אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניצחון של אמזון הוא ההפסד של כל העובדים המוחלשים בארה"ב צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי

הניצחון של אמזון הוא ההפסד של כל העובדים המוחלשים בארה"ב

כישלון ניסיון ההתאגדות של עובדי החברה באלבמה, למרות תמיכתו של הנשיא ביידן ואחרי איומים בפיטורים מצד אמזון, מצטרף לכשלונות דומים בחברות גדולות, ובראשן וולמארט ומקדונלד'ס. התקוות לשרטוט מחדש של יחסי העבודה ספגו פגיעה משמעותית - ומעתה יהיה קושי משמעותי להתניע קרבות דומים

11.04.2021, 11:19 | עומר כביר

מי שעוקב אחרי היוזמות השונות שמציג ממשל ביידן בחודשים האחרונים, החל מתוכנית החילוץ הכלכלית, עבור בתוכנית התשתיות הענקית של הממשל, ועד היוזמות השונות שלו בתחום משבר האקלים, שם לב לתמה שחוזרת על עצמה: לצד כל תוכנית או יוזמה, מקפידים ביידן או אחד הדוברים האחרים של הממשל לציין שהיא תוביל ליצירת מספר רב של משרות. ולא סתם משרות, משרות טובות. ולא סתם משרות טובות, משרות טובות ומאוגדות.

קראו עוד בכלכליסט

הדגש על חיזוק איגודי עובדים הוא חלק מרכזי באג'נדה הכלכלית של ביידן, וצפוי להיות רכיב מרכזי בכל מדיניות כלכלית שיקדם הממשל בשנים הקרובות. הוא גם ניסיון משמעותי מצד הממשל להפוך מגמה בת עשורים רבים בארה"ב, של ירידה בכוחם של איגודים ובשיעור העובדים המאוגדים.

ג ג'ף בזוס, מייסד אמזון | צילום: בלומברג ג

לפי נתונים של אוניברסיטת ג'ורג'יה סטייט, ב-1973 24.2% מהעובדים במגזר הפרטי בארה"ב היו מאוגדים. היום, עומד שיעורם של 6.3% בלבד. בסך הכל, 10.8% מהעובדים בארה"ב מאוגדים, מרביתם במגזר הציבורי.זאת, לעומת 24% מכלל העובדים לפני 50 שנה. הסיבות, המגמות והמדיניות שהובילו להתהליך זה הם נושא למחקרים, מאמרים וספרים רבים, אך ככל הנראה המדיניות שהוביל ממשל רייגן בשנות ה-80 של המאה הקודמת (לאמריקאים רבים, זכורה במיוחד השבירה האגרסיבית של שביתת פקחי הטיסה ב-1981) מילאה תפקיד מרכזי בכך. בדומה, ממשל ביידן מקווה שהמדיניות שלו תביא לשינוי המגמה.

ייתכן שהרוחות שמנשבות מוושינגטון ליבו יוזמות מצד ארגוני עובדים שונים לקדם מהלכי התאגדות, בפרט בחברות סחר מקוון שרשמו בתקופת הקורונה גידול משמעותי בפעילותן ובמצבת כוח האדם שלהן גם בשעה ששוק העבודה הצטמצם משמעותית. היסטורית, מציינים בוול סטריט ג'ורנל, מקומות עבודה כמו מרכזים לוגיסטיים הם שדה הפעילות הטבעי של איגודי עובדים: אתר עבודה גדול של עובדי צווארון כחול, שרבים מהם מבצעים עבודה דומה. ואולם, דווקא שם התקשו האיגודים לזכות לדריכת רגל, ושום מאמץ לאגד מספר עובדים משמעותי בסקטור צומח זה לא זכה להצלחה.

רבים קיוו שהמאזן ישתנה עם ספירת הקולות בהצבעה של עובדי המרכז הלוגיסיטי של אמזון באלבמה. המחסן, שמעסיק 6,000 עובדים, קיים הצבעה היסטורית על התאגדות, שאם היתה זוכה להצלחה היתה יכולה לשרטט מחדש את תרבות העבודה בארה"ב. זה לא קרה, ועובדי המחסן הצביעו נגד ההתאגדות ברוב מוחץ של 71%, הצבעה שנחשבת למכה מוחצת לא רק למאמצי איגוד העובדים באמזון אלא גם למאמצים הרחבים יותר להגדלת מספר העובדים המאוגדים בארה"ב.

לדברי עו"ד ג'ונתן ספיץ, ראש תחום יחסי עבודה במשרד עורכי הדין ג'סון לואיס, איגוד עובדים בקמעונאיות גדולות כמו אמזון או וולמארט נתפס זה זמן רב כ"גביע הקדוש" של איגודי עובדים. "ההצבעה באמזון מבשרת רעות למאמץ להגיד את מספר העובדים המאוגדים ולהחיות את העבודה המאורגנת כקול עצמתי בשוק העבודה האמריקאי", הוא אמר לוול סטריט ג'ורנל.

