אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועמ"ש החליט: מח"ש והמשטרה יחקרו יחד את האסון במירון מקום האסון במירון | רויטרס

היועמ"ש החליט: מח"ש והמשטרה יחקרו יחד את האסון במירון

כל גוף יחקור בנפרד בגזרתו, אך ישתפו פעולה ויהיה תיאום ביניהם. הצוותים ילוו ע"י פרקליטות המדינה, באמצעות פרקליטים שימונו על ידי מ"מ פרקליט המדינה עמית איסמן

06.05.2021, 18:34 | עמיר קורץ



היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הערב (ה') על מתווה לחקירת האסון והמחדל בהר מירון בחגיגות ל"ג בעומר ביום חמישי בלילה, במסגרתו יפעלו במקביל שני צוותי חקירה – של משטרת ישראל ושל מח"ש. 

קראו עוד בכלכליסט:

היועמ"ש הודיע כי הצוותים "יעבדו באופן משתף ומתואם לצורך חקירת האירוע, תוך הקפדה על גדרות וסייגים לעבודה המשתפת, במספר היבטים, על מנת לשמור על עצמאות החקירה של כל גוף, ויכולתו להגיע לבירור האמת בצורה מיטבית".

מתחם האסון במירון, רויטרס מתחם האסון במירון | רויטרס מתחם האסון במירון, רויטרס

צוות החקירה המשותף ילווה על ידי פרקליטות המדינה, באמצעות פרקליטים שימונו על ידי מ"מ פרקליט המדינה עמית איסמן. לדברי היועמ"ש, "כל שאלה שתתעורר לגבי הפעילות המשותפת תובא להכרעת גורמי מקצוע בכירים בפרקליטות המדינה".

לפי הודעת היועמ"ש, על המתווה הזה הוחלט בתום מספר התייעצויות שהוא ערך על אודות האופן שבו ייחקר האסון שבו נספו 45 בני אדם ונפצעו יותר מ-150 איש. בהתייעצויות השתתפו מ"מ פרקליט המדינה והגורמים הרלוונטיים במח"ש ובפרקליטות, בייעוץ המשפטי לממשלה ובמשטרת ישראל, ובראשם ראש אגף החקירות והמודיעין. 

לדברי מנדלבליט, ראש אגף חקירות ומודיעין וראשת מח"ש עדכנו בממצאי חקירת המשטרה ובדיקת מח"ש עד כה, וציינו כי "מדובר בחקירה מורכבת עד מאו"ד, זאת, בין היתר, נוכח ריבוי הגופים הממשלתיים, הציבוריים והפרטיים המעורבים באירוע, ומעגלי קבלת ההחלטות השונים, "אשר מחייבים בחינה מעמיקה שתכלול היבטים רחבים וביחס לגורמים רבים". 

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, צילום: אוראל כהן היועמ"ש אביחי מנדלבליט | צילום: אוראל כהן היועמ"ש אביחי מנדלבליט, צילום: אוראל כהן

בנוסף הם הבהירו, ציין מנדלבליט, כי  בנסיבות המיוחדות והחריגות מאוד של האירוע, בו היה טיפול משולב של גורמים שונים, ניהול החקירה על ידי שני גופים שונים באופן שהוא נפרד ומנותק, עלול להביא לתקלות ומקשה מאוד על מיצוי החקירה והגעה לחקר האמת, ועל כן "אין מנוס מלייצר מתווה של תיאום ושיתוף, בכפוף לסייגים מסויימים". בין הסייגים שנקבעו לעבודת הצוות המשתף: רק חוקרי מח"ש יגבו הודעה משוטרים, והצוות המשטרתי לא ייחשף לשאלת חקירת שוטר כחשוד ולא יהיה מעורב בכך כלל.

היועמ"ש מסר כי "קשה להפריז בחומרת האסון שאירע בהר מירון, ועל כן יש לעשות כל שניתן כדי לחתור לגילוי האמת באמצעות חקירה אפקטיבית ויעילה. כפי שהובהר, הטלת מלאכת החקירה של האירוע על משטרת ישראל או על המחלקה לחקירות שוטרים, כל גוף לעצמו, וכן חקירת האירוע על ידי שני הגופים בנפרד, מקשה על מיצוי החקירה, ואף עשויה להביא לתקלות שיפגעו בחקר האמת. נוכח המאפיינים הייחודיים של חקירה זו, והעוצמה בה הדברים שלובים זה בזה, קשה להלום חקירה שאינה משתפת, מתואמת ומתכללת את כל האירוע על מנת לקבל את התמונה המלאה, ועל כן יש מקום לבצעה בדרך של צוות חקירה משתף המורכב משני צוותי חקירה. דרך חקירה משתפת ומותאמת זו מקובלת ונהוגה בפרקטיקה באותן נסיבות ייחודיות שיש הצדקה לכך. וזהו אכן מקרה מובהק בו מתקיימת הצדקה לכך".

במקביל, החל השבוע גם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בבדיקת האסון במירון, ונמשך הלחץ הציבורי להקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקירה רחבה ומעמיקה של האסון במירון והמחדל רב השנים שגרם לו. 

במשטרה היו רוצים לראות הקמתה של ועדת חקירה שכזו בראשות שופט שתבדוק לעומק לא רק את פעילות המשטרה אלא תבחן באופן נרחב יותר את כל הגורמים השונים שהיו מעורבים במחדל המערכתי סביב הטיפול בסוגיית קבר הרשב"י, כולל כמובן הדרג הפוליטי. 



תגיות