אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השכר הממוצע במרץ: הגבוה מתחילת המשבר צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

השכר הממוצע במרץ: הגבוה מתחילת המשבר

נתוני החודש שעבר משקפים שיא בשכר הממוצע - שעלה ב-2.2% לרמה של 7,511 שקל - על רקע הסרת המגבלות וחזרה למשרות מלאות, אך מספר מקבלי השכר עדיין נמוך מבערב המשבר

18.04.2021, 07:08 | עירית אבישר

פתיחת המשק, יום הבחירות וההכנות לחג הפסח האיצו את הצריכה במשק, ובעקבות כך גם העניקו דחיפה לנתוני התעסוקה והשכר במשק - כך עולה מנתוני חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי), האחראית על העברת תשלומי השכר למעל 90% מהשכירים במשק. נתוני מרץ היו חזקים הן מבחינת מספר העובדים שקיבלו שכר והן מבחינת גובה השכר הממוצע. כתוצאה מכך, גובה השכר הכולל נטו ששולם דרך מס"ב בחודש מרץ היה הגבוה ביותר מתחילת מרץ (להוציא חודש יוני שבו הועברו תשלומי הבראה), והסתכם ב־25.7 מיליארד שקל, עלייה של 3.6% לעומת נתוני פברואר.

קראו עוד בכלכליסט

נתוני חודש מרץ בולטים בחוזקתם על אף ירידה קלה שנרשמה במספר המעסיקים שהעבירו שכר במהלך החודש שעבר. מספר מעסיקים אלו עמד במהלך מרץ על 15.2 אלף - ירידה של 1% לעומת מספר המעסיקים משלמי השכר של חודש פברואר, אך מעט גבוה יותר לעומת נתוני מרץ אשתקד.

השכר הממוצע עלה ב־2.2%

הנתון הבולט ביותר במרץ הוא עלייה בגובה השכר הממוצע ששולם. שכר זה עמד על 7,511 שקל נטו - עלייה של 2.2% לעומת פברואר ושל כמעט 8% לעומת מרץ אשתקד. למעשה, השכר הממוצע במרץ 2021 היה הגבוה ביותר מפרוץ משבר הקורונה (למעט שכר יוני). 

הכניסה לקניון TLV בתל אביב. פתיחת המשק החזירה עובדים למשרה מלאה, צילום: עמית שעל הכניסה לקניון TLV בתל אביב. פתיחת המשק החזירה עובדים למשרה מלאה | צילום: עמית שעל הכניסה לקניון TLV בתל אביב. פתיחת המשק החזירה עובדים למשרה מלאה, צילום: עמית שעל

העלייה בגובה השכר הממוצע ששולם מוסברת בכך שבעקבות פתיחת המשק וסיום הסגרים הוחזרו למשרה מלאה עובדים רבים שהועסקו עד כה במשרה חלקית, וכן בכך שחלק מהעובדים קיבלו שכר מוגדל עבור עבודה ביום הבחירות. העלייה בגובה השכר הממוצע מעודדת היות שהיא מתרחשת בעת שעובדים רבים בשכר נמוך חזרו למעגל העבודה בעקבות הסרת המגבלות על המשק. חזרתם לעבודה של עובדים אלו, שהיו הנפגעים העיקריים ממשבר הקורונה, היתה צפויה להוריד את גובה השכר הממוצע, אך למרות זאת הוא דווקא עלה.

מספר מקבלי השכר גדל בחודש מרץ ביותר מ־40 אלף איש בהשוואה לחודש פברואר, לכדי 3.42 מיליון מקבלי שכר. אלא שחרף השיפור ואף שבמקביל לכך המגבלות על המשק הוסרו, נתוני התעסוקה טרם חזרו למצבם ערב המשבר. כך, מספר מקבלי השכר במרץ 2021 עדיין נמוך ב־230 אלף לעומת נתוני מרץ אשתקד.

פחות חיובי בעסקים הקטנים

מס"ב מנהלת את המערכת הלאומית המרכזית להעברת תשלומים בישראל, ובמסגרת זו מעבירה את משכורות מרבית השכירים במשק במגזר הציבורי והפרטי. עיקר המעסיקים שמעבירים משכורת דרך מס"ב הם כאלו המחזיקים 10 עובדים ומעלה, כך שנתוני החברה אינם כוללים רבים מהעסקים הזעירים והקטנים, שהיו ככל הנראה הנפגעים העיקריים ממשבר הקורונה. לפי הערכות, בקרב מעסיקים אלו המצב פחות חיובי, כך שמספר מקבלי השכר המעודכן של מס"ב אינו כולל עדיין את הירידה במקבלי השכר בעסקים הקטנים.

"בחודש מרץ ראינו פתיחה של המשק גם בענפים שהיו סגורים כמעט לכל אורך משבר הקורונה, כמו ענפי התיירות, התרבות והמסעדות. להערכתי, אלו גם הענפים שתרמו לעלייה בהיקף התעסוקה", אמרה אודליה משה אוסטרובסקי, משנה למנכ"ל מס"ב. "במקביל להסרת מרבית ההגבלות, היקף השכר ששילמו המעסיקים היה הגבוה ביותר בשנה האחרונה. אולם חשוב לזכור שהמשק עדיין לא התאושש במלואו מהמשבר, וכי קיים פער בין היקף התעסוקה כעת לעומת הנתונים טרום משבר הקורונה".

תגיות