אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובה במו"מ למכירת האחזקה בתמר ביותר ממיליארד דולר צילום: אלבטרוס

בלעדי לכלכליסט

תשובה במו"מ למכירת האחזקה בתמר ביותר ממיליארד דולר

דלק קידוחים מנהלת מו"מ מתקדם למכירת 22% מהמאגר מול חברה בריטית, שכבר נכנסה לחדר המידע של החברה, במחיר של עד 1.1 מיליארד דולר עבור המניות. גורם נוסף שמתעניין ועשוי להיכנס ברגע האחרון לתמונת המו"מ הוא גדעון תדמור

05.04.2021, 06:52 | גולן חזני

דלק קידוחים מנהלת משא ומתן מתקדם למכירת אחזקותיה (22%) במאגר תמר תמורת יותר ממיליארד דולר. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים המתקדמים ביותר מתנהלים מול חברה בריטית שמרכזה בסקוטלנד כאשר המחיר במגעים נע סביב 1.1-1 מיליארד דולר עבור המניות. הרוכשת הפוטנציאלית נכנסה לחדר המידע של דלק קידוחים ומנהלת כאמור משא ומתן מתקדם. גורם נוסף שמתעניין ועשוי להיכנס לתמונת המו"מ ברגע האחרון הוא גדעון תדמור וחברת נאוויטאס שבשליטתו. תדמור קיים ככל הידוע שיחות לגבי הרכישה, אבל לא החליט עדיין אם להיכנס לחדר המידע ולמו"מ.

קראו עוד בכלכליסט

עבור תדמור, כניסה לחדר המידע של דלק קידוחים היא מהלך פורמלי בלבד, שכן כאיש אנרגיה ותיק ויו"ר דלק קידוחים בעבר הוא מכיר את המאגר היטב. רק בימים הקרובים יחליט תדמור אם להיכנס למו"מ, ובמקרה כזה יחבור לקבוצה של משקיעים מאירופה, שכן נאוויטאס לא יכולה לעמוד בעסקה כזו לבדה. בנוסף, אחזקה כזו איננה כלולה במדיניות ההשקעות של נאוויטס ותצריך החלטת דירקטוריון מיוחדת לאשר אותה. מקורבים למגעים מעריכים כי העסקה תיחתם ותיסגר בחודשיים הקרובים, כלומר עוד במהלך הרבעון השני של השנה. בתמונת המגעים היתה קבוצה בריטית נוספת אולם היא "התקררה" ונסוגה לעת עתה.

יצחק תשובה. המכירה תאפשר לקבוצה ליהנות מדיבידנד נאה, צילום: אייל טואג יצחק תשובה. המכירה תאפשר לקבוצה ליהנות מדיבידנד נאה | צילום: אייל טואג יצחק תשובה. המכירה תאפשר לקבוצה ליהנות מדיבידנד נאה, צילום: אייל טואג

על פי מתווה הגז על קבוצת דלק, שמחזיקה (45.34%) גם במאגר לווייתן באמצעות דלק קידוחים, למכור את אחזקותיה בתמר עד לסוף 2021 וזאת בניסיון להגביר את התחרות בתחום. כבר בעבר הצהירו בכירי דלק כי ימכרו את המניות בחו"ל, מאחר שהחשיפה המקומית למאגר גבוהה והמשקיעים המקומיים יתקשו לבלוע כמות נוספת של מניות הקשורות למאגר.

בדלק מעדיפים למכור את המניות עוד לפני סוף 2021 זאת אחרי שב־2020 היא גם ויתרה על זכות המאפשרת לה למנוע משותפים אחרים במאגר להתקשר בהסכמים למכירת הגז ממנו. מחירי האנרגיה התאוששו בחודשים האחרונים ומכירה תאפשר גם חלוקת דיבידנד נאה מדלק קידוחים לבעלי המניות ובראשם קבוצת דלק. מאגר תמר מוחזק על ידי נובל אנרג'י האמריקאית (25%), שמשמשת כמפעיל הפרויקט; שותפות ישראמקו (28.75%); דלק קידוחים (22%); תמר פטרוליום (16.75%); דור חיפושי גז (4%); ואוורסט תשתיות (3.5%).

