אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירת מניות אריסון מסמנת: הבנקים מתאוששים מהמשבר צילום: אוראל כהן

מכירת מניות אריסון מסמנת: הבנקים מתאוששים מהמשבר

בדרך לפרידה ברווח גדול מהפועלים, שרי אריסון ניצלה את התאוששות מניות הבנקים כדי למכור נתח ב־1.5 מיליארד שקל. לעומת זאת, את השליטה בשיכון ובינוי מכרה ב־1.1 מיליארד שקל בעוד מניות אלו שוות היום 4.5 מיליארד שקל

22.04.2021, 07:08 | עירית אבישר וגולן חזני

שרי אריסון השלימה ביום שלישי בערב צעד נוסף לקראת חיסול השקעותיה בישראל. אריסון מכרה 4.4% ממניות בנק הפועלים תמורת 1.5 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

המכירה בוצעה לפי מחיר של 25.5 שקל למניה, המשקף דיסקאונט של 4.2% על מחיר המניה באותו היום. המימוש לא היה בעיתוי פשוט: באותה העת רשמו מניות הבנקים בחו"ל ירידות חדות יחסית, כתוצאה מגל מימושים אחרי תקופה של עליות. למרות זאת, נרשמו ביקושים גבוהים של מעל 2 מיליארד שקל, מה שהביא להגדלת היקף המניות הנמכרות ב־10% לעומת התוכנית המקורית. בעקבות המכירה בדיסקאונט ירדה אתמול מניית הבנק ב־3.4%.

מכירת המניות נעשית כחלק ממתווה היציאה של אריסון מבנק הפועלים. אריסון, לשעבר בעלת השליטה בבנק הגדול בישראל, ניסתה מזה תקופה למכור את השליטה בו. לאחר שמגעים שונים שקיימה לא הבשילו לעסקה, החליטה לפני שנתיים וחצי לוותר על היתר השליטה ולמכור את המניות בבורסה.

במסגרת המתווה ליציאתה מהבנק, נקבע, בין היתר, כי אריסון, שהחזיקה אז ב־20% מהמניות, צריכה לרדת להחזקה של עד 5% מהמניות 4 שנים לאחר שתחל למכור אותן. בנובמבר 2018 נמכרה המנה הראשונה של מניות, בהיקף של 1.4 מיליארד שקל, והשבוע נמכרו עוד מניות, כך שסך המימוש מגיע ל־2.9 מיליארד שקל.

במכירה הנוכחית נקבע כי ההפצה הבאה לא תיעשה בשלושת החודשים הקרובים. את המימוש הובילו בקבוצה סמנכ"ל הכספים איציק רווח והיועץ המשפטי עידו שטרן, ואת ההפצה ביצעו סיטיגרופ וגולדמן זאקס.

בידיה של אריסון נותרו עוד 11.3% ממניות הבנק. המשמעות: היא תצטרך למכור לפחות עוד 6.3% עד סוף 2022, אם כי במידת הצורך היא תוכל לקבל ארכה של שנתיים מבנק ישראל להשלמת המימוש. בקבוצת אריסון, בניהולה של אפרת פלד, צפויים למכור את המניות שנותרו כמקשה אחת.

שרי אריסון. צעד נוסף לחיסול השקעותיה בישראל, צילום: מוטי לבטון שרי אריסון. צעד נוסף לחיסול השקעותיה בישראל | צילום: מוטי לבטון שרי אריסון. צעד נוסף לחיסול השקעותיה בישראל, צילום: מוטי לבטון

מניות בנק הפועלים נרכשו על ידי אביה של אריסון, תד אריסון, בשנות ה־90. לאורך השנים חילק הבנק לא מעט דיבידנדים, ומנגד אריסון גם הגדילה את החזקותיה בבנק במחירים שונים ומימשה חלק מהמניות. אולם בחשבון בסיסי, ניתן לומר שמכירת המניות נעשית במחיר גבוה ביותר מפי שלושה לעומת המחיר בו נרכשו, לפני 24 שנה.

שנתיים וחצי עברו מאז המכירה הראשונה שעשתה אריסון של מניות בנק הפועלים. בקבוצת אריסון העדיפו להמתין עם המימוש עד שיתפזרו מספר עננים סביב הבנק ובראשם חקירת הרשויות בארה"ב בחשד להעלמת מס, שאי הוודאות לגביה העיב על המניה. החקירה הסתיימה בשנה שעברה, עם קנס של מעל ל־870 מיליון דולר.

