אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך להוציא את המקסימום מתיק ההשקעות שלכם? ליאור גרינהויז | יוסי צבקר

איך להוציא את המקסימום מתיק ההשקעות שלכם?

בניהול תיק השקעות חשוב לבחון את הנכסים הפיננסיים בראייה כוללת, שמאפשרת בין היתר חיסכון משמעותי במס. כך תעשו זאת נכון

29.04.2021, 17:15 | בשיתוף מור בית השקעות

מטבענו, אנו אוהבים להשוות ולשלם פחות. בסופרמרקט, נוודא שמחיר העוף שאנו קונים הוא זול לעומת הרשת המתחרה. בקניות קצת יותר מורכבות, כמו טלפון חכם או רכב חדש סביר להניח שנבצע מחקר שוק של כמה ימים לפני שנוציא מכיסנו סכום כסף משמעותי יותר. אבל כמה מאיתנו משקיעים זמן בהחלטות שיכולות להשפיע על עתידנו באופן משמעותי הרבה יותר?  

בניגוד לרכישות מוצרי צריכה, הנכסים הפיננסים שלנו מרוויחים או מפסידים כסף גם לאחר הבחירה הראשונה שביצענו. אבל, רבים מאיתנו לא טורחים לבדוק מה מצבם, גם אם מדובר בתיק הפנסיה או מצב המשכנתה, המלווים אותנו לאורך שנים ארוכות. הבדיקה חשובה במיוחד כאשר אנו מנהלים תיק השקעות או בוחרים קרן השתלמות.  

ליאור גרינהויז, מנכ"ל מור בית השקעות ניהול תיקים, מציע בראש ובראשונה לבדוק באופן רוחבי, לפחות אחת לשנה, את כל הנכסים הפיננסים, ולדעת היכן הם מנוהלים ומה איכות הביצועים שלהם ביחס לשוק. "ראיה כוללת של התיק הפיננסי יכולה לחסוך לנו הרבה כסף, כשחשוב להתייחס להיבטים של תשואה מתואמת סיכון, מיסוי, פסיכולוגיה ורמת התנודתיות בתיק. בכל מקרה, בכל השקעה שאנחנו עושים צריך להסתכל על סך הנכסים שלנו, ומתוך ראייה כוללת להבין איך אנחנו רוצים להקצות אותם באופן נכון". 

גרינהויז מציין בהקשר לכך שהראייה צריכה להתייחס לחסכונות לטווח ארוך (פנסיה וגמל), טווח בינוני (השתלמות, גמל להשקעה) וטווח קצר (תיק מנוהל, פיקדונות ונזילות), לצד השקעות נוספות במידה ויש. "היום קל מאוד לבדוק ולהיות בשליטה על הנכסים שלנו, באמצעות אתרים ייעודיים של משרד האוצר כגון גמל נט, שמאפשר השוואת ביצועים לאורך זמן, או הר הכסף, שמאפשר לראות היכן מנוהלים כל החסכונות הפנסיונים וחשבונות הבנק שלנו. בנוסף, אם יש לנו תיק השקעות מנוהל בבית השקעות, ניתן לצפות בו באופן שוטף בחשבון הבנק שלנו, כך שיש לנו שליטה מלאה ושקיפות על הנעשה".

למידע נוסף על ניהול תיקי השקעות במור בית השקעות לחצו כאן >>

כמה להקצות למניות?

"אחת השאלות המרכזיות שנשאלות כשמאפיינים תיק השקעות היא כמה ממנו להקצות להשקעות באפיק המנייתי. כשקובעים זאת, חשוב לקחת בחשבון, בנוסף לאפיון הצרכים שלנו, גם היבטי מס", אומר גרינהויז.

לדבריו, כדאי שהחשיפה למניות, שלאורך זמן עשויה לייצר תשואה גבוהה אך גם להיות תנודתית יותר, תהיה באפיק בו יש לנו הטבות מס ואנחנו נוטים פחות לבצע בו שינויים. מחקרים מראים שהיסטורית, הסיכוי להרוויח בהשקעה לטווח ארוך בשוק המניות גבוהה ביחס לאלטרנטיבות.

סיבה נוספת לכך שכדאי לבדוק את המצב הפיננסי פעם בשנה, היא העובדה שאנשים נוטים להסתכל יותר על חשבון הבנק ולכן עושים יותר טעויות. "ישנם מחקרים שמראים שככל שאנשים בודקים יותר את תיק ההשקעות שלהם, כך התשואה לאורך זמן נמוכה יותר. דוגמה לכך היא מכירה של תיק המניות בתקופות משבר, כמו למשל הקורונה. כיום ברור שמי שמכר מניות במהלך המשבר, קיבע הפסד מאוד משמעותי. מאחר שבחיסכון ארוך טווח מדובר על התנהגות שקיימת בשוליים, קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות הצליחו ליהנות מההתאוששות החדה בשווקים". 

