אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגול העצמי של ועדת הבחירות המרכזית צילום: עמית שאבי

דו"ח טכנולוגי

הגול העצמי של ועדת הבחירות המרכזית

הודעת ההכחשה של ועדת הבחירות אמש לגבי תקלה ביישומון שאחראי לטוהר הבחירות התבררה כשגויה לחלוטין. כשהתוצאות נמצאות על המאזניים, זו עלולה להיות טעות קריטית שתתדלק את מפעילי הקמפיין השקרי שלפיו ראשי הוועדה, היו"ר השופט עוזי פוגלמן והמנכ"לית אורלי עדס, הם חלק מקונספירציה לגנוב אותן

24.03.2021, 09:05 | עומר כביר

ההודעה שהוציאה אתמול ועדת הבחירות היתה תוקפנית, על גבול ההיסטרית, יוצאת דופן ממה שמצופה מגוף ממלכתי שאחראי על ניהול הבחירות ביום הבחירות עצמו. ובדיעבד, היא התבררה גם כשגויה לחלוטין, וכרסמה משמעותית באמינות של הוועדה ואנשיה. כשתוצאות הבחירות נמצאות על המאזניים, כשמנדט לכאן או לשם יכול להכריע את זהות ראש הממשלה, זו עלולה להיות טעות קריטית שתדלק את מפעילי הקמפיין השקרי שלפיו ראשי הוועדה, היו"ר השופט עוזי פוגלמן והמנכ"לית אורלי עדס, הם חלק מקונספירציה לגנוב את תוצאות הבחירות.

הכל התחיל בכלל בגוגל. תקלה ברכיב במערכת ההפעלה אנדרואיד של החברה הביאה לקריסת אפליקציות רבות, שלא באשמתן ומבלי יכולת שלהן לתקן זאת ישירות. במקביל, התחילו להופיע ברשת דיווחים שלפיהן אפליקציית טוהר הבחירות של ועדת הבחירות, שנועדה לאפשר למפקחי טוהר הבחירות להעביר דיווחים שונים על אי-סדרים, סובלת גם היא מקריסות.

אורלי עדס יו"ר ועדת הבחירות, צילום: שלו שלום אורלי עדס יו"ר ועדת הבחירות | צילום: שלו שלום אורלי עדס יו"ר ועדת הבחירות, צילום: שלו שלום

"מפקח טוהר הבחירות סיפר לי על האפליקציה שקיבלו מוועדת הבחירות המרכזית שאינה מתפקדת: לא הצליחו לתקן את התקלה", כתבה העיתונאית העצמאית אור-לי ברלב בטוויטר. המשתמש טל איל הגיב לה: "אני יכול להגיד שלא רק שהאפליקציית מפקחי טוהר הבחירות לא עובדת לסרוגין - כנראה שהרשאה שלה, גורמת לאפליקציות אחרות לקרוס על המכשיר שלי. גם התקנה מחדש לא עוזרת".

גם תנועת הימין הקיצוני, "אם תרצו", דיווחה על תקלות נרחבות באפליקציה. "כצפוי ועדת הבחירות פישלה!" היא כתבה בחשבון הטוויטר שלה. "היישומון של ועדת הבחירות למקפחי (השגיאה במקור, ע"כ) טוהר הבחירות לא עובד כראוי ומפקחים רבים לא יכולים להעביר דיווחים. בכך כשלה במתן הכלים למפקחים לביצוע עבודתם".

בוועדת הבחירות, ככל הנראה, ראו את הדיווחים, בדקו את המערכות שלהם, הבחינו בכך שבצד שלהם הכל תקין, ושמשתמשים רבים מתפעלים את האפליקציה בהצלחה, ומיהרו להוציא הודעת הכחשה יוצאת דופן בחריפותה. "חרושת הפייק ניוז החלה", נכתב בה. "מופצת, כפי הנראה, על ידי תנועת 'אם תרצו' ידיעה לפיה כביכול יש תקלה ביישומון שבאמצעותי על מפקחי טוהר הבחירות לדווח אל אירועי טוהר הבחירות... אנו מבקשים להבהיר ולהגיד – כי אין כל תקלה ביישומון. נכון לשעה זו, כמעט כל המפקחים התקינו את היישומון".

