אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות ממליץ להימנע מנסיעות לחו"ל, בייחוד לשבע מדינות שדה התעופה בן גוריון, אולם יוצאים | צילום: יריב מנור

משרד הבריאות ממליץ להימנע מנסיעות לחו"ל, בייחוד לשבע מדינות

משרד הבריאות הפיץ אזהרת מסע בריאותית וקרא להימנע מטיסות לא הכרחיות. האזהרה ממוקדת באוקראינה, אתיופיה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, טורקיה ומקסיקו. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' לוי הביע חשש מהזן ההודי: "החיסון יכול להיות פחות יעיל נגדו". הוא הניח שהישראלים יצטרכו לקבל חיסון שלישי

22.04.2021, 19:32 | אדיר ינקו, ynet

 משרד הבריאות פרסם הערב (ה') אזהרת מסע בריאותית והמליץ לכל הישראלים, כולל מחוסנים ומחלימים, להימנע מנסיעות לא הכרחיות לחו"ל. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet משרד הבריאות מיקד את האזהרה שלו במדינות הבאות: אוקראינה, אתיופיה, ברזיל, דרום אפריקה, הודו, טורקיה ומקסיקו. למרות זאת, הטיסות למדינות הללו יימשכו. זמן קצר לאחר פרסום ההודעה ערך מנכ"ל המשרד חזי לוי תדרוך לתקשורת שבו הסביר את אזהרת המסע ואת החשש הרב במערכת הבריאות מהווריאנטים החדשים של הנגיף. פרופ' לוי הכריז במקביל כי עד עתה קיבלו בישראל חמישה מיליון ישראלים את המנה השנייה של החיסון.

קראו עוד בכלכליסט:

"המצב בעולם הוא כזה שאנחנו ממליצים בצורה חמה ביותר לא לנסוע לחו"ל אם לא צריך", אמר פרופ' לוי. "יחד עם זאת, משרד הבריאות מכריז על שבע מדינות שבהן יש תחלואה רבה מאוד ושבהן יש סיכוי טוב ללקות או להידבק בווריאנטים ושם אנחנו ממליצים ככל האפשר לא לנסוע למדינות האלה. פשוט לא לנסוע אליהן".


שדה התעופה, המראות, צילום: רויטרס שדה התעופה, המראות | צילום: רויטרס שדה התעופה, המראות, צילום: רויטרס


בדבריו פירט פרופ' לוי את הווריאנטים המדאיגים, ובהם הזן ההודי החדש. טרם נמצאו ראיות לכך שיש לזן הזה עמידות בפני החיסונים, אך ככל הנראה הוא מידבק יותר מהזן המקורי. לפי העדכון האחרון מיום שישי, בארץ התגלו עד כה שבעה מקרים של הווריאנט ההודי – כולם של כאלו שחזרו מחו"ל ולא התחסנו. לדברי פרופ' לוי רק השבוע במערכת הבריאות שמעו על הזן ההודי. "אנחנו לומדים עליו, בהודו יש תחלואה רבה מאוד, בעיקר בדרום המדינה", אמר מנכ"ל משרד הבריאות. 

"רבים מהם חלו בשל הווריאנט ההודי. עדיין לא ידוע על השפעת החיסון עליו או עמידותו. אנחנו מרגישים לא נוח עמו, כי הוא מכיל מוטציות שיכולות להיצמד טוב יותר לתא האדם - והחיסון נגדו יכול להיות פחות יעיל, מה שיגרום לירידה של החיסון כנגדו".בדבריו ציין פרופ' לוי כי הזן העיקרי שנפוץ כעת בישראל הוא הווריאנט הבריטי, שאחראי לכ-95% מכללי מקרי התחלואה בארץ. הזן הזה אמנם מידבק יותר, אך אינו עמיד בפני החיסונים. גם הזן הדרום אפריקני מעורר דאגה, ולדברי לוי החיסונים פועלים נגדו ביעילות נמוכה יותר מהאופן שבו הם פועלים נגד הווריאנט הבריטי. לדבריו, הזן הדרום אפריקני אחראי רק ל-1% מהמקרים בישראל.

מנכ"ל משרד הבריאות הודיע במקביל, כפי שגם כן פורסם לראשונה ב-ynet, כי עובדים וסטודנטים זרים מהודו ייאלצו להיכנס לבידוד במלוניות עם הגעתם לישראל. לידי ynet הגיע אמש מסמך שמתייחס באופן נפרד להגעת זרים מהודו, ובו מתבקשים משרד החוץ ורשות האוכלוסין לפעול לצמצם את מספר הזרים הללו ל"מינימום".החשש בנוגע להודו נובע לא רק מהזן המידבק יותר שהתגלה בה, אלא עקב ההשתוללות של הנגיף בימים אלה בשטחה – אם כי ייתכן מאוד שלזן החדש יש חלק מרכזי בכך. הודו הפכה בשבועות האחרונים לאחד ממוקדי ההתפרצות החמורים בעולם, ורק הבוקר דיווחה על שיא עולמי של נדבקים חדשים ביממה אחת – יותר מ-300,000. גם בעולם חוששים כעת מההתפרצות החמורה בהודו, ובאיחוד האמירויות הודיעו הערב הרשויות על הפסקת הטיסות הנכנסות ממנה. באזהרת המסע קרא משרד הבריאות לישראלים לעקוב באתר האינטרנט שלו אחר רשימת המדינות שרמות התחלואה בהן מדאיגות. "אזהרות דומות פורסמו זה מכבר על ידי גופים שונים בעולם, ביניהם ה-CDC בארצות הברית, ממשלת בריטניה ועוד. יודגש שגם מחוסנים או מחלימים עלולים להידבק בגרסאות חדשות של הנגיף באזורי ההתפרצות, ובכך לסכן לא רק את עצמם ואת הקרובים אליהם, אלא את המדינה כולה", לשון הודעת משרד הבריאות.