"לחברות יש את הכוח וההון לשלם שכר תחרותי"

פערי הכוחות, הסביר ספיץ, נוטים פשוט בצורה חדה מדי לטובת המעסיקים: "לחברות גדולות יש את הכוח ואת ההון לשלם שכר תחרותי, ולהגיב לחוסר שביעות רצון לפני שהוא מתפתח. מעסיקים שולטים בסוגיות כלכליות, הם מחליטים מה לשלם ואיך נראות ההטבות, ואם הם רוצים לקטוע התאגדויות על בסיס סוגיות כלכליות, הם יכולים לעשות את זה".

במקרה הזה, אמזון אמרה לעובדים שהם לא צריכים להתאגד, כי הם כבר משתכרים שכר התחלתי של 15 דולר לשעה (גבוה משמעותית משכר המינימום הפדרלי שעומד על 7.25 דולר לשעה) וזוכים להטבות בריאות שונות. מה שאמזון לא אמרה לעובדים זה שהשכר החציוני לעובדי מחסנים ומרכזים לוגיסטיים בארה"ב עומד על 17.77 דולר לשעה, ומה שהיא התעלמה ממנו באלגנטיות זה שהתלונות המרכזיות של עובדים לא נוגעות לשכר או להטבות, אלא לתנאי העבודה הקשים, והלא אנושיים לעתים, במרכזים הלוגיסטיים, שהופכים את העובדים לאוטומטונים חסרי עצמאות שמבצעים פעולות רפיטטיביות ומשמימות, נדרשים לעמוד בשיעור תפוקה דרקוניים ולא זוכים להפסקות מספקות.

המהלכים של אמזון לבלימת ההתאגדות לא היו הסברתיים בלבד, וכללו גם איומים והפחדות שונים. עם היוודע התוצאות, גוף המדיה העצמאי More Perfect Union, שמסקר את שוק העבודה מנקודת מבט פרו-איגודית, חשף שורה של מהלכים לא-חוקיים לכאורה שנקטה אמזון במאמץ לבלום את ההתאגדות. בין השאר, נטען, לפחות 20% מהקולות הגיעו מתיבת איסוף שהציבה אמזון במחסן בניגוד לחוק.

עובדת אמזון , צילום: רויטרס עובדת אמזון | צילום: רויטרס עובדת אמזון , צילום: רויטרס

נציג ארגון העובדים RWDS, שהוביל את מאמצי ההתאגדות, אמר ל- More Perfect Union שבידי הארגון יש תכתובות שבהן הנהלת אמזון "מאיימת שיהיו פיטורים בגלל האיגוד" - הפרה בוטה של חוק יחסי עבודה. כן דווח שמנהלים צלמו תגים של עובדים שהביעו תמיכה בהתאגדות, הפיצו טענות שלפיהן ההצבעה הסתיימה ב-1 במרץ כשלמעשה היא נמשכה עד ה-29.

לפי הדיווח, הפרות אלו מגדילות בצורה משמעותית את הסבירות שהמועצה הלאומית ליחסי עבודה (NLRB) תפסול את ההצבעה ותורה על הצבעה מחודשת. "אמזון הפכה כל אבן אפשרית במאמציה לעשות גזלייטינג לעובדיה שלה לא ניתן לשקרים, להטעיה ולפעילויות הבלתי-חוקיות של אמזון לעמוד ללא תגובה", נמסר מ-RWDSU.

אמזון, כמובן, הכחישה את הטענות שהועלו נגדה: "זה קל לחזות שהאיגוד יגיד שאמזון ניצחה בבחירות כי הפחדנו את העובדים, אבל זה פשוט לא נכון". הטענה נשמעת קצת חלולה, בהתחשב בכך שרק בשבוע שעבר קבעה ה-NLRB שאמזון פיטרה שתי עובדות שהובילוו את הביקורת הפנימית נגד מדיניות האקלים של החברה ותנאי העבודה במחסנים שלה, ובשעה שבניו יורק תלוי נגד אמזון כתב אישום בגין תנאי העבודה הירודים במחסנים שלה.

הכישלון העדכני באלבמה מצטרף לשורה של מאמצי איגוד כושלים בחברות גדולות, ובראשן וולמארט ומקדונלד'ס. "אחת מהחששות כאן מבחינת אנשים שרוצים שינוי היא שהם הוציאו הרבה כסף ואנרגיה על זה, וזה לא עבד. אז הם יהססו לנסות את זה שוב עם ענקיות קמעונאות אחרות", אמרה לוול סטריט ג'ורנל פרופ' רות מילקמן, ראשת המחלקה ללימודי עבודה באוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY).

