אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ייעוץ בינלאומי בימי קורונה: הזדמנות ישראלית

דעה

ייעוץ בינלאומי בימי קורונה: הזדמנות ישראלית

ישראל בדרך לצאת מהמשבר הבריאותי, ואולם מרבית מדינות העולם כולל המפותחות עדיין מלקקות את הפצעים. זוהי מציאות שהיא בבחינת הזדמנות לישראל להפוך את הידע והניסיון במאבק בנגיף ל"כסף גדול", וזאת באמצעות חתימה על הסכמים למתן ייעוץ למדינות, ערים ובתי חולים

16.04.2021, 08:57 | מרדכי איש שלום

על רקע הירידה הדרסטית במספר המאומתים בקורונה והירידה האיטית הפרמננטית בתמותה, ובמקביל שיעורי המחוסנים הגבוה, ניתן לומר בזהירות המתבקשת כי ישראל יצאה כנראה מסכנת התפשטות המגפה.

קראו עוד בכלכליסט

סיכום ביניים של המצב מראה שישראל היא בין המובילות בעולם במספר המאומתים למיליון נפש (90,500) ובהתאמה בין הנמוכות בעולם במספר המתים, שעומד על 675. כל בר בי רב מבין כי את הכתרים וזרי דפנת המנצחים יש להניח על ראשם של צוותי ביה"ח קרי רופאים, אחיות וכוחות העזר. כולל טפיחה אוהבת ונדיבה על כתפיהם של ארבעת קופות החולים, שנשאו בעיקר נטל הטיפול הקהילתי (בשיא-50,000 חולים ביום), וכן מבצע החיסון המהיר והמוצלח (בשיא-224,000).

חיסון נגד קורונה, צילום: שלו שלום חיסון נגד קורונה | צילום: שלו שלום חיסון נגד קורונה, צילום: שלו שלום

ישראל בדרך הנכונה לצאת מהמשבר הבריאותי אולם מרבית מדינות העולם כולל המפותחות, עדיין מלקקות את הפצעים וקוברות את מתיהן. הן עוד נמצאות תחת סגרים ומגבלות לא מעטות, ונראה כי הקורונה תמשיך להטריד את העולם לפחות בשנתיים הקרובות, שלא לדבר על מצבי קיצון של התפרצויות חוזרות ונשנות של מוטציות עמידות בפני חיסונים.

יש לציין כי זוהי מציאות שהיא בבחינת הזדמנות לישראל להפוך את הידע והניסיון במאבק בנגיף ל"כסף גדול", וזאת באמצעות חתימה על הסכמים למתן ייעוץ למדינות, ערים ובתי חולים. למשל דרך סוכנויות האו"ם, ובעיקר דרך ארגון הבריאות העולמי - לעולם הבלתי מפותח.

ההילה העולמית סביב ההצלחה הישראלית במאבק בקורונה אינה נופלת מההצלחות הצבאיות והביטחוניות שלנו, שהנביטו מאות חברות ייעוץ ביטחוני המייצאות שירותי ידע בשווי מאות מיליוני דולרים בשנה. בהתארגנות נכונה ניתן לשחזר את המוניטין הזה להצלחה רפואית, ובנוסף למשקל העסקי יוכל להיווצר מוניטין מכובד בעולם, ולא רק בעיני דיקטטורים ומשטרים חשוכים.

ייתכן שבין אלה שיוכלו לתרום למאמץ הם שמות מוכרים כמו גמזו, אש, גרוטו, פרייס, לוי וסדצקי, או חוקרי בריאות הציבור בעלי מוניטין רב כמו הפרופסורים בליצר, סגל, אשכנזי, קלדרון, לוין דוידוביץ וכו'. גם קופות החולים ובתי החולים בהם המחלקות הפנימיות והטיפול הנמרץ בקורונה. למעלה מ-100 מנהלי מחלקות ביניהם הפרופסורים מבורך, אליס, סגל, דיקר וכו' הם בעלי ניסיון רב באבחון, טיפול והנשמה של עשרות אלפי חולי קורונה במצבים שונים. לעניות דעתי ארבעת מנהלי קופות החולים וסגניהם התפעוליים הם מטרות חיזור לוהטות בשוק הייעוץ העולמי, לא רק בגין מבצעי החיסונים המהיר והיעיל, אלא בעיקר עקב הצלחתם הפנומינלית באישפוז וטיפול בקהילה, שבשיאו הגיע ל-50,000 חולים ביום.

לכל שירותי הבריאות בעולם ברור כי התשובה לעומס בבתי החולים וחס וחלילה לקריסתם, הוא הטיפול הביתי היעיל היכול לשמש "כשובר משחק" במאבק בנגיף. הביקוש לייעוץ בנושא הנ"ל רב מאוד, מדובר במערכת ענק אנושית וממוחשבת של מעקב וטיפול בחולי קורונה במצבים מגוונים.

חברות הייעוץ יכולות לקום על בסיס ספציפי אישי, ולעניות דעתי כדאי שיוקמו ע"י קופות החולים עם בסיס רחב יותר במסגרת אחת. אין צורך בארגון גדול, בסה"כ מדובר בצוות קומפקטי הכולל מנהל תפעולי ברמת המטה, מנהל מחקר, מנהל בי"ח, מנהל מחלקה פנימית וטיפול נמרץ, ומנהל מעבדה. את הייעוץ ניתן לעשות במינימום של טיסות וביקורים בחו"ל בעזרת ה"זום", ושיחות ועידה בווידאו. את איתור הלקוחות הפוטנציאליים בעולם ניתן לבצע בשני אופנים: חתימת הסכם שת"פ עם אחת מארבעת חברות ראיית החשבון הגדולות בעולם: KPMG ,DELOITTE, PWC, EY, או להשתמש בשירותיהם של כ-45 נספחים מסחריים בחו"ל, וכן בנציגי ישראל בסוכנויות האו"ם השונות, בעיקר בארגון הבריאות העולמי.

מדובר בהזדמנות נדירה שלישראל יש בה יתרון מובהק על פני רוב מדינות העולם הטומן בחובו זרעי הצלחה, לא רק במאבק בקורונה, אלא דרך חשיפה עולמית של יכולות רפואיות שניתן להשתמש בהן לצרכים בריאותיים נוספים. לכן יש להכות על הברזל בעודו חם, ולהקים במהירות חברות ייעוץ מתאימות. אחרת חברות ייעוץ בינלאומיות כמו מקינזי ובוסטון קונסלטנס יקדימו לשכור את המומחים הישראלים היחודיים, ישלמו להם את משכורתיהם בדולרים וביורו ויעשו עליהם את "הבוחטות"- לא חבל? לו הייתי צעיר עני ורעב יותר, הייתי מקים בעצמי חברת ייעוץ למאבק בקורונה.

מרדכי איש שלום הוא לשעבר סמנכ"ל לכלכלה ותכנון במשרד הכלכלה, וחבר המועצה הכללית של קופ"ח כללית

תגיות