אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מולי אדן: הפעם אני מצביע לפיד צילום: אוראל כהן

דעה

מולי אדן: הפעם אני מצביע לפיד

"עד היום לא התבטאתי בנושאים פוליטיים בתקשורת. הפעם יצאתי מאזור הנוחות - לא בעתידי מדובר אלא בעתיד ילדי ונכדי". מולי אדן, לשעבר סגן נשיא בכיר באינטל, משוכנע שהגיע הזמן להחליף את המנהיג, ולדעתו לפיד הוא האיש הנכון

15.03.2021, 14:08 | מולי אדן

שמי מולי אדן, ועד לפני מספר שנים כיהנתי כסגן נשיא בכיר באינטל העולמית וכנשיא אינטל ישראל. עד היום לא התבטאתי בנושאים פוליטיים בתקשורת. הבעתי את דעתי בנושאי הייטק ובנושאי חינוך, נושאים בהם עסקתי כל חיי ולהם תרמתי בכל מרצי.

באינטל עבדתי עם אנשים בעלי מגוון דעות, אנשי ימין ושמאל, חילונים וחרדים, ערבים ויהודים ויחד קידמנו את המשימות שעמדו לפתחנו, פרצנו תקרות זכוכית, למרות שדעותינו הפוליטיות היו שונות ולעיתים מנוגדות.

היום אני פוגש אנשים דומים אנשי ימין ושמאל, חילונים וחרדים, ערבים ויהודים, והשיח הוא שיח אלים, השנאה גואה ולעיתים היא מובילה לאלימות (היכן נשמע ששני צעירים יכו גבר בשנות ה-70 לחייו בגלל שדעותיהם שונות משלו). דברים אלו לא קרו מעצמם, היו מנהיגים שליבו את האש הזו, כי זה קידם את האג'נדה שלהם. ממתי "שמאל" זו מילת גנאי? האם ימני הוא יותר יהודי מאיש שמאל? האם הערבים צריכים גושפנקה של ראש ממשלה כדי להרגיש אזרחים שווי זכויות?  

מנהלים ואנשי עסקים המבקשים לפרסם מאמרים פרי עטם לקראת הבחירות, יכולים לשלוח את הצעותיהם לאתר כלכליסט, למייל - news@calclaist.co.il

אודה על האמת, איני מבין את ההחלטות המתקבלות היום במדינת ישראל (וכל חיי המקצועיים הייתי מעורב בתהליכי קבלת החלטות). איני מבין מדוע אין לנו תקציב (האם יעלה על הדעת שחברה מסחרית תתנהל שנתיים ללא תקציב? המנכ"ל יפוטר ויש לזכור שחברה מסחרית עוסקת בדיני ממון בלבד ולא בדיני נפשות). איני מבין מדוע אנחנו הולכים לבחירות מיותרות, איני מבין מדוע שרים מודרים מנושאים שבתחום אחריותם, איני מבין את ההתנהלות המוזרה ואופן קבלת ההחלטות בתקופת הקורונה, סירוב לסגירות דיפרנציאליות, סגירות ופתיחות של נתב"ג ללא היגיון, הסתרת מהלכים מדיניים מהגורמים המוסמכים ועוד. מאחר ואיני חושד בשיקול דעתו וחוכמתו של ראש הממשלה אני מגיע למסקנה שהוא מונע ממניעים זרים.  

הישגים רבים עומדים לזכותו של ראש הממשלה, אך הגיע זמנו ללכת.  

  • מערכת הבריאות במדינת ישראל היא במצב עגום לעומת מדינות ה-OECD
  • מערכת החינוך קורסת ורמת התלמידים נמוכה לעומת מדינות ה-OECD
  • מצבנו הכלכלי יציב, אך גרוע מזה שהיינו אמורים להיות בו
  • הציבור איבד אמון בממשלה ואיש הישר בעיניו יעשה
  • כולנו סובלים משנאת חינם ושיסוי.

ההיי-טק היה המנוע המרכזי שתמך בכלכלת המדינה בתקופת הקורונה, אך אוכלוסייה זו מהווה 8.8% מהעובדים בלבד, ומה עם היתר? האם מדיניות ההשקעות והחינוך מובילים אותנו לכתיבת הספר "ישראל אומת הסטארט-אפ – חלק שני"? או שהספר "ישראל אומת הסטארט-אפ" יהיה ספר היסטוריה?

