אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צחי נחמיאס סינדל את פרנקל במאבק השליטה על גב־ים צילומים: ויקיפדיה, ורד פיצ'רסקי

נחשף בכלכליסט

צחי נחמיאס סינדל את פרנקל במאבק השליטה על גב־ים

נכסים ובניין של דסק"ש חוזרת לשלוט בגב־ים, זמן לא רב אחרי שאהרון פרנקל רכש 25% ממנה עם אופציה ל־35%; אתמול רכשה נכסים ובניין 14.5% מגב־ים, תמורת 830 מיליון שקל, ועלתה לאחזקה של 44.6% בה. מניית נכסים ובניין זינקה ב־7.4%

19.04.2021, 08:00 | גולן חזני

נדנדת השליטה בחברת הנדל"ן המניב גב־ים נמשכת, וכפי שנחשף בכלכליסט אתמול נכסים ובניין עולה לאחזקה של 43%-44% בחברה ועוקפת את אהרון פרנקל שמחזיק ב־25% מגב־ים עם אופציה להגיע ל־35% ממניות החברה.

קראו עוד בכלכליסט

נכסים ובניין רכשה ממיטב דש, כלל ביטוח ומנורה 14.5% ממניות גב־ים בעסקה של 830 מיליון שקל, שבה נכסים ובנין תשלם 500 מיליון שקל במזומן ובמניות סלע נדל"ן שרכשה לאחרונה ב־80 מיליון שקל, ותקצה למוכרים מניות שלה בשווי 330 מיליון שקל, במהלך שיהווה מעין גיוס הון לחברה. העסקה בוצעה בפרמיה של 6% על מחיר המניה.

זהו המהלך הראשון של נחמיאס כיו"ר וכבעל המניות הגדול בדסק"ש, שאותן רכשה מגה אור בראש קבוצת רוכשים ממחזיקי האג"ח של אי.די.בי. במקביל, מגה אור קיבלה אישור מרשות התחרות להגדיל את חלקה ל־29.9% ממניות דסק"ש מבלי שהדבר יהווה שליטה, לפחות עד לכניסת החוק החדש שיזם משרד המשפטים אשר מגדיר חברה ללא גרעין שליטה רק כזו שבעל המניות הגדול בה מחזיק בה פחות מ־25%.

דסק"ש מחזיקה בשליטה בנכסים ובניין (74%) שהיא זרוע הנדל"ן שלה, והיא מחזיקה ברוב מניות גב־ים לאחר העסקה. בתקופתו של בעל השליטה הקודם, אדוארדו אלשטיין, נכסים ובניין החזיקה יותר מ־50% ממניות גב־ים, אבל אלשטיין נאלץ לדלל את אחזקותיו ל־29.9% ממנה, בשל חוק הריכוזיות שאוסר שליטה פירמידיאלית בחברת שכבה שלישית. חוק הריכוזיות הוא נושא שנחמיאס עוד עשוי להידרש אליו בעתיד, לאחר שמונה ליו"ר נכסים ובניין שמעורב משמעותית בהתנהלות של קבוצת דסק"ש.

גב־ים עוסקת בייזום, הקמה וניהול פארקים לתעשיות עתירות מדע, מבנים לתעשייה, מסחר, משרדים ומגורים. החברה מחזיקה בנדל"ן להשקעה בשווי של 8.2 מיליארד שקל, באמצעים נזילים של כ־2.5 מיליארד שקל ומייצרת הכנסות תפעוליות (NOI) של יותר מחצי מיליארד שקל בשנה. היא נחשבת לאחת מחברות הנדל"ן המניב, בעיקר משרדים, הגדולות והיציבות בארץ. החברה המנוהלת בידי אבי יעקובוביץ', נסחרת לפי שווי של כ־6 מיליארד שקל והיא הנכס האיכותי והחשוב ביותר בקבוצת דסק"ש, והיתה אחת הסיבות המרכזיות להחלטתו של נחמיאס לרכוש את השליטה בדסק"ש.

פרנקל מנצל הזדמנויות

נחמיאס התמודד על רכישת דסק"ש מול אלשטיין במסגרת הסדר חוב מול המחזיקים וזכה בה, בעיקר בשל אמון שקיבל מהגופים המוסדיים שהחזיקו באג"ח של אי.די.בי והעדיפו אותו. ההתמודדות הממושכת נוצלה על ידי אהרון פרנקל, הפעיל בעיקר בתעשיות הנדל"ן, שאסף ממניות גב־ים בשוק והגיע בשלב ראשון, בסוף יולי 2020, לאחזקה של 8.5% בגב־ים שאותה רכש ב־365 מיליון שקל. בהמשך רכש עוד ממניות גב־ים מחברות הביטוח מגדל, הראל והפניקס, מגזית גלוב של חיים כצמן ומבית ההשקעות מפסגות, ועלה לאחזקה של 25% בחברה כשהוא מחזיק אופציה להגיע ל־35% מגב־ים ברכישה עתידית ממגדל. 