אחת הקלפיות אמש, צילום: עופר צור אחת הקלפיות אמש | צילום: עופר צור אחת הקלפיות אמש, צילום: עופר צור

בין ועדת הבחירות ל"אם תרצו" יש דם רע. התנועה היא שחקן מרכזי בקמפיין להשחרת שמה של הוועדה וקידום טענות לזיופים אפשריים בספירת הקולות, שסוקר כאן בהרחבה.

ב-28 בינואר יצאה התנועה בקמפיין שכותרתו "עוצרים את הזיופים!". הקמפיין העלה כמה טענות מעוגנות במציאות לניסיונות זיוף מקומיים שונים ושם על המוקד את השופט פוגלמן, בתוספת רמיזות עדינות יותר ופחות לכך שהוא חלק מקונספירציה מאורגנת לזייף את התוצאות. "הידעתם?!", הכריזה מודעת הקמפיין בצירוף תמונה של פוגלמן. "השופט עוזי פוגלמן, בוגר 'קרן וקסנר' הוא השופט שעומד בראש ועדת הבחירות!" בציוץ שנלווה לתמונה בחשבון הטוויטר של התנועה נכתב: "השנה אף אחד לא יגנוב קולות! בבחירות הקרובות מי שיכהן בראשות ועדת הבחירות המרכזית יהיה השופט עוזי פוגלמן, שהוא בוגר התוכנית של קרן וקסנר ובבחירות הקודמות הכשיר את התמודדותה של תומכת הטרור היבא יזבק לכנסת. כדי להבטיח את טוהר הבחירות, הציבור צריך לסמוך קודם על על עצמו".

ההאשמות של "אם תרצו", ייתכן, נגנו על העצבים של ועדת הבחירות שמיהרה להוציא הודעת הכחשה מבלי שבדקה את הנושא עד תומו. כי הדיווחים הרבים ברשת, שהגיעו הן מימין והן משמאל, חלקם עדויות ישירות של משתמשים שלדבריהם סבלו מקריסות באפליקציה, הבהירו שזה לא כל הסיפור, שזה לא עניין פשוט של הפצת פייק ניוז. כשכלכליסט חשד שאולי התשובה כאן היא בתקלה באנדרואיד – שתסביר למה משתמשים רבים מדווחים על קריסה אך בווועדה רואים שהכל תקין, הוא פנה עם סוגיה זו לוועדה אך הופתע לגלות ששם אפילו לא היו מודעים לתקלה שיכולה להשפיע עליהם, והבטיחו לבדוק ולחזור.

במקביל, רן בר זיק, מתכנת בכיר בוורייזון מדיה, שבחן גם הוא את הנושא (והגיעו אליו מגוון פניות ישירות על קריסה של האפליקציה) קיבל ממשתמש שסבל מקריסות באפליקציית ועדת הבחירות לוגים שתעדו את הקריסה והגיע למסקנה ברורה: האפליקציה באמת קורסת, והאשם הוא בוועדת הבחירות. "לפי מידע שקיבלתי, חלק מתקלות הקריסה הן ב-WebView, רכיב תוכנה חיוני של אנדרואיד שעדכון שלו גרם לכמה וכמה שיבושים בתוכנות אחרות", הוא אמר לי אתמול.

חרף זאת, בוועדת הבחירות המשיכו לקבור את הראש בחול ולהתעקש שהכל תקין. "צר לי לאכזב אותך, אין שום בעיה באפליקציה", כתב לי דובר ועדת הבחירות, גיורא פורדס. "מבדיקה שעלתה, אין כל תקלה במערכת הדיווחים באפליקציה של מפקחי טוהר הבחירות בשטח. לצערי נראה שזה גל של פייק ניוז שמופץ במכוון". כשציינתי שיש לי מידע אמין שלפיו האפליקציה סובל מקריסות בגלל התקלה באנדרואיד, פורדס כבר לא הגיב.