בנוסף, מכיוון שלא מעט פעמים הכספים בחשבון מיועדים לספק נזילות בשעת הצורך, לטובת הוצאה בלתי צפויה, נרצה למתן את התנודתיות בהם. עם כל הכבוד לתשואות לאורך זמן, מי שנזקק לכסף במשבר נאלץ למשוך אותו בהפסד. לכן, גם בהיבט של ניהול הנזילות, כדאי לשקול חשיפה מנייתית נמוכה יותר בכספים אלה.

"מכל הסיבות האלה, אנו מציעים למקסם את החשיפה המנייתית במכשירי חיסכון פטורים כגון קרנות פנסיה והשתלמות, ולהשלים את החשיפה המנייתית בתיק ההשקעות בהתאם לחשיפה הכוללת הרצויה. חשוב לציין, כי חלוקת התיק בכל מקרה צריכה להיעשות בהתאם למאפיינים ולצרכים האישיים של כל אחת ואחד". 

כך לדוגמה, חוסך שמעוניין בחשיפה של 40% למניות, יכול לבחור בחלופה מקובלת של חשיפה אחידה בהיקף של 40% בכל אחד מהמוצרים הפיננסיים – פנסיה, השתלמות ותיק מנוהל. לחילופין, ניתן לרכז את החשיפה המנייתית במכשירי החיסכון שמעניקים לנו הטבות מס. בפנסיה, שנהנית מהטבה יוצאת דופן של כ-30% איגרות חוב ממשלתיות מיועדות, החשיפה המנייתית תהיה בשיעור של 70%, לאחר מכן, כדאי לרכז את יתרת החשיפה המנייתית הרצויה בקרנות ההשתלמות או בקופות גמל להשקעה, ובתיק המנוהל". 

דוגמה לחלוקת תיק השקעות, מור בית השקעות דוגמה לחלוקת תיק השקעות | מור בית השקעות דוגמה לחלוקת תיק השקעות, מור בית השקעות

בכל הקשור לפוטנציאל התשואה, מבדיקה שנעשתה במור בית השקעות המתבססת על נתוני הגמל נט, עולה כי התשואה המשוקללת בקרנות ההשתלמות במסלולים המניתיים, בחמש השנים האחרונות, עומדת על כ-12%, ביחס לתשואה של כ-6.1% במסלול הכלליים וכ-4.2% במסלולים אג"חיים (בבדיקה נבדקו רק קופות שיש להן היסטוריה של חמש שנים בגמל-נט, מועד הבדיקה מרץ 2021). 

"תשואה עודפת של כ-8% במסלול מניות על פני מסלול אג"ח, משמע - הטבת המס בלבד של המוצרים הפנסיוניים היתה שווה בתקופה המדוברת כ-2% לשנה עבור כל שקל שנוהל במניות ולא במסלול אג"ח", אומר גרינהויז. מדובר בפער גדול, שלאורך שנים, יכול להצטבר לתוספת חיסכון משמעותית. יחד עם זאת, כשבודקים את הנתונים בפועל, ניתן לראות שרק כ-6% מהיקף הנכסים המנוהל של קרנות ההשתלמות ו-5% מהיקף הנכסים המנוהל של קרנות הפנסיה החדשות מנוהלים כיום במסלול המנייתי. 

בשורה התחתונה

לאחר שהחלטתם על החשיפה המנייתית המועדפת עליכם, כדאי לבדוק עם גורמי מקצוע איך נכון לבצע את החלוקה תוך התייחסות לכלל החסכונות. מיקוד החשיפה המנייתית באפיקים הפטורים עשויה להיטיב עמכם בהיבט המיסויי, תמנע קבלת החלטות פזיזות בעת משבר ותשמור על הנזילות יציבה לשעת הצורך. בדיקה  שנתית של ביצועי ומאפייני התיק אל מול הסיכונים, היא כדאית ומשתלמת לא פחות, ואולי אף יותר, מכל החלטה כלכלית אחרת בחיי היום-יום.   

למידע נוסף על ניהול תיקי השקעות במור בית השקעות לחצו כאן >>

סקירה זאת נועדה למטרות אינפורמטיביות בלבד. אין בסקירה כדי להוות הצעה להשקעה ו/או רכישת ניירות ערך והיא אינה מהווה "הצעה לציבור" או "מכירה לציבור" מסוג כלשהו. כמו כן, אין במצגת כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות או ייעוץ מיסויי או מקצועי כלשהו, המתחשב בנתוניו וצרכיו המיוחדים של כל אדם. הסקירה נערכה באופן תמציתי להציג את המידע הכלול בה, והיא אינה ממצה או מתיימרת להקיף את מלוא הנתונים אודות הנושאים הנסקרים במסגרתה. למען הסר ספק מובהר, כי הסקירה נכונה למועד כתיבתה, המידע הכלול בסקירה עלול להתעדכן ולהשתנות, בתכיפות והחברה אינה מתחייבת לעדכן או לשנות נתונים ו/או הערכות שנכללו בה. קבוצת י.ד מור השקעות ו/או מי מעובדיהן, נושאי המשרה בהן או בעלי השליטה בקבוצה לא יישאו באחריות לנזק, הפסד או הוצאה שעלולים להיגרם כתוצאה מהסתמכות על האמור בסקירה זאת.


תגיות