אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס: דמי האבטלה יירדו ל-90%; כץ: לא יהיה קיצוץ צילום מסך: לע"מ

הלמ"ס: דמי האבטלה יירדו ל-90%; כץ: לא יהיה קיצוץ

בעקבות הירידה בשיעור האבטלה ל-9.8%, דמי האבטלה אמורים להיות מופחתים ל-90% מהסכום המלא. אך שר האוצר הכריז אחרת בפוסט בפייסבוק

07.04.2021, 12:59 | שחר אילן

שר האוצר ישראל כץ הודיע היום (ד') בדף הפייסבוק שלו כי ייזום ביטול של קיצוץ דמי האבטלה ל-90% - הצפוי ב-21 במאי. כץ לא סיפק הסבר כלכלי למהלך וכתב רק ש"כפי שהבהרתי גם בעבר, תשלומי החל"ת ימשכו עד חודש יוני, ללא הורדה של 10% בגובה התשלום בשל הנתונים החלקיים, ובהתאם לכך הנחיתי את המערכות הנוגעות בדבר". המהלך טעון חקיקה ועדיין לא ברור אם כץ מסוגל לגייס את הרוב הדרוש. 

קראו עוד בכלכליסט

שיעור האבטלה על פי החישוב המצומצם של הלמ"ס ירד מ-12.6% במחצית השנייה של פברואר ל-9.8% במחצית הראשונה של מרץ, כלומר הוא חצה כלפי מטה את מחסום ה-10%. כיוון שהמשק בתהליך פתיחה, צפוי שגם שיעור האבטלה המצומצם החודשי של חודש מרץ יהיה נמוך מ-10%.

חוק הארכת דמי האבטלה, שעבר ביולי 2020, קובע שאם הנתון החודשי ירד אל מתחת ל-10%  דמי האבטלה של מי שתקופת האבטלה המקורית שלהם הסתיימה יירדו ל-90%. החוק קובע שזה יקרה 30 יום לאחר פרסום הנתון. כיוון שמועד הפרסום הצפוי הוא ה-21 באפריל צפוי שזה יקרה כאמור ב-21 במאי. ההפחתה חלה רק על מי שמקבל דמי אבטלה מכוח הארכה לתקופת הקורונה ולא על מובטלים חדשים שיהיו זכאים עדיין לדמי אבטלה על פי התנאים הרגילים.

דרך ללחוץ על המובטלים לחפש עבודה

באוגוסט כבר ירדו דמי האבטלה אל מתחת ל-10%. אלא שזה קרה ממש לקראת הכניסה לסגר השני בספטמבר. אז יזם שה האוצר ישראל כץ תיקון לחוק שדחה את הורדת דמי האבטלה לפעם הבאה שתהיה ירידה מ-10%. בניגוד לאוגוסט, הפעם הירידה המסתמנת היא חלק מתהליך התאוששות המשק. לכן, לא סביר שמישהו ינסה לבטל אותה. להיפך, זו נראית דרך אלגנטית יחסית ללחוץ על המובטלים לחפש עבודה.

שירות התעסוקה, צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה | צילום: באדיבות שירות התעסוקה שירות התעסוקה, צילום: באדיבות שירות התעסוקה

שיעור האבטלה בחישוב המורחב של הלמ"ס ירד במחצית השנייה של פברואר מ-15.4% (640 אלף איש) ל-12% (493 אלף איש) במחצית הראשונה של מרץ וחצה את מחסום החצי מיליון כלפי מטה.

על פי הלמ"ס ,אז פתיחת המשק במחצית הראשונה של פברואר חזרו לעבודה כשליש מהמובטלים בחישוב המורחב שהם כרבע מיליון איש. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את נתוני האבטלה למחצית הראשונה של מרץ 2021 על פי תוצאות סקר כוח האדם. בתקופת הקורונה הלמ"ס מפרסמת שלושה נתוני אבטלה עיקריים:

שיעור הבלתי מועסקים (מובטלים בהגדרה הקלסית – אנשים ללא מקום עבודה שמחפשים עבודה) ירד מ-5.6% במחצית השנייה של פברואר ל-4.4% (225 אלף איש), במחצית הראשונה של מרץ. לנתון זה יש מעט מאוד משמעות בתקופת הקורונה בגלל המספר הגדול של אנשים בחל"ת וכן של אנשים שפוטרו ואינם מחפשים עבודה. זאת, אם בגלל ההנחה שאי אפשר למצוא עבודה ואם בגלל דמי האבטלה שניתנים עד יוני. בנוסף הנתון החצי חודשי של הבלתי מועסקים נתון לתנודות גדולות ובלתי מוסברות. ממילא, קשה מאוד להסתמך עליו להערכת מספר מחפשי העבודה ללא מעסיק במשק.

שיעור הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל שבוע הסקר מעבודתם רשם ירידה גדולה מ-12.6% (508 אלף איש) במחצית השנייה של פברואר ל-9.8% (393 אלף איש) במחצית הראשונה של מרץ. במחצית הראשונה של פברואר עוד עמד הנתון הזה על 15.5% (616 אלף איש). כלומר בתוך חודש היתה ירידה של 5.7% נקודות אחוז ו-223 אלף איש.

ההגדרה של נעדרים בכל שבוע הסקר מעבודתם אמורה לאתר את הנמצאים בחופשה ללא תשלום. הבלתי מועסקים פלוס הנעדרים כל השבוע זה הנתון המצמצם באמצעותו מודד משרד האוצר את האבטלה. כאמור, על פי החוק, חודש אחרי הפרסום שהנתון החודשי הזה ירד מ-10% ירד גובה דמי האבטלה ל-90%.

הנתון המרחיב של הלמ"ס כולל את הבלתי מועסקים, אנשים שנעדרו כל השבוע מעבודתם וכן אנשים שאיבדו את מקום עבודתם בתקופת הקורונה ואינם מחפשים עבודה. זה הנתון הקרוב יותר למצב בשטח. שיעור האבטלה לפי החישוב המרחיב ירד מ-15.4% (640 אלף איש) במחצית השנייה של פברואר ל-12% (493 אלף איש) במחצית הראשונה של מרץ.

השר כץ הגדיר את ממצאי הלמ"ס "בשורה חשובה". לדבריו, "מדיניות התעסוקה אותה הובילה הממשלה בזמן משבר הקורונה מוכיחה את עצמה כצודקת ונכונה. רשת בטחון כלכלית-חברתית של תשלום למובטלים בחל״ת, שמנעה חרפת רעב מלמעלה ממיליון מובטלים וסייעה להם לעבור את התקופה הקשה, לצד פעילות לפתיחת והחזרת המשק לפעילות והמרצת העסקים והחזרת המובטלים לעבודה.

תגיות