אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קריאת תיגר על נחמיאס: "שרשרת האחזקה בגב־ים לא עומדת בדרישות חוק הריכוזיות" צילום: ורד פיצ׳רסקי

בלעדי לכלכליסט

קריאת תיגר על נחמיאס: "שרשרת האחזקה בגב־ים לא עומדת בדרישות חוק הריכוזיות"

בעל מניות בנכסים ובניין ובחברה־הבת פנה לממונה על התחרות בבקשה לעצור עסקה מלפני שבוע, שבה רוכשת נכסים ובניין 14.6% מגב־ים ועולה לאחזקה של 44.5%, המהווה לטענתו שכבה שלישית

27.04.2021, 07:24 | גולן חזני

זו היתה רק שאלה של זמן עד שבעל מניות יאתגר את האחזקות של צחי נחמיאס בפירמידה בקבוצת דסק"ש: אסף רביד, בעל מניות בנכסים ובניין ובחברה־הבת גב־ים, פנה אתמול לממונה על התחרות מיכל הלפרין בבקשה לעצור את העסקה, שבמסגרתה רוכשת נכסים ובניין 14.6% ממניות גב־ים ועולה לאחזקה של 44.5%.

קראו עוד בכלכליסט

לטענתו, העסקה, כמו גם שרשרת האחזקה של נחמיאס, אינה עומדת בדרישות חוק הריכוזיות. בפנייה באמצעות עורכי הדין עמית מנור ויוקי שמש מצוינת העסקה שבה רכשה נכסים ובניין בשבוע שעבר, 19 באפריל, 14.6% ממניות גב־ים, מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל. הרכישה מגדילה את האחזקה של נכסים ובניין מ־29.93% מגב־ים ל־44.5%.

מיכל הלפרין הממונה על התחרות במשרד האוצר, צילום: אלכס קולומויסקי מיכל הלפרין הממונה על התחרות במשרד האוצר | צילום: אלכס קולומויסקי מיכל הלפרין הממונה על התחרות במשרד האוצר, צילום: אלכס קולומויסקי

השליטה (74%) בנכסים ובניין מצויה בידי דסק"ש. בעלת המניות הגדולה בדסק"ש (29.87%) היא מגה אור הציבורית, שבשליטת נחמיאס (38%). מגה אור רכשה את המניות לאחרונה עם קבוצה שגיבשה מידי מחזיקי האג"ח של החברה־האחות אי.די.בי פתוח.

מנור ושמש מזכירים כי בדיון שנערך בערעור שהגיש בעל השליטה הקודם בדסק"ש אדוארדו אלשטיין על מכירת המניות למגה אור, קבע בית המשפט העליון כי שאלת השליטה בדסק"ש ובחברות־הבנות תיבחן לאחר השלמת עסקת רכישת השליטה בדסק"ש. זאת בהתאם לעמדת הממונה על התחרות.

רביד גורס כי גב־ים היא שכבה רביעית בפירמידה של ארבע חברות ציבוריות, כולל מגה אור, וכי חוק הריכוזיות נועד למנוע מצב שבו גורם מחזיק בתאגידים בשיעור נמוך, תוך נטילת סיכונים קטנים וסיכוי גדול.

הטענה היא שהמבחן לבחינת שליטה איננו שיעור המניות, אלא מבחן מהותי איכותי של "היכולת להכווין את עסקי התאגיד". השניים מביאים דוגמאות מספר של מוטי ימין, מנהל מחלקת התאגידים לשעבר ברשות ני"ע, ואמיר וסרמן, היועץ המשפטי של הרשות. לפיהם, אינדיקציות ליכולת הכוונת עסקי תאגיד כוללות את שיעור כוח ההצבעה שמקנות המניות שמחזיק גורם בתאגיד, יכולתו למנות דירקטורים, נציגיו בדירקטוריונים ומספרם ביחס למספר הכולל והשפעה מוכחת של יכולתו לכוון את עסקי התאגיד בעבר.

שמש ומנור טוענים כי באחזקה שנוצרה, דסק"ש מהווה חברת שכבה ראשונה ובעלת שליטה; נכסים ובניין היא חברת שכבה שנייה, ולכן אסור לה להחזיק ב־44.5% בחברת שכבה שלישית, גב־ים. לדבריהם, אחזקתה הנוכחית של נכסים ובניין בגב־ים היא שליטה בניגוד לחוק.

הלפרין כבר אישרה את אחזקה בגובה 29.8% לנחמיאס ומגה אור בדסק"ש, וכך גם ועדת התחרות ומשרד המשפטים. הטענה של שמש ומנור היא לגבי שלוש הקומות התחתונות בפירמידה, וכי הגדלת האחזקה הנוכחית של נכסים ובניין בגב־ים מהווה שליטה. עוד הם טוענים שיש לבדוק את הכוונת עסקי התאגיד מטעם נחמיאס, המכהן כיו"ר נכסים ובניין.

הגדלת האחזקה של נכסים ובניין בגב־ים היתה בשורה קשה לאהרון פרנקל, שעלה לאחזקה של 23% עם אופציה ל־35% בגב־ים. לעוה"ד אין ככל הנראה קשר לפרנקל, והם שואפים למנוע הפקעה של אחזקת מגה אור בחברות דסק"ש.

אם תגובת הלפרין למכתב - שנשלח גם לרשות ני"ע, למועצה הלאומית לכלכלה ולמשרד המשפטים - לא תספק תשובות, הנושא יועבר להכרעת בית המשפט.

תגיות