אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הורה בגיל השלישי המתנכר לבנו/בתו  - בחירה חופשית או השפעה בלתי הוגנת? צילום: יח"צ

הורה בגיל השלישי המתנכר לבנו/בתו - בחירה חופשית או השפעה בלתי הוגנת?

תופעה קשה ולא מספיק מדוברת בחברה הישראלית היא התופעה שבמסגרתה הורים בגיל השלישי לחייהם מתנכרים לילדיהם

25.03.2021, 09:49 | מיכל רייכמן ליטוין ומרב רייכמן שקד, בשיתוף Dun's 100

מוגש מטעם Dun's 100

 

התנהגות מתנכרת מצד הורים בגיל השלישי כלפי בנם/בתם, היא תופעה קשה אשר מעורבים בה אלמנטים מעולם הרפואה והמשפט גם יחד.

לעיתים קרובות מדובר על הורה יחיד , אב או אם, המצויים תחת השפעה של בן/בת משפחה מנכר/ת, אשר מחתים את אותו הורה על הסכמי מתנה מעביר לחשבונו כספים מחשבון ההורה ולמעשה יורש את ההורה בעודו בחייו ו/או מחתים את ההורה על צוואה מנשלת.

מדובר בתהליך שפעמים רבות מתחיל בחייו של אותו הורה, ע"י הסכמי מתנה והעברות כספיות בסכומים ניכרים מחשבון ההורה - המעבירים רכוש מההורה לאותו גורם במשפחה בעל ההשפעה המנכרת, כאשר אקורד הסיום הצורם, היא הצוואה המנשלת שמתגלה לאחר פטירת אותו הורה, ולעיתים כבר אין צורך בצוואה כי הרכוש הועבר עוד בחייו של ההורה.

תופעה קשה ולא מספיק מדוברת בחברה הישראלית היא התופעה שבמסגרתה הורים בגיל השלישי לחייהם מתנכרים לילדיהם, כאשר הדבר נעשה פעמים רבות תחת השפעה של בן/בת משפחה מנכר/ת, תוך ניצול מצב גופני מוחלש של ההורה, ומצב בריאותי - אשר אינו עונה בהכרח על הדרישה של חוסר כשרות קוגניטיבית, אולם בהחלט מהווה השפעה משמעותית שאין לזלזל בה על יכולת הבחירה החופשית של אותו הורה.

כך לדוגמא, בפסק דין שנדון לאחרונה בבימ"ש לענייני משפחה בת"א פסק בימ"ש כי על אף שהמנוחה בת 85 שנים הייתה כשירה מבחינה קוגניטיבית לערוך צוואה במסגרתה היא הורישה את כל רכושה לבנה, ולבתה העניקה 100 ₪ בלבד, מצבה הגופני הירוד הינו טיעון משמעותי אשר יש בו כדי לקבוע כי המנוחה הייתה נתונה להשפעה בלתי הוגנת מצד בנה, אשר ניצל את חוסר יכולתה להתנגד.

עו"ד מיכל רייכמן ליטוין ועו"ד מרב רייכמן שקד, צילום: יח"צ עו"ד מיכל רייכמן ליטוין ועו"ד מרב רייכמן שקד | צילום: יח"צ עו"ד מיכל רייכמן ליטוין ועו"ד מרב רייכמן שקד, צילום: יח"צ

בפסק דין זה קבע בימ"ש כי הבן ניצל את חולשתה של המנוחה, שהייתה תלויה בו לכל ענייניה הגופניים והכספיים. כמו כן, באותו המקרה נקבע ע"י בימ"ש כי האם המנוחה כלל לא יכלה ליזום את עצם הכנת הצוואה, והיוותה כר נוח להשפעה משל הייתה "בובה על חוט".

המחוקק בהחלט רצה למנוע מצב שבו ניצול תלות גופנית או נפשית עקב מצב חמור של מחלה יגרום לכך שנוסח הצוואה תוכתב למוריש ע"י מי שמשפיע את השפעתו על החולה.

במצב דברים זה נאלץ אותו בן /בת משפחה אשר הופלו לרעה בצוואה, לנהל הליך משפטי שלם של התנגדות לצוואה, וזאת בשעה שניתן היה בהחלט למנוע זאת על ידי הליך של אפוטרופסות לרכוש שמשמעותו הסופית היא העדר כשרות לצוות.

לסיכום, חשוב מאוד לשמור על ערנות בכל הנוגע להורינו בני הגיל השלישי ולא להמתין לאריכות ימיהם, יש מה לעשות הרבה קודם לכן, ומומלץ וכדאי ללכת להיוועץ בעו"ד במידה ועולה חשש כי בן משפחה מבוגר נמצא תלוי ומושפע ע"י בן /בת משפחה אחר באופן שעלולים לגרום לו לערוך צוואה בטלה שאיננה נובעת מרצונם החופשי.

מאת עו"ד מיכל רייכמן ליטוין ועו"ד מרב רייכמן שקד, שותפות, אירית רייכמן ושות' - משרד עורכי דין ונוטריון

תגיות