בכך עקף פרנקל את נכסים ובניין שהיתה חברה ללא בעל בית בתקופת הביניים הזו. נחמיאס שנכנס בחודש שעבר לדסק"ש, הבין שאחת המשימות החשובות שלו היא להחזיר את גב־ים לשליטת הקבוצה. בסיועו של פלג פאר, מנהל החיתום בווליו בייס, הוא בישל עסקה שהעניקה לו לצד הגדלת האחזקות גם חיזוק משמעותי לאיתנות של נכסים ובניין. בכך הצליח נחמיאס גם למלכד את פרנקל, שעתה, כדי לעקוף אותו, ייאלץ לבצע מהלך לא פשוט ולהגיש הצעת רכש למניות גב־ים ולעלות ליותר מ־45%. באותה הזדמנות, נחמיאס שלא רווה נחת מהתנהלותה של נכסים ובניין בתקופת הביניים, שבה רכשה 5% ממניות סלע נדל"ן תמורת 80 מיליון שקל, כאמור, נפטר ממניות אלה.

נכסים ובניין, משתמשת בקופת מזומנים דשנה שאחרי השלמת מכירת חברת מרכזי הקניות ישפרו לכידן דהרי וירון אדיב תגיע למעל 3 מיליארד שקל. 

אהרון פרנקל וצחי נחמיאס , צילומים: ויקיפדיה, ורד פיצ אהרון פרנקל וצחי נחמיאס | צילומים: ויקיפדיה, ורד פיצ'רסקי אהרון פרנקל וצחי נחמיאס , צילומים: ויקיפדיה, ורד פיצ

מניית נכסים ובניין התעוררה אתמול לחיים בעקבות המהלך ועם חשיפתו ב"כלכליסט" והגיבה בזינוק של 7.4%, לשווי של 2.2 מיליארד שקל.

נסללה הדרך לת"א־125

 

לנכסים ובניין חוב גדול של 3.6 מיליארד שקל שאותו היא רוצה לצמצם, ובאמצעות העלייה באחזקה בגב־ים היא תשיג תוספת של כ־50 מיליון שקל ל־FFO השנתי וחיזוק ההון שלה בעסקה יאפשר לה לגייס הון בריבית נמוכה יותר ולפרוע חלק מהחוב. בנוסף, נכסים ובניין תוכל להיכנס למדד ת"א־125 מאחר ואחזקות הציבור בה יגדלו ל־36%, מה שצפוי להזרים אליה ביקושים מצד קרנות ותעודות סל שונות. נחמיאס מחזק את הברית הלא רשמית שלו עם מיטב דש ובעיקר כלל מול פרנקל שמשתמש בהונו האישי לאחזקה ישירה בגב־ים, נחמיאס משתמש בשרשור של חברות שמוחזקות גם בידי הציבור, מה שמקל עליו את המלאכה.

עוד נחשף אתמול באתר "כלכליסט" כי יובל גביש, ראש החטיבה העסקית בבנק דיסקונט, ימונה למשנה למנכ"ל הבנק ולא יעזוב לתפקיד מנכ"ל דסק"ש. ברקע להחלטתו של גביש עומד מכבש לחצים שהפעיל עליו מנכ"ל הבנק אורי לוין כדי שלא יעזוב. לפני כשבועיים פורסם ב"כלכליסט" כי גביש הוא המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל דסק"ש, ובימים האחרונים פעל לוין כדי להשאירו בבבנק והצליח למנוע את עזיבתו באמצעות מינויו למספר שתיים בבנק. כיום גביש, כיתר חברי הנהלת הבנק, נושא בתואר סמנכ"ל, ומינוי כפוף לאישור דירקטוריון בנק דיסקונט.

מי יהיה מנכ"ל דסק"ש

 

לפני כשבוע התפטר מנכ"ל דסק"ש דורון כהן לאחר העברת המושכות בחברה למשקיעים החדשים. כהן, שבעבר כיהן כמנכ"ל משרד האוצר, מונה לתפקיד במרץ 2020. עתה, לאחר החלטת גביש, ייפתח מירוץ לתפקיד מנכ"ל דסק"ש שנחשב לתפקיד חשוב במגזר העסקי ובעל פוטנציאל השתכרות גבוה. כך למשל, עלות שכרו הבסיסית של כהן, המנכ"ל הפורש לאחר כשנה בלבד בתפקיד, עמדה על 1.44 מיליון שקל בנוסף לחבילת אופציות בשווי 8.4 מיליון שקל, שכולן נמצאות בתוך הכסף.

תגיות