

"ממשל תאגידי הוא הגורם החשוב ביותר לדירוג המוכנות של חברה להתקפת סייבר"

לא איתנות פיננסית, גם לא רווחיות: סיימון אשוורת', מנהל מחקר ואנליזה לחברות ביטוח ב-S&P מאמין שהדבר המרכזי שישפיע על יכולת החברות להתמודד עם סיכוני סייבר הוא בכלל איכות הממשל התאגידי, ומסביר בראיון לכלכליסט כי "פחות סביר למצוא חברה עם מסגרת חזקה ומתוחכמת לניהול סיכוני סייבר - שסובלת מבעיות ממשל תאגידי מערכתיות רחבות יותר"

21.03.2021, 21:57 | אלמוג עזר

רווחיות? יכולת חיתום? איתנות פיננסית? סיימון אשוורת', מנהל מחקר ואנליזה לחברות ביטוח ב-S&P, מאמין שהדבר המרכזי שישפיע על יכולת החברות להתמודד עם סיכוני סייבר הוא בכלל איכות הממשל התאגידי שלהן.

אשוורת' הגיע באחרונה לביקור בישראל. את ענף הביטוח הישראלי הוא פוגש זמן קצר לאחר התקפת סייבר קשה על חברת הביטוח הישראלית שירביט וחברת ק.ל.ס קפיטל, במסגרתן נגנבו פרטים אישיים ורגישים של לקוחות. שירביט היא אמנם חברת ביטוח קטנה, אך לדברי אשוורת', סיכוני סייבר הם איום על החברות הקטנות והחברות הגדולות כאחד. "אנו סבורים שייתכנו מתקפות סייבר על חברות ביטוח ללא קשר לגודלן. הסיבות למתקפות סייבר מגוונות, חלקן פוליטיות, חלקן למטרת ריגול תעשייתי וחלקן לשם רווח פיננסי", הוא מסביר בראיון לכלכליסט.

קראו עוד בכלכליסט

מה שיכול להציל את חברות הביטוח מגורל דומה לזה של שירביט הוא התנהלות מוקדמת נכונה של החברה כלפי איום סייבר, והסימן המקדים הראשון לכך בחברה הוא דווקא ממשל תאגידי תקין - כלומר, המוכנות לסיכון עולה כאשר החברה מתנהלת בצורה טובה כתאגיד. "ממשל תאגידי הוא הגורם החשוב ביותר לדירוג המוכנות של חברה להתקפת סייבר, ויש עדיפות לזיהוי ותיקון נאותים משום שהסיכונים ימשיכו להשתנות ולהתפתח. יש מתאם מסוים בין ניהול סיכוני סייבר לאיכות ניהול הסיכונים באופן כללי בחברה", מסביר אשוורת'.

"כך לדוגמה, פחות סביר למצוא חברה עם מסגרת חזקה ומתוחכמת לניהול סיכוני סייבר שסובלת מבעיות ממשל תאגידי מערכתיות רחבות יותר. מצד שני, חברה עם פרוטוקולים חזקים של ממשל תאגידי לא תמיד תאופיין במסגרת אבטחת סייבר חזקה, אבל אנו צופים שאיכות התגובה שלה לאחר מתקפה אפשרית תהיה טובה יותר". מדובר בתמרור אזהרה לענף בישראל, שחלק מהחברות בו אינן מצטיינות בקיום ממשל תאגידי באופן אחיד, ונגד חלקן אף התנהלו בדיקות של רשות שוק ההון בנושא.

במקביל, סיכוני החשיפה לאירועי סייבר רלוונטיים, מן הסתם, לפעילות של חברות עסקיות מכל התחומים, כך שחברות הביטוח מתמודדות גם עם השאלה האם אירוע סייבר נכלל בפוליסות הסטנדרטיות לעסקים.

האם חברות הביטוח יחריגו נזקי סייבר מפוליסות ביטוח לעסקים?

"אנחנו כבר רואים את זה בחלק מהפוליסות. במובנים מסוימים, החרגות ומגבלות מסוג זה הן פרקטיקה עסקית נפוצה בתכנון וניסוח של פוליסות ביטוח. ישנם שני דברים חשובים לומר בהקשר הזה - ראשית, שהמבוטחים יבינו מראש את המגבלות הללו, ושנית, שהמגבלות אינן כה מרחיקות לכת עד כדי כך שהפוליסה לא תכסה את צורכי המבוטחים. ככלל, שוק הביטוח צריך להתאים את הפרמיות כך שישקפו את צורכי המבוטחים, זהו תהליך חיובי".

סיימון אשוורת סיימון אשוורת' | צילום מסך: Youtube סיימון אשוורת

כלומר, במילים אחרות, חברות הביטוח צפויות לגלגל את העלויות על המבוטחים?

"פרמיות סייבר נקבעות בבסיסן על ידי גורמי ביקוש והיצע. אין לנו מידע על עליות מחירים, אבל אם הפרמיות עולות במקביל לעלייה בסיכון הבסיסי, זה סביר. פרמיות של ביטוח משנה, נוטות לעלות אחרי שנה של עומס תביעות כתוצאה מאסונות. בטווח הבינוני אנו סבורים שהתגברות התחרות בעקבות כניסת חברות חדשות לשוק מבטחי המשנה תעזור להגביל את עליית הפרמיות. התחרות גבוהה בגלל שביטוח סייבר הוא כיום אחד מקווי הביטוח הרווחיים ביותר לחברות הביטוח".

איך היית מדרג את תפקוד חברות הביטוח בתקופת משבר הקורונה? ואת תפקודם של מבטחי המשנה?

"באופן כללי, חברות ביטוח וביטוח משנה צלחו את המגפה בהצלחה, במיוחד בהשוואה למגזרים אחרים. בפרספקטיבה גלובלית - הורדנו דירוג או שינינו את התחזית רק ל-10% מחברות הביטוח וביטוח המשנה, לעומת יותר מ-40% מחברות מהסקטור הריאלי. הסיבה לכך היא, בין השאר, החוזק היחסי וכריות ההון שהיו למגזר לפני המגפה, אבל גם רמת הדירוגים הגבוהה יותר של חברות הביטוח. אנחנו מצפים שחברות עם דירוגים גבוהים יהיו יציבות יותר בעתות לחץ".

שוק הפנסיה בישראל צפוי לעבור משוק של 9 שחקנים ל-7 שחקנים. צמצום בתחרות משפיע על דירוג בענף הביטוח?

"פעילות המיזוגים והרכישות מתאפיינת כרגע בפעילות ערה, אך איננו צופים שרמות התחרות הכלליות כתוצאה ממנה ישפיעו בשלב זה על הדירוגים באופן מהותי. מצד שני, בעשור האחרון ראינו פעילות ערה של מיזוגים ורכישות בענף מבטחי המשנה. הפעילות הזו מופיעה בעוד שאנחנו מזהים לחצים אצל החברות במגזר הזה, כפי שמשתקף בתחזית שלילית על הסקטור, שחלקם נובעים מלחצים על הרווחיות - בין השאר בשל הדינמיקה התחרותית".

חברות ביטוח נסחרות בבורסה במכפילי רווח נמוכים. האם זו תוצאה של איום מצד חברות ביטוח צעירות ודיגיטליות יותר?

"בשלב זה החברות החדשות שנכנסות לשוק, כמו למונייד והיפו, אינן משפיעות על פעילות השחקניות הוותיקות. זהו סוג סיכון שאנו מודעים אליו, אך איננו צופים שינוי דרמטי במבנה הענף בטווח הקצר-בינוני".

תגיות