אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוך עשרה ימים: הביטקוין איבד מערכו 20% צילום: גטי

תוך עשרה ימים: הביטקוין איבד מערכו 20%

המטבע הקריפטוגרפי איבד גובה על רקע חששות המשקיעים מכוונותיו של הנשיא ביידן להעלות את שיעור המס על רווחי הון והדרישה לדווח על עסקאות במטבעות קריפטו. אתמול צנח הביטקוין מתחת ל־50 אלף דולר

24.04.2021, 18:59 | חזי שטרנליכט

נמשכת הטלטלה במטבעות הדיגיטליים, שהחלה בשבועיים האחרונים. אתמול צלל הביטקוין ב־8% ביחס ליום הקודם ומחק קרוב ל־200 מיליארד דולר משוויו. 

קראו עוד בכלכליסט

בתוך 10 ימים איבד המטבע הדיגיטלי כחמישית מערכו במה שנראה כסדרת התרחשויות שהובילה לגל מימושים שרצוף בחששות שונים של המשקיעים מהתפתחויות שעלולות לשחק לרעת המטבע.

לפני 11 יום, ב־14 באפריל נגע הביטקוין ברמת שיא של 64.8 אלף דולר. מאז איבד גובה ואתמול ביקר כבר ברמת 47.5 אלף דולר. מאז, במהלך ליל שישי ושעות הבוקר בשבת הוא רשם התאוששות מסוימת בזמן המסחר. 

ביטקוין, צילום: Dan Kitwood ביטקוין | צילום: Dan Kitwood ביטקוין, צילום: Dan Kitwood

הירידות האחרונות מגיעות לאחר תקופה שבה עלה המטבע בקצב מסחרר, כך שככל הנראה מאוד מוקדם להספיד את המטבע. לפני שנה, ב־25 באפריל 2020, היה מחירו קצת מתחת ל־7,500 דולר. כך שגם לאחר הנפילה מדובר בעלייה של 566% בתוך שנה למשקיעים האמיצים שהתמידו.

מהן הסיבות לנפילות החדות? נראה שהפעם המשקיעים מקשרים את כוונתו של הנשיא ביידן להכפיל את המס על רווחי ההון כגורם שהוביל לטלטלה. ביידן שוקל להעלות את המס על רווחי הון ל־39.6% למי שמשתכר מעל למיליון דולר בשנה. שיעור המס על רווחי ההון הנוכחי עומד על 20%, כך שמדובר בעלייה משמעותית.

כלל לא ברור מדוע דווקא המהלך המתוכנן של ביידן אמור להיות הגורם שהוביל לקריסה בשוק המטבעות הדיגיטליים. מטבעות פופולריים נוספים ספגו ירידות אתמול, בהם מטבע האית'ריום (Ethereum) צלל  ב־12% לשער של 2,200 דולר. מטבע הדוג'קוין נפל ב־27% ביום אחד.

הרשויות דורשות דיווח

כשהחל גל הירידות האחרון, שתחילתו היה בשבת שעברה (17 באפריל) התפשט גל של שמועות בשוק שגרס שמשרד האוצר האמריקני מתכנן לפעול להגיש כתבי אישום נגד מוסדות פיננסיים שסוחרים במטבעות דיגיטליים, כמו הביטקוין ודומיו, בשל חשדות להלבנת כספים. נושא זה תמיד היווה אבן נגף עבור התחום, אבל לפי שעה אין אימות לחשדות האלה. דובר משרד האוצר האמריקני לא הגיב לפניות של עיתונאים בנושא, מה שייתכן כי רק הגביר את החששות של המשקיעים.

אחד השינויים הרגולטוריים בשבועות האחרונים הוא דרישתה של רשות המיסים האמריקנית (IRS) ממשקיעים במטבעות קריפטוגרפיים לפרט בדו"חות המס ל־2019 את העסקאות שביצעו במטבעות אלה. מגישי הדו"ח נדרשים להצהיר אם קיבלו, קנו, מכרו או החליפו מטבעות דיגיטליים וכן אם נכסים דיגיטליים השיאו להם תשואה. ראש רשות המיסים האמריקנית צ'ארלס רטיג אמר בשבוע שעבר כי העלמות מס תוך שימוש במטבעות דיגיטליים "משכפלות" את עצמן, כלומר גדלות בקצב מהיר.

