אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלמה אליהו מימש ב־180 מיליון שקל מניות במזרחי־טפחות צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

שלמה אליהו מימש ב־180 מיליון שקל מניות במזרחי־טפחות

אליהו, שנותרו לו עוד 1.5% ממניות הבנק, מכר את המניות במחיר דומה למחיר הסגירה שלהן ביום חמישי. מדובר במניות שקיבל בעקבות המיזוג של מזרחי־טפחות עם בנק אגוד. משפחת לנדאו מכרה מניות בעשרות מיליוני שקלים. מנה נוספת תימכר השבוע

25.04.2021, 06:58 | גולן חזני ועירית אבישר

יומיים לאחר ששרי אריסון מכרה מניות בבנק הפועלים ב־1.5 מיליארד שקל, התבצע מימוש משמעותי במניות בנק אחר. ל"כלכליסט" נודע כי ביום חמישי האחרון מכר שלמה אליהו מניות של מזרחי־טפחות בהיקף של 180 מיליון שקל. המניות נמכרו במחיר של 90.5 שקל למניה, בדומה למחיר סגירת המניה ביום חמישי. אליהו נותרו כעת עם 1.5% ממניות מזרחי־טפחות, בשווי 345 מיליון שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

עוד נודע כי גם משפחת לנדאו, מבעלות השליטה בבנק אגוד, מכרה ביום חמישי מניות מזרחי־טפחות שקיבלה במסגרת המיזוג בעשרות מיליוני שקלים, וכי מנה נוספת של מניות צפויה להימכר השבוע, הן מצד אליהו והן מצד בעלי מניות נוספים לשעבר של בנק אגוד: משפחת לנדאו ומשפחת מנור. 

שלמה אליהו. צפוי למכור מניות נוספות, צילום: עמית שעל שלמה אליהו. צפוי למכור מניות נוספות | צילום: עמית שעל שלמה אליהו. צפוי למכור מניות נוספות, צילום: עמית שעל

אליהו קיבל את המניות במזרחי־טפחות לפני קרוב ל־7 חודשים, בעקבות השלמת עסקת מיזוג בנק אגוד לתוך מזרחי־טפחות. אליהו החזיק בעבר 27.3% ממניות בנק אגוד, שהוחזקו בנאמנות היות ובמקביל לכך הוא גם בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל, וחוק הריכוזיות אוסר על שליטה בבנק ובחברת ביטוח. בעלי השליטה בבנק אגוד, בהם משפחות מנור ולנדאו, חתמו כבר בשנת 2017 על עסקה למכירת בנק אגוד למזרחי־טפחות, אולם קשיים רגולטורים עיכבו את ביצוע העסקה.

בסופו של דבר ניתנו האישורים, ולאחר שבוצעה הצעת רכש לשאר בעלי המניות, הושלמה העסקה בספטמבר 2020, כשאגוד נמכר לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל. בכדי להגדיל את הסיכוי שהצעת הרכש תיענה, הסכים אליהו לשלם ליתר בעלי המניות באגוד תמורה נוספת של 30 מיליון שקל.

העסקה הושלמה בתקופת משבר הקורונה, שלא שינה באופן מהותי את השווי בעסקה, שהתבסס בעיקרו על ההון העצמי של הבנקים ולא על מחיר המניה. מאז העסקה התאוששו מניות הבנקים ובהם מניית מזרחי־טפחות, וחזרו לרמות הקרובות לרמת השיא טרום המשבר. כך למשל, מניית מזרחי־טפחות טיפסה ב־50% מאז ספטמבר 2020, ונראה כי מבחינת אליהו היתה זו הזדמנות טובה לממש את ההחזקה הפיננסית הזו.

מימוש זה מגדיל את רמת הנזילות שלו. לאליהו חוב של מעל מיליארד שקל באג"ח. יחד עם זאת, שווי נכסיו גבוה מהחוב. החזקתו המרכזית ‑ מניות השליטה בחברת מגדל (68.5%) שווה כ־2.8 מיליארד שקל. זאת, לאחר שהמניה התאוששה ממשבר הקורונה וכמעט הכפילה את שוויה בשנה האחרונה.

מזרחי־טפחות, שבשליטת משפחות עופר ו־ורטהיים, מבצע בימים אלה את מהלך המיזוג של בנק אגוד. מדובר בתהליך ארוך, שעשוי לקחת שנתיים, וצפוי לכלול את סגירת מרבית מתוך 35 סניפי אגוד. לאחרונה בוצע צעד מרכזי בדרך להשלמת המיזוג, כשהבנק חתם על הסכם עם ועד העובדים של אגוד, במסגרתו יעזבו 340 עובדים את הבנק (כמחצית מהעובדים הקבועים), בתמורה לפיצויים בהיקף של 400 מיליון שקל לפני מס.

מימוש המניות של אליהו מצטרף למימוש של משקיעה גדולה נוספת בבנקים ‑ שרי אריסון. האחרונה, שויתרה על השליטה בבנק הפועלים לפני שנתיים וחצי, ביצעה בשבוע שעבר מכירה משמעותית של חלק ממניותיה בבנק תמורת 1.5 מיליארד שקל. לאריסון נותרו עוד 11% ממניות הבנק הגדול בישראל. גם בקבוצת אריסון המתינו שמניית בנק הפועלים תתאושש מהמשבר, וכשהיא חזרה לרמה דומה לרמה בה נסחרה טרום המשבר (במונחים דולריים, שזה המטבע הרלוונטי להשקעות של קבוצת אריסון, שמתבצעות בחו"ל), החליטו לבצע את המימוש.

שני המימושים מאותתים כי מניות הבנקים חזרו לשגרה ולרמה המצדיקה מימוש. הבנקים נחשבים לבבואה למצב הכלכלה הישראלית, שמתאוששת ממשבר הקורונה. על אף שהבנקים הולכים ומתקרבים לרמות השיא, נראה כי בשוק חושבים שעדיין קיים אפסייד (כך למשל, הן טרם חזרו לחלק דיבידנד), ולכן גם היה ביקוש לאותן המניות.

הדבר מתבטא בכך שהמכירה במזרחי־טפחות בוצעה ללא דיסקאונט, ובבנק הפועלים בדיסקאונט נמוך של 4.2%, וביקושים של מעל 2 מיליארד שקל.

תגיות