אלא שבאותו זמן החלה אי ודאות אחרת: משבר הקורונה. החשש מהמשבר הכלכלי פגע מאוד במניות הבנקים. רווחי הבנקים ירדו גם הם, בעקבות הפרשות גבוהות שביצעו להפסדי אשראי. אחרי המפולת הקשה במרץ 2020, החלו התיקון בשווקים בכלל ובמניות הבנקים בפרט.

אישור החיסונים נתן תנופה נוספת למניות הבנקים, וכך גם נתוני המאקרו הטובים שהתפרסמו לאחרונה, ובהם הנתון לפיו קרוב ל־90% מהלווים שהקפיאו את הלוואותיהם בבנקים בזמן המשבר חזרו לפרוע אותן. כתוצאה, מניות הבנקים תיקנו את רוב הנפילות.

מניית בנק הפועלים למשל טיפסה בקרוב ל־30% ב־12 החודשים האחרונים, ורחוקה רק ב־9% ממחיר השיא. מבחינת קבוצת אריסון המניות נמכרות ברמת השיא אם בוחנים את מחיר המניה בדולרים, שכן הקבוצה מבצעת את השקעותיה בחו"ל.

בקבוצה מעריכים כי קיים פוטנציאל לאפסייד נוסף במניה, בעיקר כאשר בנק ישראל יחליט לאפשר לבנקים לשוב ולחלק דיבידנד, ולכן הם השאירו לעצמם חשיפה נוספת למניות הבנק. עם זאת, בקבוצה החליטו למכור חלק מהמניות, שכן הם רואים בהשקעה בבנק כהחזקה פיננסית בלבד, וככזו מדובר בחשיפה גבוהה מדי למניה אחת.

בקבוצת אריסון מתכוונים להשתמש בסכום מהמימוש לביצוע השקעות פיננסיות בחו"ל, ולא כאלה שבהן הקבוצה תהיה בעלת השליטה. חלק מהסכום ישמש לפירעון שוטף של חוב הקבוצה, שהיקפו כיום נמוך יחסית ומוערך ב־100 מיליון דולר. בכוונת אריסון להמשיך ולצמצמו עד לחיסולו.

בכל אופן, מכירת המניות של אריסון מהווה איתות נוסף לכך שמניות הבנקים חוזרות לשגרה: הבנקים רחוקים כיום ב־4%־10% בלבד מרמות השיא שלהם, וזאת על אף שקיימת עדיין אי ודאות מסוימת במשק, בעיקר בשאלה איך המשק יתנהל כאשר יפסיק הסיוע הממשלתי במחצית השנייה של שנת 2021. אולם נראה כי הנתונים החיוביים יחסית על המשק שפורסמו עד כה, כמו גם האופטימיות הזהירה של בנק ישראל, מהווים איתות למשקיעים שהחשש ממשבר כלכלי חמור, שישתקף בתוצאות הבנק, הולך וקטן.

זאת ועוד, קיים גם פוטנציאל לעלייה ברווחי הבנקים שיירשם אולי אפילו עוד השנה. בשנה שעברה ביצעו הבנקים הפרשות גבוהות להפסדי אשראי, שעמדו על 7.7 מיליארד שקל, זינוק של 150% לעומת 2019. מרבית ההפרשות היו חשבונאיות ונועדו להיות כרית ביטחון לתרחיש של גל פשיטות רגל. אלא שנראה כי בפועל היקף ההלוואות שייכנסו לחדלות פירעון יהיה נמוך יותר, ולכן סיכוי טוב שהבנקים יוכלו להכיר בחלק לא מבוטל מהסכום שהופרש כרווח (ריקברי).

בנוסף, מכרה אריסון את מניות השליטה בחברת שיכון ובינוי לנתי סיידוף תמורת 1.1 מיליארד שקל. שוויין של מניות אלה בבורסה עומד על 4.5 מיליארד שקל, פי 4 מהשווי שבו מכרה אותן אריסון. הרקע למכירה המהירה הוא החקירה סביב השוחד שלכאורה שילמה החברה באפריקה.

תגיות