אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קופות הגמל להשקעה התפוצצו בשנת הקורונה ועלו בממוצע ב-21.4% צילום: שאטרסטוק

קופות הגמל להשקעה התפוצצו בשנת הקורונה ועלו בממוצע ב-21.4%

התשואה הגבוהה במסלול הכללי היתה של אקסלנס, שב־12 החודשים האחרונים, שהסתיימו במרץ, עלתה ב־25.1%. כלל אחריה עם 23.1%. בתחתית: הלמן־אלדובי, שמתמזגת להפניקס

27.04.2021, 11:30 | אלמוג עזר

התרומם עם השוק: אקסלנס היא קופת הגמל שהשיאה את התשואה הגבוהה ביותר לחוסכים ב־12 החודשים האחרונים במסלול הכללי. הקופה, שמנהלת קצת יותר מ־600 מיליון שקל, עלתה ב־25.1%. קופת הגמל להשקעה של כלל היא סגנית התשואות, עם עלייה של 23.1% בתקופה זו.

קראו עוד בכלכליסט

התשואה הממוצעת בגמל להשקעה במסלול הכללי היא גבוהה, 21.4%, משום שהיא כוללת את ההתאוששות של שוקי המניות והאג"ח ממשבר הקורונה.

התשואה הגבוהה במסלול הכללי היתה של אקסלנס, צילום: שאטרסטוק התשואה הגבוהה במסלול הכללי היתה של אקסלנס | צילום: שאטרסטוק התשואה הגבוהה במסלול הכללי היתה של אקסלנס, צילום: שאטרסטוק

הקופה של אלטשולר שחם היא הגדולה בענף באופן ניכר, ומנהלת 7.6 מיליארד שקל לעומת ממוצע של חצי מיליארד שקל בשאר הקופות. קופה זו ממוקמת במקום ה־11, לפני אחרון, עם עלייה של 20.3%. הקופה היחידה שהשיאה תשואה נמוכה ממנה היא זו של בית ההשקעות הלמן אלדובי, שעלתה 19.5%. בחודשים הקרובים תועבר האחרונה אל אקסלנס, כחלק מעסק הרכישה של הפניקס אקסלנס את הלמן אלדובי וחברת הגמל שלו.

הקופות שהציגו תשואה גבוהה באופן עקבי לעומת המתחרות הן של אלטשולר שחם, כלל ואנליסט. אלה הניבו תשואה הגבוהה ב־61% מהממוצע בענף בשנה זו.

בטווח של שלוש שנים מובילה הקופה של אנליסט, עם תשואה של 22.9%, ואחריה אקסלנס עם תשואה של 22.4%. מנורה מבטחים סוגרת את הטבלה עם 16.7%.

למרות תקרת הפקדה של 70 אלף שקל בשנה, נהנו קופות הגמל להשקעה מצמיחה מרשימה של כ־20% בשנה מהשקתן ב־2016 לרמה של 17 מיליארד שקל בתחילת 2021. ברבעון הראשון נוספו עוד 6 מיליארד שקל והיום הענף מנהל 23 מיליארד שקל.

חגי שרייבר מנהל בשלוש השנים האחרונות את כספי העמיתים של הפניקס ובסוף 2019 הפך לראש חטיבת ההשקעות של חברת הביטוח. ל"כלכליסט" מסביר שרייבר כי בהיותן חדשות יחסית, השוני בקופות הגמל להשקעה נובע בעיקר מהחשיפה לנכסים הסחירים דוגמת מניות ואג"ח קונצרניות. בשאר קופות הגמל השוני נובע גם מנכסים לא סחירים, כמו נדל"ן.

"החשיפה שלנו היתה בעיקר למניות ולאג"ח קונצרניות בישראל, שהציגו ביצועים עודפים. גם ההשקעות באג"ח קונצרניות בחו"ל היו מעל לממוצע, ודווקא מניות חו"ל לא הביאו תשואה עודפת".

על ההתמודדות עם מדדי המניות בשיא כל הזמנים אומר שרייבר: "אנחנו לא מתיימרים לחזות אם הנאסד"ק ייפול מחר או לחלופין ישבור שיאים חדשים. לא משם יבואו התשואות העודפות. כדי להשיג תשואה עודפת צריך להתמקדו בסקטורים זולים. יש הרבה עבודה בשוליים".

בהפניקס נערכים לקליטת קופות הגמל של הלמן אלדובי. לדבריו, "ממאי התשואות של הקופה בהלמן־אלדובי תהיה דומה יותר להפניקס. אם יהיו פערים, הם ינבעו מהחשיפה של הנכסים הלא־סחירים. נכסים אלה יתמזגו באופן סופי באוקטובר הקרוב".

יוסי דורי, מנכ״ל חטיבת ההשקעות של כלל ביטוח ופיננסים, מסביר כי החברה חיפשה במשבר חברות שמאופיינות ב"חזרה לשגרה", כלומר כאלה שמתומחרות בחסר רק על בסיס הקורונה. "מצאנו כמה חברות עם שוויים אטרקטיביים, גם תחת תרחיש שבו הקורונה תימשך עד שנתיים. אף אחד לא האמין שיימצא חיסון לקורונה כל כך מהר, אך החיסון הזניק את מניות החברות הללו בחמשת החודשים האחרונים".

עידו בדש, סמנכ"ל לקוחות פרימיום בקבוצת קלי, הוסיף כי "השוק מצביע ברגליים למוצר מנצח זה, שהוא מוצר פיננסי על פלטפורמה של קופת גמל. בקופות הכלליות שיעור החשיפה למניות במונחי דלתא עומד על ממוצע 45%, מגמה רוחבית מתחילת השנה לכלל המוצרים הפיננסים. זאת הודות לריבית העולמית האפסית וחיפוש אחר אפיקים המניבים תשואות והמשך מגמת היציאה מעבר לים, תוך פיזור ההשקעות הגלובליות והורדת הטיית הביתיות".

תגיות