אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרויקטור: "לא צופה גל תחלואה נוסף, חובת המסכות תימשך" צילום: דנה קופל

הפרויקטור: "לא צופה גל תחלואה נוסף, חובת המסכות תימשך"

עם החלת פעימת ההקלות הרביעית והירידה בתחלואה, משרטט פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, תמונת מצב אופטימית. הוא שב על ההנחיות לליל הסדר: עד 20 אנשים במבנה ועד 50 בחוץ. מאמצים להגביר את הבדיקות המהירות. מו"מ מול מדינות אחרות להכרה הדדית בחיסונים

21.03.2021, 16:50 | אדיר ינקו, ynet

פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, השיב אחר הצהריים (יום א') לשאלות בתדרוך לעיתונאים על רקע שלושה מהלכים משמעותיים שהתרחשו היום: תחילת הליך יישום הבדיקות המהירות, הפעימה הרביעית בהקלות ובמגבלות ופתיחת נתב"ג. לדבריו, "אני לא צופה גל תחלואה נוסף ואני מקווה שננהג באחריות כדי שזה לא יקרה". הוא הוסיף כי מתקיים מו"מ מול מדינות שונות להכרה הדדית בתעודות המתחסן שיאפשרו טיסה לחו"ל.

בפתח דבריו אמר פרופ' אש: "אנחנו שמחים להמשיך לראות את מגמת השיפור בנתונים, גם בקצב המאומתים היומי, גם מקדם ההדבקה וגם במספר החולים קשה שממשיך לרדת. עדיין לא הגענו למספרים הנמוכים שבין הגל השני לשלישי כך שיש לנו עוד כברת דרך לעשות, אבל הנתון המעודד הוא שהירידה נרשמת למרות פתיחה רחבה של המשק. זה אפשר לנו לצאת לפעימה הרביעית שבעיקרה הייתה הגדלת מספר נוכחים במופעי תרבות ובאירועי ספורט, פתיחה של אטרקציות בחוץ ובריכות השחייה.

קראו עוד בכלכליסט

"נעקוב אחרי נתוני התחלואה בשבועיים הקרובים ונראה לאן פנינו מועדות. השבועיים האלה מאוד מאתגרים כי יש לנו את יום הבחירות, חג הפסח ומתקרבים גם לחגי אפריל ולרמדאן. בעת הזו כולם צריכים לנהוג באחריות ולהקפיד על ההנחיות הקיימות. לצערי שממה שראיתי בערוצי התקשורת השונים, לא תמיד מקפידים. ראינו משחקי כדורגל עם הצטופפות של הקהל, לא מקפידים על המסכות, וחבל. ככל שזה יביא לעלייה בתחלואה - פשוט נצטרך ללכת לאחור".

לגבי הבדיקות המהירות אמר פרופ' אש: "הבדיקות המהירות נכנסות לשימוש. השבוע התחלנו בתהליך: פתחנו אתר להרשמה של חברות דיגום ואנחנו מאשרים את החברות האלה בתוך 24 או 48 שעות ואז הן יכולות לצאת לשטח. בהתאם להתקשרויות עם הגורמים השונים הן יכולות להתחיל בדיגום לכניסה לאירועים שונים. נכון להיום עדיין לא הוצבו בדיקות מהירות באתרי התו הירוק. אני בטוח שנראה אירועים שמשתמשים בזה. אנחנו רואים בבדיקות המהירות חשיבות גדולה בכדי לאפשר לאלה שמסיבות שונות לא יכולים להתחסן, להיכנס לאירועים השונים. בעיקר בהקשר של ילדים שלא יכולים להתחסן.

בדיקות קורונה בנתב"ג, צילום: מוטי קמחי בדיקות קורונה בנתב"ג | צילום: מוטי קמחי בדיקות קורונה בנתב"ג, צילום: מוטי קמחי

"הבדיקות המהירות לא זולות. זו תוספת של 60-50 שקל באירוע. או שזה מתווסף למעסיקים או ללקוח, לכן יתאימו אותן לחלק מהאירועים. אני מקווה מאוד שלאורך הזמן יהיו בדיקות מהירות זולות. יותר הטכנולוגיה הזאת תלך ותתפתח".

לגבי הגבלות בליל הסדר אמר: "מבחינת ארוחות ליל הסדר - 20 אנשים בתוך מבנה ועד 50 מחוץ למבנה. יש לשמור גם בזמן הארוחה ככל הניתן על מניעת הדבקה. מבחינת תפילות - גם בפסח וגם ברמדאן - בתי התפילה יכולים לבחור כמו היום באחת משתי האפשרויות, כלומר 20 בפנים או 50 בחוץ. אנחנו בימים אלה בדיונים לקראת היערכות ליום הזיכרון ויום העצמאות ול"ג בעומר".