לא מן הנמנע שמדובר בתקופת מימוש רווחים לאחר עליות של מאות אחוזים. כמו כן, אין זה המשבר הראשון של הביטקוין. המשקיעים מכירים תקופות ארוכות שבהן המטבע דשדש בחוסר עניין. בין 2017 ל־2019 נע המטבע בתנודתיות גדולה סביב 7,500 דולר. הפריצה החלה לקראת סוף 2019. רק אחרי אוגוסט 2020 שבר את רף 10,000 דולר והחל לטפס לרמות הנוכחיות.

החודש היו התפתחויות חיוביות שמסייעות לבסס את הענף. כך למשל ב־14 באפריל הונפקה בבורסת הנאסד"ק פלטפורמת מסחר במטבעות דיגיטליים בשם קוינבייס (Coinbase) לפי שווי של 76 מיליארד דולר. צעד זה נחשב להתבססות והתמקצעות של ענף המטבעות הדיגיטליים. פלטפורמת הקוינבייס איננה נחשבת לבורסה, שכן היא מפוקחת לפי חוק שירותי הכסף האמריקני, ולא לפי החקיקה והתקינה שמפקחות על בורסות מסורתיות יותר כמו בורסת ICE למסחר בסחורות, מוצרי אנרגיה ומתכות או בורסת CME משיקגו למסחר בחוזים עתידיים.

יחסי מינוף חריגים

בשנה החולפת נכנסו משקיעים רבים באמצעות הרשתות החברתיוות להשקעות במניות, וגם במטבעות הדיגיטליים. הכניסה דורבנה על ידי הרשתות החברתיות דוגמת רדיט והם אחראים לזינוקים של מטבעות שעד לא מזמן החשבו איזזוטריים. אחד המטבעות הלוהטים כיום, הדוג'קויין (dogecoin) שעלה היום ב־7.4%, לאחר שאתמול קרס ב־27%. מאז תחילת 2021 זינק פי 55. אחד הגורמים לזינוק בדוג'קוין הוא אילון מאסק, שצייץ על חיבתו למטבע.

הוול סטריט ג'ורנל דיווח בסוף השבוע כי חלק מהטלטלה במטבעות הדיגיטליים, נובעת מהמסחר הסוער בחלק מפלטפורמות המסחר במטבעות האלה. מדובר ביחסי מינוף חריגים שמאפשרים למשקיעים למנף את כספם בהשקעה במטבעות. כך למשל הפלטפורמה בייננס (Binance) מציעה מינוף של עד פי 125 על ההשקעה במטבעות דיגיטליים, מה שמאפשר למי שמשקיע 80 סנט להחזיק בשווי תאורטי של ביטקוין בהיקף של 100 דולרים.

כשהמטבעות קורסים, גם המינופים נופלים איתם, ופלטפורמות המסחר נדרשות לממש נכסים שהן עצמן מחזיקות כבטוחות. לפי הנתונים, ביום ראשון שעבר, הפסידו המשקיעים 10.1 מיליארד דולר כתוצאה ממימושי הבורסות לצורכי נזילות. 90% מהסכום נבעו מהימורים על כך שהביטקוין צפוי לזנק. מחצית מסכום הכולל – 5 מיליארד דולרים הגיע מבייננס.

התוצאה, על כל פנים, היא שכאשר המטבע נופל, הפלטפורמות נדרשות לנזילות גבוהה יותר שמדרבנת תגובת שרשרת במחירו ומעצימה את המגמה. המסחר במטבעות דיגיטליים לא היה רגוע, כשזינקו למעלה בשנה האחרונה, ולא בדיוק מספק שקט למשקיעים, בשבועות האחרונים.

תגיות