אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 60% מחברות ההייטק בארץ מתקשות מאוד בגיוס עובדי פיתוח  מתכנת תכנות מחשב AI מהנדס מחשבים הייטק | צילום: שאטרסטוק

60% מחברות ההייטק בארץ מתקשות מאוד בגיוס עובדי פיתוח

שורת חברות החלו בגיוס מאות עובדים אך המחסור הכרוני עדיין כאן. לפי דו"ח רשות החדשנות הקורונה פגעה בשילוב נשים, ערבים וחרדים בהייטק

22.04.2021, 06:55 | מאיר אורבך

מחסור בעובדים בהייטק: יותר מ־60% מחברות ההייטק בישראל מדווחות על קושי רב בגיוס כוח אדם בתחום הפיתוח. כך עולה מדו"ח של רשות החדשנות ו־Start-Up Nation Central. 

קראו עוד בכלכליסט:


על פי הדו"ח, בתעשייה מועסקים כיום כ־334 אלף עובדים שמהווים 9.8% מכלל המועסקים במדינה לעומת 321 אלף עובדים ב־2019. הדו"ח מציין כי יש כיום בארץ 13 אלף משרות פתוחות בהייטק, ירידה של 30% לעומת 2019. אלא ששגיא דגן, סמנכ"ל אסטרטגיה ברשות החדשנות, אמר ל"כלכליסט" כי "אנחנו מעריכים שיש מחסור כרוני בשוק והירידה שאנו רואים כעת בשנה האחרונה אינה טובה".

"מוכן לגייס פי 5 עובדים"

המספר של 13 אלף משרות מטעה, ואינו משקף את המציאות בחודשים הראשונים של 2021. אסף רפפורט, אחד היזמים הבולטים בתעשייה, אמר ל"כלכליסט" שהוא מוכן בכל רגע נתון לגייס פי חמישה עובדים מעשרות העובדים שהוא מעסיק, והוא אינו מכיר חברת סטארט־אפ צומחת שלא מחפשת מספר דומה של עובדים. בנוסף אמר רפפורט שאין בעיה לגייס כיום כסף, אבל יש קושי עצום בגיוס עובדים: "זו תקרת הזכוכית של ההייטק הישראלי". 


אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק


רק לאחרונה דיווחו שתי ענקיות – אינטל ו־Nvidia – על רצון לגייס כאלף מהנדסים בשנה הקרובה. ענקית נוספת שמתכוונת לגייס מספר רב של עובדים היא חברת אי־טורו שהכריזה על הנפקה בנאסד"ק וגיוס לפי שווי של 10.5 מיליארד דולר. החברה תגייס בשנה הקרובה 500 עובדים חדשים, מתוכם 250 בישראל. כיום מעסיקה איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא, 1,200 עובדים, מהם 800 בישראל, עם הכנסות של 600 מיליון דולר ב־2020. סמנכ"לית משאבי האנוש של אי־טורו, מירי קדם, אמרה כי "אנחנו מגייסים לשורותינו טאלנטים, בעיקר מפתחי תוכנה, בעלי יכולות גבוהות המתאימים ומעוניינים לקחת חלק במסע הצמיחה של אי־טורו".


גם הסטארט־אפ פליופס מתכוון לגייס 200 עובדים. זאת לאחר שנת צמיחה שבמסגרתה הכפילה עצמה החברה מ־40 עובדים בתחילת הקורונה למעל ל־80 עובדים. גם חברת הפינטק פיוניר, שנמצאת בימים אלה על סף הנפקה באמצעות ספאק, מגייסת 300 עובדים שיתווספו ל־1,800 עובדי החברה, כאשר מתוכם 1,100 בישראל. במקביל, מרכז הפיתוח של מיקרוסופט גדל בשנה האחרונה בכ־25% ועומד כעת על כ־2,100 עובדים כאשר יש למרכז כיום שמנוהל על ידי מיכל ברוורמן בלומנשטיק כ־120 משרות פתוחות מיידית. 

שנת 2020 היתה ככל הנראה שנה מצוינת להייטק הישראלי וגם לרבים מהעובדים שזכו להעלאות שכר משמעותיות בתפקידי פיתוח מרכזיים, אך לעומת זאת כמה סקטורים חוו פגיעה קשה. על פי הדו"ח, תקופת הקורונה עצרה את המגמות החיוביות בשנים האחרונות שהביאו לשילוב גדול יותר של נשים, ערבים וחרדים בהייטק. כך, ב־2020 חלה ירידה מדאיגה בשיעור הנשים שייסדו חברת טכנולוגיה בישראל; נרשם קיפאון בשיעור השכירים החרדים מכלל השכירים בהייטק, לאחר חמש שנים של עלייה רציפה; ושיעור הנשים הערביות מתוך השכירים הערבים בהייטק ירד בכעשר נקודות האחוז, מכ־42% ל־32%. עם זאת, נראה כי הפוטנציאל גבוה מאוד שכן מספר הסטודנטיות הערביות בתואר ראשון במקצועות ההייטק יותר משילש עצמו בין השנים 2012 ו־2020. 

לדברי דגן, "הפגיעה היא במקצועות בשכר היותר נמוך בהייטק שהוא עדיין שכר גבוה במונחי המשק. לא פיטרו אנשי מו"פ שהם הנכס של החברה, אבל פגעו באוכלוסיית החרדים והערבים ואנחנו מקווים שזו פגיעה נקודתית".

"הפגיעה תורגש בעתיד"

שנת 2020 לא האירה פנים גם לחברות הקטנות (עד 10 עובדים) שהחלו את דרכן. מעל לשליש מהחברות הללו דיווחו כי נפגעו מאוד מהמשבר. חברות קטנות נטו יותר להקפיא גיוסים, היו היחידות לחוות ירידה במספר העובדים הטכנולוגיים המנוסים וצמצמו את הביקוש למשרות טכנולוגיות ביחס למצבת העובדים. 

לדברי אורי גבאי, מנכ"ל סטארט־אפ ניישן, "פגיעה זו בחברות ההזנק כמעט ולא מורגשת בפעילות הכלכלית בטווח הקצר אך עלולה להתבטא בעתיד בפחות חברות צמיחה המעסיקות אלפי עובדים בפריון ושכר גבוהים. המחסור בהון האנושי בהייטק נותר גבוה גם בשנת משבר עולמי, מה שמלמד שהמחסור הוא כרוני".

לצד זאת מציין הדו"ח כנקודת אור את האוניברסיטאות והמכללות שהצליחו להגדיל משמעותית את מספר בוגרי מדעי המחשב מ־4,200 בשנה ל־6,200 בוגרים במקצועות ההייטק כיום.

תגיות