על סוגיית המסכות במקומות פתוחים אמר: "הנתונים בירידה אך הם עדיין לא כאלה שיכולים לאפשר לנו שינוי בהנחיות המסכות והבידוד. יעילותן הגדולה של המסכות היא בקרבה בין אנשים במקומות סגורים. עם זאת אנחנו לא דנים בשינוי כלשהו וכרגע עטיית מסכות נדרשת גם בחוץ וגם בפנים. אנחנו לא רוצים לבלבל עם הנחיות יותר מורכבות כעת. יש לנו עוד כמה שבועות לרואות מה קורה מבחינת המשך הירידה של התחלואה".

על האפשרות שבקיץ יתחילו להגיע לישראל תיירים, ועמם מוטציות של הנגיף, אמר פרופ' אש: "אני חושב שהתיירות בקיץ תתבסס על הסכמים בין מדינות ספציפיות. אנחנו יודעים שיש מו"מ עם מדינות שונות, וההסכמים האלה צריכים להיות מבוססים על כך שאנחנו יודעים שמי שמגיע לכאן הוא מחוסן או מחלים ושאנחנו מכירים בתעודות שלו. אני עדיין מעריך שבקיץ הקרוב לא יהיו פה המוני תיירים. אם נעשה את זה בצורה בטוחה - אני מעריך שזה לא ייבא תחלואה".

על קצב ההתחסנות אמר: "באמצעות דיווחי הקופות אנחנו מקבלים רושם של שיעורי התחסנות יותר נמוכים בקרב יוצאי ברה"מ לשעבר".

פרופ פרופ' נחמן אש | צילום: דפנה גזית פרופ

שלושה צעדי הקלות ביום

על פי משרד הבריאות, היום הוא היום הראשון שבו ניתנת לעסקים ולאתרי התו הירוק ההזדמנות להציב עמדות לבדיקות מהירות המיועדות לאלו שטרם התחסנו או לבני 16 ומטה. הצלחת המהלך מוטלת בספק בשלב זה, בין היתר משום שעלות הבדיקות מושתת על בעלי העסקים בלבד, ואילו מחיר הבדיקות עבור הנבדקים עשוי לנוע בין 50 ל-80 שקל.

במקביל, יצאה היום לדרך הפעימה הרביעית של ההקלות, שבועיים לאחר הפתיחה המאסיבית של המסעדות, הברים, גני האירועים והמלונות (במתכונת של פעילות מלאה). על פי הפעימה הנוכחית, כמות הקהל באירועי התרבות והספורט בחלל סגור של עד 5,000 מושבים תהיה עד 75% תפוסה או מקסימום 1,000 איש.

במקומות שבהם יותר מ-5,000 מושבים, הכמות המותרת תהיה עד 30% תפוסה ומקסימום 3,000 איש. באולמות ובאיצטדיונים של עד 10,000 מושבים תותר התקהלות של עד 75% תפוסה ולא יותר מ-3,000 בני אדם. בחללים של יותר מ-10,000 מושבים תותר התקהלות של עד 30% תפוסה ולא יותר מ-5,000 בני אדם. כלל הנכנסים צריכים להיות בעלי תו ירוק.

במועדוני לילה תותר התקהלות של עד 300 איש בפנים ו-500 בחוץ. מגבלת ההתקהלות ככלל אינה משתנה והיא עומדת על 20 אנשים בפנים ו-50 בחוץ לכל היותר.

בחצות פקע תוקף המגבלות על נתב"ג בהתאם לפסיקת בג"ץ. על פי הודעת קבינט הקורונה, תבוטל מגבלת 3,000 הנוסעים ביום בנתב"ג. היקף הטיסות היומי יוגבל לקיבולת האפקטיבית של נתב"ג, "שמושפעת הן מהצורך לעמוד בדרישות תקנות הקורונה והן מהצורך לביצוע בדיקות וריחוק חברתי". בנוסף בוטלה גם ועדת החריגים וחובת מדידת החום לנוסעים בכניסה לטרמינל וטרם העלייה למטוס.

פתיחת השמיים נעשית ברקע ירידה נוספת בשיעורי התחלואה. על פי נתוני משרד הבריאות, בשבת אובחנו 285 נדבקים חדשים בנגיף הקורונה ונערכו 17,438 בדיקות בלבד. שיעור הבדיקות החיוביות ירד ל-1.7%. גם מקדם ההדבקה המשיך לרדת והגיע ל-0.62. בבתי החולים מאושפזים 561 חולים במצב קשה ו-199 מונשמים.

בשבת מתו ארבעה חולים ומניין המתים במגפה הגיע ל-6,085 בני אדם. עד כה חוסנו במנה ראשונה 5,162,636 איש, שהם 55.52% מהאוכלוסייה. 4,523,828 איש שהם 48.65% מהאוכלוסייה קיבלו גם את המנה השנייה.

תגיות