אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יותר מעסיקים שילמו שכר, אך פחות עובדים קיבלו צילום: חיים הורנשטיין

בלעדי לכלכליסט

יותר מעסיקים שילמו שכר, אך פחות עובדים קיבלו

בפברואר נרשם זינוק של 7% במספר המעסיקים ששילמו שכר, אך מספר העובדים ירד ב־60 אלף. השכר הממוצע עלה, מה שמעיד שבעלי השכר הנמוך ממשיכים להיות הנפגעים המרכזיים מהסגר והמגבלות

17.03.2021, 06:53 | עירית אבישר

בניגוד לסגרים קודמים, נראה כי תוצאות הסגר השלישי חלחלו מאוחר יותר למשק, שכן גם הפגיעה החלה מאוחר יותר וגם היציאה ממנו איטית יותר.

קראו עוד בכלכליסט

מנתוני חברת מס"ב, האחראית על העברת תשלומי השכר ליותר מ־90% מהשכירים, עולה כי על אף שהמשק החל להיפתח בחודש פברואר, נרשמה ירידה של 60 אלף איש במקבלי המשכורת לחודש פברואר לעומת ינואר. מספר מקבלי המשכורת בפברואר עמד על 3.37 מיליון איש.

נתוני השכר מפרוץ המשבר נתוני השכר מפרוץ המשבר נתוני השכר מפרוץ המשבר

הנתון החיובי הבולט מנתוני פברואר הוא העלייה במספר הגופים שהעבירו משכורות. נתון זה זינק ב־7% לעומת ינואר ל־15.4 אלף מעסיקים, והוא הנתון הגבוה ביותר מאז פרוץ המשבר, מה שמעיד על התאוששות במשק.

עם זאת חשוב להדגיש כי הרוב הגדול של המעסיקים המעבירים משכורות דרך מס"ב הם עסקים שיש בהם 10 עובדים ומעלה.

המשמעות היא שהנתונים אינם כוללים חלק גדול מהעסקים הזעירים, שם המצב ככל הנראה מורכב יותר, וחלקם לא יצליחו לשרוד את המשבר.

שיא מקבלי השכר - בינואר

גם בחודש ינואר היו מגבלות על המשק, אפילו חמורות יותר מאלו שהיו בפברואר, ולמרות זאת מספר מקבלי השכר בפברואר ירד.

הסבר אפשרי לכך הוא שנתוני ינואר הושפעו מכך שלעיתים עצמאים שהם בעלי חברות (עצמאים בעלי שליטה) מושכים שכר פעם בשנה, וחודש ינואר הוא אחד החודשים המרכזיים לכך.

גם אם מנטרלים את השפעת השכר החד פעמי של העצמאים, מהנתונים נראה כי ההתאוששות מהסגר מתונה יותר. מצד שני, גם הפגיעה של הסגר השלישי הייתה מתונה מקודמיו: אם בסגר הראשון נרשמה ירידה של 670 אלף איש במקבלי השכר, בסגר השני היא התמתנה לפחות מ־200 אלף, וכעת היא פחות מ־100 אלף לעומת החודש שקדם לאותו סגר בכל פעם.

בשורה התחתונה מספר מקבלי המשכורות בפברואר נמוך ב־280 אלף איש לעומת טרום משבר הקורונה בתחילת שנת 2020.

חנויות סגורות בקניון. מספרי מקבלי השכר ירד ב־60 אלף לעומת ינואר, צילום: חיים הורנשטיין חנויות סגורות בקניון. מספרי מקבלי השכר ירד ב־60 אלף לעומת ינואר | צילום: חיים הורנשטיין חנויות סגורות בקניון. מספרי מקבלי השכר ירד ב־60 אלף לעומת ינואר, צילום: חיים הורנשטיין

חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי), מנהלת את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים בישראל, ובמסגרת זו מעבירה את משכורות מרבית השכירים במשק במגזר הציבורי והפרטי. מנתוני החברה עולה כי השכר הממוצע נטו בחודש פברואר היה גבוה יותר ב־1.5% לעומת חודש ינואר, ועמד על 7,346 שקל נטו. מדובר בשכר הממוצע הגבוה ביותר ששולם במשק ב־12 החודשים האחרונים, להוציא את השכר ששולם במשכורות יוני ויולי בו נכלל מרכיב דמי ההבראה.

העלייה נובעת מכך שבתקופה של מגבלות במשק, עיקר העובדים שמוצאים לחל"ת הם כאלו בשכר נמוך. כמו כן בחודש ינואר חלקם נשארו במשרה חלקית בעקבות הסגר וקיבלו שכר בהתאם, ואילו בפברואר בעקבות הסרת חלק מהמגבלות במשק, חלק מהעובדים הוחזרו למשרה מלאה.

בעלי שכר נמוך נפגעו יותר

משה וולף, מנכ״ל מס״ב, ציין כי במהלך השבוע השני של פברואר הסתיים הסגר השלישי והוסרו חלק מהמגבלות על פעילות המשק. לדבריו, "במהלך פברואר עסקים רבים בתחום המסחר, האירועים, התרבות והתיירות נותרו עדיין סגורים, או חזרו במתכונת של פעילות מצומצמת, מה שגרם לירידה בהיקף ההעסקה. מהנתונים עולה גם שהשכר נטו הממוצע בפברואר עלה. זהו אחד המאפיינים הבולטים של השנה האחרונה שבה הפגיעה בתעסוקה היא קודם כל בקרב בעלי השכר הנמוך ובקרב אלו העובדים במשרות חלקיות״.

תגיות