איך קורה דבר כזה? לבר זיק יש תיאוריה: "הליקוי האמיתי פה הוא שוועדת הבחירות והמפתחים של האפליקציה לא ידעו על הבעיות האלו באנדרואיד וגם לא הנחו את הפעילים להתמודד עם הבעיות או בכלל הודיעו שיש בעיות. פיתוח טוב ואיכותי הוא לא רק קוד טוב, אלא גם ניטור ויכולת זיהוי תקלות. גם אם מדובר בתקלה ברכיב חיצוני - גוף פיתוח איכותי יודע לאבחן תקלות כאלו ולהנחות את הביזנס/תמיכה לטפל בלקוחות ולהנחות אותם בהתאם. פה פשוט התעקשו שאין תקלות ומדובר בפייק ניוז של אם תרצו. מה שלא נכון".

התעקשות זו מנעה מוועדת הבחירות לתפעל את התקלה, שהיה לה פתרון פשוט אך כזה שדורש פעולה אקטיבית מצד המשתמש (הורדת עדכון לרכיב התקול מחנות פליי של גוגל). היא היתה יכולה, למשל, להעביר הודעה למפקחים שמסבירה איך לפתור את הבעיה. לקחת אחריות, אף שהבעיה היא בברור לא באשמתה, ולעשות מה שנחוץ על מנת לסייע לאלו שסובלים ממנה. כשבחרה בהתעלמות, היא מנעה ממשתמשים את הסיוע שכל כך נחוץ להם. וגם עשתה דבר הרבה יותר גרוע: פגעה קשות באמינות שלה, דווקא בשעה שזו תחת מתקפה ודווקא בעת שהאמינות שלה חשובה יותר מתמיד.

בשבועות האחרונים, קמפיין תיאוריית הקשר סביב הזיופים בבחירות התמקד בסוגיה מהותית: ספירות הקולות במעטפות הכפולות, שלפני הבחירות הוערכו בכ-600 אלף, פי 2 מסבב הבחירות הקודם. תחת סיסמאות כמו "600 אלף מעטפות כפולות בידיים של עוזי פוגלמן? מפחיד", מקדמים תומכי ליכוד נראטיב שקרי שלפיו ועדת הבחירות תחבל בספירות המעטפות הכפולות כדי להזיז מנדט או שניים מגוש תומכי נתניהו למתנגדיו. מהמדגמים וספירת הקולות עד כה, מסתמן שאכן הבחירות יוכרעו על חודו של מנדט. ולאור קמפיין ההשחרה, האמינות של ועדת הבחירות חשובה מתמיד.

אבל דווקא ברגע המפתח, הוועדה תקעה לעצמה גול עצמי וחיבלה קשות באמינותה. קשה להכחיש שהיתה בעיה באפליקציה של הוועדה, גם אם זו לא נבעה ממנה עצמה. ההתכחשות של הוועדה לבעיה זו, הסירוב שלה להכיר בקיומה ולסייע למשתמשים לטפל בה, מקעקע משמעותית את האמון בה ונותן תחמושת בידי אלו שמבקשים לתקוף אותה.

והתקיפות, אל תתטעו, נמשכות, באותם אמצעים שראינו בשבועות האחרונים. כבר הלילה, זמן קצר אחרי פרסום המדגמים, החלו משתמשים לתקוף את הוועדה ולהטיל ספק בהליך ספירת הקולות. "לחכות לתוצאות האמת ו/או תוצאות פוגלמן", כתב אחד מהם. "השמחה מוקדמת, פוגלמן ימ"ש ישתה לנוו את המנדטים", כתב אחר. והדוגמאות עוד רבות ומגוונות. גם השופרות בתקשורת לא שכחו את תפקידם. ה"פרשן" הפוליטי של גלי צה"ל יעקב ברדוגו, שחקן מרכזי בקידום הנרטיב השקרי נגד ועדת הבחירות ופוגלמן, אמר אתמול בערוץ 20 שיש לחשוש מהשופט פוגלמן.

אם אכן יתברר לקראת סיום ספירות המעטפות הכפולות שתמונת המדנטים נוטה לטובת מחנה מתנגדי נתניהו, הקולות האלו יתגברו. ו-ועדת הבחירות, שמגיעה לקו הסיום של הקמפיין הזה כשאמינות שלה ספגה מכה קשה, תתקשה במיוחד להדוף אותם.

תגיות