אמר אלברט איינשטיין, "ההגדרה של חוסר שפיות היא לעשות אותו הדבר שוב ושוב ולצפות לתוצאות שונות". אם ברצוננו לראות תוצאות שונות, עלינו לעשות דברים שונים, עלינו להחליף את המנהיג!

אז מי אם לא ביבי? אני אבחר בלפיד.  

יאיר לפיד. "לא כוכב שביט", צילום: צילום מסך יאיר לפיד. "לא כוכב שביט" | צילום: צילום מסך יאיר לפיד. "לא כוכב שביט", צילום: צילום מסך

לפיד הוכיח שהוא לא כוכב שביט חולף. הוא מכהן בכנסת כתשע שנים, בקואליציה ובאופוזיציה, כחבר כנסת וכשר הוא מכיר את המערכת השלטונית והוא צבר ניסיון.

לפיד הוא אחד המנהיגים הבודדים שעמד על עקרונותיו ולא הונה את בוחריו הגם שמנעמי השלטון היו מונחים לפניו (או כפי שתרגם זאת בני הצעיר בשיחתי אתו, "אחד הבודדים שלא השתין על מצביעיו מהמקפצה").

לפיד רואה ויראה את טובת המדינה לפני טובתו האישית. כשנשאל בוועידת המשפיעים של חדשות 12 על העדפותיו השיב "יותר חשוב להזיז את נתניהו מתפקידו מאשר שאני אהיה ראש ממשלה". אין לי ספק שבזמן כהונתו יוקצו תקציבים בצורה הוגנת ולא כפועל יוצא של סחטנות ושיקולים זרים.

לפיד הוא איש של אנשים. אני זוכר את ביקורו במפעל הייצור של אינטל בקריית גת. הוא הקשיב לעובדים ודיבר איתם בגובה העיניים (וזו לא הייתה תקופת בחירות). בעת שנשאל על הישג חשוב שלו בפוליטיקה הוא בחר במתן תרופות חינם לניצולי שואה. אדם שדואג לאנשים זו התחלה טובה למנהיגות.

לפיד יבנה סביבו צוות יועצים ויקשיב להם. הוא הוכיח את יכולתו בבחירת אנשים מוכשרים. מנהיג שמאפיל על כל הסובבים אותו, חכם ככל שיהיה, לא יכול להחליף קבוצה של אנשים עם מגוון דעות ויכולות. עבודת צוות תמיד תגבר על זו של הבודד, וצוותי עבודה מתואמים, יאפילו על צוותי עבודה שממודרים אחד מהשני. למדתי זאת על בשרי לאורך כל שנות הניהול שצברתי בהייטק.

מולי אדן. "יצאתי מאזור הנוחות שלי", צילום: אוראל כהן מולי אדן. "יצאתי מאזור הנוחות שלי" | צילום: אוראל כהן מולי אדן. "יצאתי מאזור הנוחות שלי", צילום: אוראל כהן

חשוב לא פחות, אולי סוף סוף נזכה לראות תוכניות אסטרטגיות, נבין כיצד ניתן להגדיל את מספר העוסקים בתעשיית ההייטק (זו לא תוכנית ל-4 שנים, כך שיש סיכוי סביר שהיוזם לא ייהנה מפרי עבודתו), תיבנה תכנית ארוכת טווח לרתימת קטר ההייטק לקרונות נוספים, כך שיותר אנשים ייהנו מפירותיו. המקום שממנו צריך להתחיל הוא כמובן החינוך סובר לפיד. "בתי הספר שלנו מלמדים את ילדינו לעשות שלושה דברים: לקרוא, לכתוב, ולחשב. הגיע הזמן שנשים לב לעובדה שהמכונות עברו אותנו מזמן בקריאה וחישוב, והן סוגרות עלינו אפילו בכתיבה. מה שצריך הוא להתרכז בפיתוח יצירתיות, בעבודה בקבוצות קטנות ובפתרון בעיות". התפתחות יכולות המחשוב, הבינה המלאכותית והרובוטים מעמידים בפנינו אתגרים בפניהם לא עמדנו בעבר. אם לא נתאים את מערכת החינוך לשינויים אלו נגדל דורות של מובטלים. מערכת החינוך צריכה לעבור מהפכה!

האם לפיד נקי מחסרונות? אין אדם נקי מחסרונות, לכן יהיה עליו להקיף עצמו באנשי מקצוע, באנשים מיומנים ולא במלחכי פנכה שיאדירו את שמו.

זהו, יצאתי מאזור הנוחות (וזה לא היה לי קל), אך לא בעתידי מדובר אלא בעתיד ילדי ונכדי.

תגיות