אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ילן: "דנים עם ה-G20 על מס חברות גלובלי מינימלי" צילום: איי פי

ילן: "דנים עם ה-G20 על מס חברות גלובלי מינימלי"

לדברי שרת האוצר האמריקאית, "יש לוודא שלממשלות יש מערכות מס יציבות שיאפשרו השקעות חיוניות וטיפול במשברים ושנטל המס יתחלק באופן הוגן". תוכנית התשתיות של ביידן בהיקף של כ-2 טריליון דולר כוללת העלאת מס החברות מ-21% ל-28%, והגדלת המס המינימלי על הכנסות חוץ של חברות אמריקאיות ל-21%

05.04.2021, 19:30 | אדר פרימור
שרת האוצר של ארה"ב ג'נט ילן, קראה היום (ב') לכינון מס חברות גלובלי מינימלי, כחלק מקידום תוכנית התשתיות של הנשיא ג'ו ביידן שאמורה להקיף 2.3 טריליון דולר - זאת, לקראת פגישות (וירטואליות) שתקיים השבוע עם עמיתיה בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

"תחרותיות היא יותר מאשר האופן שבו חברות שבסיסן בארה"ב מתחרות בחברות אחרות במהלכים של מיזוגים ורכישות", אמרה ילן במועצת שיקגו לעניינים גלובליים. "(התחרותיות) צריכה לוודא שלממשלות יש מערכות מס יציבות שיכולות לגייס הכנסה מספקת להשקעה בסחורות ציבוריות חיוניות ולהגיב למשברים, ושכל האזרחים יחלקו באופן הוגן את הנטל למימון הממשלה".

 "אנו עובדים עם מדינות ה-G20 כדי להגיע להסכם על שיעור מס חברות גלובלי מינימלי שיוכל לעצור את המרוץ לתחתית", אמרה ילן.

ג ג'נט ילן, שרת האוצר של ארה"ב, היום | צילום: איי פי ג

התוכנית של ביידן, שהוצגה בשבוע שעבר, אמורה להניב כ-2 טריליון דולר במשך 15 שנים לטובת בניית תשתיות. היא תעלה את שיעור מס החברות מ-21% ל-28%, תגדיל ל-21% את המס המינימלי על הכנסות חוץ של חברות אמריקאיות ותקשה על חברות בבעלות זרה שפעילות בארה"ב להפיק תועלת מהעברת הרווחים למדינות בעלות מס נמוך.

יהיה בכך כדי לפגוע באופן משמעותי בחברות שמטותיהן בארה"ב ואשר פועלות בשווקים זרים, מכיוון שהן יצטרכו לשלם מסים שלא יחולו על חברות שאינן ממוקמות בארה"ב. לכן הרעיון של מס גלובלי מינימלי מתואם הוא כה חיוני לתוכניות הממשל. אם ארה"ב תוכל לגרום למדינות אחרות להטיל מסים מינימליים דומים על חברות שממקומות בשטחן, הפגיעה בחברות האמריקאיות תפחת.

ארה"ב ויותר מ-100 מדינות אחרות מנהלות שיחות באמצעות הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) בנוגע לכינון מס שכזה ולשכתוב הכללים לגבי מיסוי תאגידי. המשא ומתן בעניין התקדם, אך הוא מסובך והמגפה האטה את התהליך.

"נשוב להנהיג את הכלכלה העולמית"

 

ילן גם התחייבה להשיב את מעמדה של ארה"ב בראש ההנהגה הכלכלית העולמית, זאת בשעה שהעולם יוצא מהמשבר הבריאותי והכלכלי שכפתה מגפת הקורונה. היא גם העבירה בביקורת על חוסר תפקודו של ממשל טראמפ לפני ובמהלך המגפה. "בארבע השנים האחרונות ראינו ממקור ראשון מה קורה כאשר אמריקה נסוגה מהבמה העולמית", אמרה ילן. "אמריקה תחילה - אין משמעותה אמריקה לבדה". לדבריה, "הממשל לא הגיב מספיק למשבר הבריאות בארה"ב ולא השכיל להירתם מוקדם מספיק יחד עם בעלות ברית בעולם כדי לצמצם את נזקי התפשטות הנגיף ואת ההאטה הכלכלית שבאה בעקבותיו".

ג ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב. תוכנית תשתיות בכ-2 טריליון דולר | צילום: רויטרס ג

ילן אמרה עוד כי לארה"ב צריכה להיות נוכחות חזקה בשווקים הגלובליים באופן שוויוני, וכי היא תעבוד עם שותפות שיהיו נכונות "להגן ולאכוף סדר המבוסס על כללים מוסכמים".

הנאום נישא בשעה שמנהיגי העולם מתחילים להתכנס השבוע למפגשי האביב השנתיים של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, שם הם צפויים להתמקד בתרחישי התפתחותם של וריאנטים חדשים של הנגיף ובאפשרות שסגרים חדשים יפגעו בהתאוששות הכלכלית.

ביידן מתכוון לעבוד עם סין

שרת האוצר האמריקאית היא גם אותתה שממשל ביידן מתכוון לעבוד עם סין, אך לא יירתע מעימות בעת הצורך. "היחסים הכלכליים שלנו עם סין, כמו היחסים הכלליים שלנו עם סין, יהיו תחרותיים איפה שהם צריכים להיות כאלה, שיתופיים איפה שהם יכולים להיות ומתחרים איפה שהם חייבים להיות", אמרה.

היא גם הדגישה שכלכלה גלובלית חזקה תועיל לארה"ב, תחזק את הצמיחה המקומית ותהפוך את ארה"ב לבטוחה יותר. אך היא הזהירה שהעולם חשוף לפערים מעמיקים בין מדינות עשירות לעניות, מכיוון שחלק מהמדינות מסוגלות לשלוט טוב יותר בנגיף ולהתחיל את התאוששותן הכלכלית. לדעתה כלכלות מתקדמות לסייע להבטיח למדינות בעלות הכנסה נמוכה גישה רחבה לחיסונים, בדיקות וטיפול תרופתי, ולסייע בהפחתת מצוקתן הכלכלית.

 

תגיות