הקרב הנוכחי אמנם עוד לא נגמר, RWDSU צפוי לערער על תקפות ההצבעה, אך גם אמזון לא צפויה לוותר בקלות, בקרב זה או באחרים שיתעוררו בעתיד. ויש לה סיבה טובה להתנגד, שלא קשורה כלל לטובת העובדים. מחקרים שונים מצאו שעובדים מאוגדים משתכרים משמעותית יותר מעובדים לא-מאוגדים, כאשר במגזר הרלוונטי ההפרש הממוצע בשכר יכול להגיע ליותר מ-7 דולר לשעה. עובדים מאוגדים גם זוכים, בשיעור גדול משמעותית, להטבות שונות כמו חופשה בתשלום, ביטוח חיים, ימי מחלה, תוכנית פנסיה וביטוח רפואי.

אמזון נוקטת בטקטיקות מכוערות כדי להגדיל את הרווח בשברירי אחוזים

הטבות אלו כרוכות לא פעם בעלות גבוהה יותר למעסיק. וזו הסיבה שאמזון מתנגדת כל כך לאיגודי עובדים. כי הם יעלו לה יותר כסף. וזה לא שלאמזון חסר כסף. ברוך השמיים, החברה מרוויחה יפה מאוד, במיוחד בשנה האחרונה. ב-2020 עמדו הכנסות החברה על 215.92 מיליארד, והרווח הנקי על 36.41 מיליארד דולר. ההתנגדות שלה לאיגודי העובדים? היא התעסקות בספרה או שתיים אחרי הנקודה העשרונית בשורת הרווח שלה. על זה אמזון נלחמת, בגלל זה היא נוקטת בטקטיקות מכוערות, ספק לא-חוקיות. כי היא רוצה להגדיל את הרווח שלה בעוד כמה שברירי אחוזים, על חשבון העובדים החלשים ביותר שלה.

למרבה הצער, יש לה את הכסף, הידע ונקודות הלחץ לעשות את זה בהצלחה שוב ושוב ושוב. הכישלון באלבמה, שמגיע למרות עניין תקשורתי נרחב ותמיכה ישירה של הנשיא ביידן, מבהיר עד כמה הקרב של איגודי העובדים קשה, אולי בלתי אפשרי. התקוות לשרטוט מחדש של יחסי העבודה ספגו פגיעה משמעותית, ומעתה יהיה קושי משמעותי להתניע קרבות דומים באמזון בפרט ובחברות אחרות בכלל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
קפיטליזם במיטבו
אמזון מייצרת מקומות עבודה, הרבה וכאלה שעובדים מתאמצים להתקבל אליהם, אבל ברור שיש בין ג'ף בזוס ידוע כמעסיק קשוח, אבל הוא משלם טוב יחסית למתחריו - ובתחומים מסויימים גם באופן מוחלט. את התסיסה מובילים, כרגיל, אלה שכבר מקבלים את המשכורת הטובה ותנאי העבודה המבטיחים, הקנאים שלא רוצים תחרות מצד עובדים חדשים אלה שאמורים להתקבל במרכזים לוגיסטיים שהחברה מתכננת לפתוח. זה לא שונה מההתנגדות של פועלי נמל בישראל לפתיחת נמלים פרטיים שיקלו במקצת על המשתמשים בהובל ימית ויעזרו בהורדת מחירים לצרכן. לפחות בארה"ב אתם לא יכולים להצביע על מקום עבודה אחד שנוצר בדרך של שמירה על זכויות ההתאגדות המקצועית.
יהודה אלידע  |  12.04.21
2.
הכל זה כסף וכוח- כולל ההתאגדות
בעולם מתוקן התאגדות היא וולנטרית ולא דורשת הגנה חוקית. אחת הסיבות שהאמריקאים מוותרים על התאגדות היא כי אין שם ערך מוסך להתאגדות עצמה, מי שיוביל אותם במומ מול החברה זה כבר לא הם עצמם. אגב הטיעון הטוב ביותר מגיע מתוך הכתבה : "לחברות גדולות יש את הכוח ואת ההון לשלם שכר תחרותי, ולהגיב לחוסר שביעות רצון לפני שהוא מתפתח" או במילים אחרות חברות גדולות עובדות טוב יותר.... לא שמעתי אף פעם "תומך התאגדות" שרואה את הכשלונות האלו וחושב "אולי מה שאני מציע לא מספיק?" ולא "החברה הרעה ניצחה כי היא חזקה!"
חושב לבד  |  11.04.21
לכל התגובות