אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חייבים להיזהר מאווירת סוף קורס בקורונה

דעה

חייבים להיזהר מאווירת סוף קורס בקורונה

על אף שחלק גדול מתושבי המדינה כבר קיבלו את שתי מנות החיסון, צריך לזכור שהנגיף עדיין כאן. לפי המחקרים, כ-5% מהמחוסנים עלולים להידבק במחלה, ובכך מקרה, טרם יודעים מה משך הזמן שהחיסון יעיל. הציבור נדרש לגלות איפוק ואחריות הדדית - גם בחג הפסח

26.03.2021, 07:28 | פרופ' מיכאל שכטר

ישראל היא מהמדינות המחוסנות ביותר בעולם כיום ועל כך אין עוררין. עם זאת עדיין חלק מהתושבים מעל גיל 65 שנה טרם קיבלו חיסון, וכך גם 30%-40% מהצעירים בני 16-21.

גם בקרב ערביי ישראל המצב מעורר דאגה וכך גם ברשות הפלסטינית. הדאגה היא בעיקר סביב אלה שעוברים מדי יום את הגדר ומגיעים לישראל ועלולים להוות מוקד להעברת הקורונה ווריאנטים שלה. בנוסף, עדיין מגיעות מדי יום טיסות לא מעטות לישראל ממוקדי תחלואה באירופה, ארה"ב ואפריקה ואלה עלולות להביא לישראל וריאנטים שונים ועמידים.

קראו עוד בכלכליסט

ישראלים, לצערנו, אינם מצטיינים במשמעת ולכן ההמלצה לעטות מסכה וריחוק פיזי, בעיקר אצל צעירים ומגזרים מסויימים לא מקויימת במלואה. נוצרה אווירה של "סוף קורס" ועם הירידה במספר החולים והנפטרים היומי בישראל והחזרה ההדרגתית לשגרה יש שלקחו זאת עד הסוף תוך סכנה לציבור הרחב.

קשישה מקבלת חיסון בבית חולים איכילוב, צילום: אביגיל עוזי קשישה מקבלת חיסון בבית חולים איכילוב | צילום: אביגיל עוזי קשישה מקבלת חיסון בבית חולים איכילוב, צילום: אביגיל עוזי

רק לפני שבועיים החלו להפתח באופן הדרגתי הקניונים והמסעדות ונדהמתי לראות ברחובות רמת גן עירי מסעדות עמוסות בבני אדם, ללא כל ריחוק פיזי וללא עטיית מסכות, גם כשלא אוכלים. גם ברחובות עצמם המצב דומה. עשרות התקהלויות של אנשים ללא מסכות, כאילו אין כאן נגיף קטלני.

בקרוב ייפתחו המועדונים ואולמות האירועים. חייבים להעלות את המודעות שאם לא נשמור על ההנחיות אנו עלולים לחזור לאחור ומספר החולים יילך ויעלה. אני מבין את הרצון לשוב לשיגרת "החיים הטובים", אולם חייבים לשמור על השפיות ועל ביטחון התושבים. אסור בכל מקרה לפתוח הכל מיד ובחוסר אחריות. הפתיחה חייבת להיות בהדרגתיות ובשיקול דעת ומגובה בהמלצות של משרד הבריאות.

אני מבין את האוכלוסיה שהיתה סגורה שנה בבתים, ואת הרצון "לצאת לחופשי" ולחזור לשיגרה. עם זאת יש לזכור שהנגיף הקטלני עדיין כאן. לא מיגרנו אותו. למרות שחלק לא מבוטל מתושבי המדינה קיבלו את החיסון במלואו (2 זריקות של החיסון), עדיין, יש לזכור שלפי המחקרים כ- 5%-6% מהמחוסנים עלולים להדבק במחלה, שכן החיסון אינו יעיל ב-100%. לא כל שכן אין עדיין מידע וודאי שאלה שחוסנו לא מעבירים את המחלה. אין מידע וודאי לגבי יעילות החיסון כנגד כל הוריאנטים (בעיקר הדרום אפריקאי והברזילאי) והשאלה המרכזית גם כמה זמן תישמך יעילותו של החיסון.

