אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

אחריות תאגידית

"קפיטליזם יכול להיות הכרחי למאבק במשבר האקלים"

כך אמר ג'ון אלקינגטון, יזם סדרתי ומומחה בינלאומי לקיימות ולאחריות תאגידית, בפאנל בכנס אחריות תאגידית של כלכליסט, בהשתתפות ד"ר טליה אהרוני, מייסדת ארגון מעלה ומרצה בבית הספר לניהול של אוניברסיטת תל אביב

17.03.2021, 13:18 | עומר כביר

"בצורתו הנוכחית, קפיטליזם לא מאפשר מאבק יעיל במשבר האקלים. אבל במצב אחר, עם דרכים אחרות לחשוב על כלכלה וערך, קפיטליזם יכול להיות הכרחי למאבק במשבר האקלים" – כך אמר ג'ון אלקינגטון, יזם סדרתי ומומחה בינלאומי לקיימות ולאחריות תאגידית, בכנס אחריות תאגידית של כלכליסט שנערך היום.

קראו עוד בכלכליסט

"יש לנו שני קרבות בו זמנית, אחד לשנות את הקפיטליזם והשני להתמודד עם משבר האקלים", אמר אלקיגנטון בשיחה משותפת עם ד"ר טליה אהרוני, מייסדת ארגון מעלה ומרצה בבית הספר לניהול של אוניברסיטת תל אביב, ובהנחיית כותב שורות אלו.

"אבל כדי שהקפיטליזם יהיה חלק חשוב במאבק במשבר האקלים, כמה דברים צריכים להתרחש בו זמנית. ראשית, הכלכלה בחרה להתעלם מאלמנטים קריטיים של המערכת האקולוגית והסביבתית העולמית. זה לא יכול להמשך. אנחנו לא יכולים להתייחס למה שקורה למינים בכל העולם, לאוקיינוסים, לאדמה ולאקלים שלנו כמשהו חיצוני שלא צריך לדאוג ממנו. צריך להתייחס לדברים האלו, לתמחר את העלות והתועלת הכלכלית שלהם בהתאם, ואז המערכת תוכל לעבוד באופן כמעט אוטומטי כדי לשפר את המצב. אבל נכון לעכשיו אנחנו לא מתייחסים לבעיה היסודית הזו ביעילות".

אהרוני ציינה בהקשר זה שנכון להיום מצבנו הוא בכי רע: "קפיטליזם, ולא רק קפיטליזם, ממשיך לגרום נזק לסביבה. אבל בסופו של יום, אם נביט קדימה, אני רואה את הקפיטליזם, אולי קפיטליזם אחר, כמשהו אחראי יותר, אולי התשובה היחידה למשבר הסביבתית ולשינוי אקלים. אני מאמינה שהדחף להצלחה, לחדשנות, ליצירת ערך פיננסי וערך אחר, שהוא חלק מובנה בקפיטליזם, ידחף אותו ליצור פתרונות, לרפא את הנזקים שנעשו עד עכשיו".

ג ג'ון אלקינגטון, טליה אהרוני ג

אלקינגטון התייחס גם ליכולת של חברות דלקי מאובנים לשנות את עצמן ולהפוך מתורמות למשבר האקלים לגופים שנאבקים בו. "תעשיית דלקי המאובנים נלחמה בקרב מאוד נחוש ואגרסיבי לעצירת מה שהם עכשיו רואים כבלתי-נמנע", אמר. "אבל ראינו, לדוגמה, את אקסון מוביל, החברה שעשתה יותר מכל האחרות כדי למנוע פעולה אפקטיבית נגד משבר האקלים, מאבדת 40% מערכה ב-18 החודשים האחרונים. שברון הכריזה שתיכנס לתחומים כמו הוצאת פחמן ואנרגיות מתחדשות. אבל השאלה היא האם הן יצליחו, ואני לא יודע. המושבעים עוד לא הכריעו. יש חברות אירופיות כמו של ו-BP שנעות מדלקי מאובנים מהר ככל שהן יכולות, ויש כבר כמה חברות שזנחו לחלוטין דלקי מאובנים. יש חברה דנית שעברה לחלוטין מדלקי מאובנים לאנרגיות מתחדשות וזכתה להצלחה משמעותית".

אהרוני דיברה על האופן שבו מתחיל השוק לנוע מהתפיסה שהנחיל הכלכלן מילטון פרידמן, שלפיה המטרה היחידה של חברות היא לספק ערך לבעלי המניות. "אם מילטון פרידמן היה חי היום, הוא היה משנה את התפיסה שלו ומסכים שאי אפשר ליצור ערך לבעלי מניות בלי לבחון את התמונה הרחבה של האתגרים של העולם שלנו, האתגרים החברתיים, הסביבתיים, הפוליטיים", היא הסבירה. "אי אפשר להתעלם מזה ולהגיד, אני רוצה רק ליצור ערך לבעלי מניות. חייבים להסתכל על התמונה הגדולה. אני אופטימית, וזה לא קל בימים האלו, אבל אני מאמינה שאחריות תאגידית או קפיטליזם מצפוני זה מסע. אין דרך חזרה, זה מסע שלפעמים מתחיל מהסיבות הלא נכונות, אבל בסופו של יום הוא יוצר שינוי. אנחנו חייבים להאיץ את התהליך, אבל יש דרכים שונות להמשיך במסע. כשמסתכלים על הדורות הצעירים, הצרכנים החדשים, בהחלט נצליח ביצירת השינוי הזה".

תגיות