אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקורות תתחרה בבזק: תשכיר תשתית סיבים צילום: יח"צ

בלעדי לכלכליסט

מקורות תתחרה בבזק: תשכיר תשתית סיבים

חברת המים מצויה במו"מ מתקדם עם פרטנר וסלקום על השכרת תשתית סיבים אופטיים, בהנחה של כ־15% בהשוואה למחירי בזק; לפי הערכה, אם תשכיר מקורות את מלוא התשתית, יעמוד פוטנציאל ההכנסות השנתי שלה על כ־70 מיליון שקל לכל חברה

11.04.2021, 07:06 | אביאור אבו

מקורות מנהלת משא ומתן מתקדם מול פרטנר וסלקום להשכרת תשתית הסיבים האופטיים שהיא פורסת, ובהנחה משמעותית לעומת מחירי ההשכרה של בזק, כך נודע ל"כלכליסט". מהלך זה צפוי להוות תחרות לבזק ולהוביל להאצת פריסת הסיבים בערי הפריפריה, כמו גם לגלגל את ההוזלה לכיס הצרכן. הסכם ראשון מסוג זה כבר חתמה מקורות בשבוע שעבר עם חברת התקשורת יוניגאה, הפעילה בתחום חוות השרתים. 

קראו עוד בכלכליסט

באוקטובר הודיעה חברת המים הלאומית כי בכוונתה להשחיל סיבים אופטיים בתשתית הצינורות שלה הפרוסה לאורך כ־12 אלף ק"מ ברחבי הארץ ולהפוך אותה לחכמה. המטרה המקורית היתה להשתמש בסיבים לטובת ניטור אונליין של בעיות בצנרת המים כמו חבלות, גניבות ונזילות. בהמשך הבינו במקורות כי ניתן להפיק מהתשתית הרבה יותר, ולהשכיר את הסיבים לחברות התקשורת, שנמצאות עתה בפריסה מואצת של סיבים ברחבי הארץ.  

אלי כהן מנכ"ל מקורות, צילום: אוראל כהן אלי כהן מנכ"ל מקורות | צילום: אוראל כהן אלי כהן מנכ"ל מקורות, צילום: אוראל כהן

כיום ישנן מספר דרכים לפרוס סיבים, שלכל אחת החסרונות שלה: חפירה עצמית של סיבים באדמה דורשת היתרים רבים, ואף גורמת אי נוחות זמנית לתושבי האזור; שימוש בעמודי החשמל של חברת החשמל שמור באופן בלעדי לחברת IBC (אנלימיטד), כך שהחברות המתחרות לא יכולות להשתמש בהם; שימוש בפריסת הסיבים של חברת כביש חוצה ישראל ורכבת ישראל מוגבלת בהיקפה; חברת תשתיות נפט טרם החלה בפריסת סיבים; וחכירה של תשתית בזק יקרה ופחות כדאית כלכלית לחברות.

פרטנר וסלקום (דרך IBC) חוכרות כיום תשתית סיבים מבזק תמורת כ־490 שקל לחודש לק"מ. על פי הערכות, חכירת התשתית דרך מקורות מבטיחה להוזיל להן עלויות אלה בכ־10%-15%. עם זאת, החיסרון הוא שהצנרת של מקורות פרוסה מחוץ לערים, כך שהחברות יוכלו להיעזר במקורות רק בחיבור בין ערים, לחיבור בין אתרי שידור סלולריים ולמתחמי עסקים. בהמשך צפויים להיכנס לתחום גם תאגידי המים העירוניים, שיפרסו תשתית בתוך הערים. מקורות מנהלת מגעים ראשוניים גם מול בזק, שתוכל להשכיר תשתית ממקורות במקטעים מסוימים.

את פריסת הסיבים מבצעת מקורות באופן עצמאי בצמוד לצנרת. במקביל השלימה החברה לאחרונה פיילוט במסגרתו נפרסו סיבים בתוך הצנרת, משמע בתוך מי השתייה. פריסה זו מתבססת על טכנולוגיה של חברת Craley הבריטית, אותה מייצג בארץ היזם אביב אמירי, בשיתוף חברת מיתר טופ העוסקת בתשתיות תקשורת.

עלות פרויקט הסיבים למקורות צפויה להסתכם בכ־100 מיליון שקל ולהימשך כחמש שנים. לפי הערכה, אם תשכיר מקורות את מלוא התשתית, יעמוד פוטנציאל ההכנסות השנתי שלה על כ־70 מיליון שקל לכל חברה. ההכנסות של מקורות, העוסקת בעיקר בתחום פעילות של אספקת מים, הסתכמו ב־2020 בכ־4.9 מיליארד שקל, עלייה של 6.5% בהשוואה ל־2019. הרווח הנקי הסתכם בכ־209 מיליון שקל, לעומת 61 מיליון שקל ב־2019, עלייה של 240%.

תגיות