לפי משרד הבריאות, אזהרת המסע מייצגת הן את המצב הנוכחי במדינות המדוברות והן את מגמת התחלואה בהן. זאת, בהתבסס על מספר קריטריונים: הצהרת המדינות, היקף התחלואה של הנכנסים לישראל מהן, אחוז המחוסנים והמחלימים מתוך המאומתים, עדות לקיומם של וריאנטים ועוד. 

ההערכה: מנת "בוסט" עד שנה מהחיסון הראשון

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס שלשום לחשש מהגעת וריאנטים חדשים לישראל, במסיבת עיתונאים שכינס בתום התייעצויות בנושא החיסונים: "ההצלחה שלנו היא עולמית אבל היא לא בלי אפשרות לבלימה. תמיד יכולה להיות הפתעה על ידי וריאנט חדש". לדברי נתניהו, "אחת הדרכים למנוע הפתעות זה להדק את המעטפת החיצונית שלנו".

למרות החשש מהווריאנטים, רמת התחלואה בישראל ממשיכה להישאר נמוכה למדי. אתמול שיעור בדיקות הקורונה החיוביות עמד על 0.2% בלבד, זאת מתוך יותר מ-47 אלף בדיקות שפוענחו. אתמול נפטר חולה קורונה אחד - לעומת שיא של 77 נפטרים ביממה אחת. בבתי החולים מאושפזים כעת 166 חולים במצב קשה לעומת למעלה מ-1,200 בשיא הגל השלישי. בישראל ישנם כעת 2,054 חולים פעילים בלבד. מנכ"ל משרד הבריאות אמר הערב כי פתיחתה המלאה של מערכת החינוך לא הביאה לעלייה משמעותית בתחלואה. "אין עלייה בתחלואה בצורה משמעותית בקרב מערכת החינוך. נכון להיום יש 882 תלמידים חולים שנמצאים בביתם וכ-50 מורים שנמצאים בביתם", אמר. בינתיים, במערכת הבריאות ממשיכים להיערך למבצע חיסונים נוסף, שלדברי ראש הממשלה צפוי להתחיל בתוך כחצי שנה. פרופ' לוי התייחס לסוגיה בתדרוך הערב - והעריך כי הישראלים שהתחסנו יצטרכו לקבל חיסון שלישי. "אנחנו יודעים שצריכה להיות מנה נוספת. המנה הזו תהיה כנראה כעבור שנה מתחילת החיסונים. התחלנו בדצמבר, ולכן כנראה יהיה חיסון נוסף בין עשרה חודשים לשנה מהחיסון הראשון. החיסון יהיה במנה אחת לאלה שהתחסנו או שתי מנות לאלה שלא התחסנו עד מתן מנת הבוסט הזו".

בתדרוך הערב מנכ"ל משרד הבריאות התייחס גם לתוקפו של התו הירוק, חצי שנה בלבד - תקופה שעבור המתחסנים הראשונים בדצמבר תסתיים בקרוב. לדברי פרופ' לוי, "קרוב לוודאי" שהתוקף של התו הירוק יוארך לאור עדויות שהצטברו ולפיהן החיסון יעיל גם חצי לאחר המנה השנייה. בנוגע לחיסון ילדים הדגיש לוי: "אנחנו ננקוט בחיסוני ילדים רק כשתהיה רגולציה ואישור של ה-FDA ורשות התרופות האירופית. אנחנו חשופים לכל מיני סרטים שלא נשענים על עובדות. לא נחסן ילדים במקום שזה מסוכן ולא מאושר. כל מי שאומר שילדים לא צריכים להתחסן אינו אומר אמת וגורם נזק".במסגרת ההיערכות למבצע חיסונים נוסף, ולחיסון הילדים בני 12 עד 15, ישראל חתמה ביום שני השבוע על הסכם עם חברת התרופות פייזר שבמסגרתו תרכוש 9 מיליון מנות חיסון עד לסוף 2022, לצד אופציית רכישה של מיליוני מנות נוספות. ל-ynet נודע כי ההסכם עומד על כ-1.1 מיליארד שקל. בנוסף ישראל צפויה לרכוש עוד 7.2 מיליון מנות חיסון ממודרנה, בעלות של כחצי מיליארד שקל. 

תגיות