ביולי 2020 פרסמה דלק קידוחים את התחזית שלה להכנסות מהמאגר. התזרים המהוון שפרסמה אז שיקף למאגר תמר שווי של 6.57 מיליארד דולר (23 מיליארד שקל) בשיעור היוון של 10%, ירידה של 10% בשווי המאגר לעומת שווי של 7.3 מיליארד דולר בתחזית מסוף 2019. בדו"ח האחרון לשנת 2020 עמד חלקה של דלק קידוחים בתזרים המהוון על 1.267 מיליארד דולר, וההכנסות מהמאגר עמדו על 1.51 מיליארד דולר.

דלק קידוחים מצויה במילכוד מסויים בהחלטה לגבי המכירה. התקופה, לדברי אנליסט בכיר בתחום, מדובר בתקופת שפל במחירי האנרגיה, והאינטרס של קבוצת דלק הוא מכירה מהירה שתאפשר חלוקת דיבידנד לקבוצה עוד השנה. עם זאת, בעלי מניות של דלק קידוחים עלולים לתבוע את החברה במקרה של מימוש במחירי לחץ, בטענה שניתן היה להמתין להתאוששות נוספת של מחירי האנרגיה ולקבל מחיר טוב יותר.

בדלק קידוחים אמרו כמה פעמים לבעלי המניות בשיחות משקיעים כי אם לא יקבלו פרמיה משמעותית על שווי המניות, לפי השווי שמגולם לתמר משווייה של ישראמקו הציבורית, הם יחלקו את מניות תמר כדיבידנד בעין לבעלי המניות של דלק קידוחים. שווייו של מאגר תמר שמשתקף מהשווי של ישראמקו עומד כיום על 4.2 מיליארד דולר המשקף לחלקה של דלק שווי של כ־930 מיליון דולר, כך שמחיר של 1.05 מיליארד דולר על המניות של דלק קידוחים צפוי להיחשב כמחיר סביר. נראה כי הנסיון למכור את המניות נעשה כדי לא להגיע למצב לחוץ עוד יותר לקראת סוף השנה.

גדעון תדמור. הכיר את מאגר תמר כיו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור. הכיר את מאגר תמר כיו"ר דלק קידוחים גדעון תדמור. הכיר את מאגר תמר כיו"ר דלק קידוחים

ב־2018 ביקשה דלק קידוחים המנוהלת על ידי יוסי אבו למכור את האחזקה בתמר בבורסת יורונקסט האירופית בעסקה של 2 מיליארד דולר שכללה הנפקת מניות וחוב. המהלך לא הבשיל ומאז ירדו נחתך שוויין של חברות האנרגיה בארץ ובעולם ביותר מחצי עם צניחת מחירי הנפט. בנוסף, המכירה הפעם אינה כוללת את התמלוגים עבור המאגר שאותם דלק תמשיך לקבל, אלא במכירת הפעילות בלבד.

כבר ב־2017, במסגרת ההיערכות ליישום מתווה הגז, מכרה דלק קידוחים 9.25% מזכויותיה במאגר לתמר פטרוליום - חברה ציבורית ייעודית שהוקמה לצורך העסקה. המכירה בוצעה לאחר שתמר פטרוליום גייסה הון (מניות) של 200 מיליון דולר, והנפיקה אג"ח ב־650 מיליון דולר. בדלק סבורים כי האטרקטיביות שטמונה בעסקת המכירה של תמר היא שניתן לקבל מינוף של עד 70% על רכישת המניות, ולקבל סוג של נכס שעשוי להניב תשואה של עד 15% לשנה, עם אפשרות לעלייה ברזרבות הגז העתידיות. גם העובדה שחברת אנרג'יאן המתחרה תדחה, לפי חברת הדירוג מודיס, את הפקת הגז ממאגרי כריש ותנין לרבעון השני של 2022, מגדילה את כוחו של מאגר תמר בשוק.

דלק קידוחים נסחרת לפי שווי 5.7 מיליארד שקל רשמה רווח של 1.17 מיליארד שקל ב־2020, שהיתה שנת משבר מבחינתה לאור הצניחה במחירי האנרגיה, ושווי מניות המגזר בשל מגפת הקורונה. קבוצת דלק היתה על סף הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלהם היא חייבת 5.3 מיליארד שקל, לאחר ששווי הביטחונות שלה לבנקים צנח דרמטית. בסופו של דבר היא הגיעה להסכם חיזוק הביטחונות למחזיקים, בדמות של 40% ממניות דלק קידוחים.

תגיות