בנוסף, עם חזרת הילדים ללימודים, ובשל העובדה שטרם חוסנו, אלה עלולים להוות מקור הדבקה פוטנציאלי ולכן יש לנקוט משנה זהירות בימים אלה ולהקפיד יותר מתמיד על עטיית מסכות בבתי הספר, שמירת מרחק ונטילת ידיים תכופה. יש לעודד את המורים ואלה שנמצאים במגע עם התלמידים לקבל חיסון.

יש לזכור שבימים אלה אירופה חווה גל שלישי אלים במיוחד של המגיפה. הגל פוקד מדינות מהם אנו ממשיכים לקבל טיסות, כולל צרפת, איטליה, שבדיה ובריטניה. יש לעשות הכל כדי למנוע כניסת הנגיף ווריאנטים שלו בדרך האוויר ממדינות בהן התחלואה עלתה. חייבים להקפיד על כניסת הטסים לישראל בביטחה למדינתנו ולמנוע בכל דרך אפשרית כניסת המחולל לישראל.

נכון שחלה ירידה במספר המאומתים והחולים הקשים בישראל אולם טרם הגענו למיגור המחלה הארורה. עדיין מספר הנדבקים ליממה מעל 1,400, החולים הקשים ביום מעל ל-600 ומספר המונשמים מעל ל- 200. עדיין מספר החולים בישראל היומי לא ירד לגמרי ו"מקדם ההדבקה", אמנם בירידה, 0.76, אולם לא ירד לחלוטין.

יש לעודד את האוכלוסיה הצעירה, כולל נשים בהריון, חיילים ותלמידי תיכון להמשיך ולהתחסן. יש לעודד את האוכלוסיה הערבית להתחסן. חייבים בימים אלה לסייע לערביי הגדה ולחסן אותם גם מבחינה הומניטרית אולם גם כדי למנוע כניסת חולים ונושאי המחלה לתחום מדינת ישראל. יש לזכור שערביי הגדה סמוכים לישראל פיזית וכל עוד לא יחוסנו מהווים איום בריאותי על תושבי המדינה.

יש לצאת בהסברה מקיפה למניעת התקהלות ועטיית מסכות, בעיקר באולמות סגורים, במסעדות, בברים, במקומות כינוס, בבתי מלון ועוד. הוירוס עדיין כאן ולא יודע לקרוא שאנו לפני חג הפסח. אמנם מדובר בחג החרות אולם חרותנו תלויה בהתנהגות האחראית של כל אחד ואחד מאיתנו.

אני קורא לכל הציבור לגלות איפוק ואחריות הדדית. אנו בדרך הנכונה למגר את המחלה. נכון שישראל מובילה במספר המחוסנים לנפש אולם עדיין הוירוס הקטלני נמצא כאן. יש לזכור שגם מי שהחלים מהמחלה עלול לסבול מתסמינים קשים ולאורך זמן. יש לזכור, שהמחלה פוגעת פחות בצעירים, אולם גם אלה, לצערנו, לעיתים נפטרים.

פרופ' מיכאל שכטר הוא מנהל היחידה למחקרים קליניים, מערך חזה, לב וכלי דם, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר, יו"ר החוג לאפידמיולוגיה ולמניעה קרדיווסקולרית באיגוד הקרדיולוגי, והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הנה דברי הפרופסור המכובד לפני חצי שנה
"לא יהיה חיסון בשנתיים הקרובות, שכן כל חיסון חייב לעבור שלבים הכרחיים לפני האישור, וגם כשיאושר קרוב לוודאי שמחצית מהאוכלוסיה בעולם לא תרצה לקבל את החיסון או לא תרצה לרכוש אותו מחשש לבטיחותו. כך נשארו רק צעדים פשוטים יחסית למנוע את ההדבקה".
מי יתן ויחריש  |  29.03.21
1.
אני קורא לחבריי הרופאים להתחיל במסע של ריפוי והרגעה
להפסיק להרחיק חולי קורונה מבני המשפחה המטפלים בהם, לשים לב ששיעור התמותה של הנדבקים יורד ולעודד את הציבור שהמגיפה הרבה פחות קשה ממה שחששנו (במיוחד לצעירים) ושהיא גם עונתית וגם צפויה להחלש כמו קודמותיה (עם או בלי חיסון מלאכותי). רפואה טובה היא לא רק הגברת מודעות למחלות והתערבות במהלכן, רפואה היא גם מתן תקוה ועידוד לחיים בריאים ומספקים.
ניר צבר  |  27.03.21