אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המים ומקורות מתכסחות - וחקלאים תובעים 18 מיליון שקל בשל כשלים באספקה שטח חקלאי בבקעת הירדן | צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

רשות המים ומקורות מתכסחות - וחקלאים תובעים 18 מיליון שקל בשל כשלים באספקה

לטענת התובעים - מגדלי פלפלים ועגבניות מבקעת הירדן - במהלך החודשים אפריל-מאי 2019 התרחש רצף של תקלות, כשלים ובעיות באספקת המים שאמורה היתה לספק להם מקורות, שהסב להם נזקים אדירים. מקורות: "נאבקנו שנים במצוקת המים באזור, רשות המים עצרה את ביצוע התוכניות"; רשות המים: "התנהלות מקורות בפרשה נועדה לשמר את מעמדה כמונופול"

10.05.2021, 13:23 | ליטל דוברוביצקי

כאסח בין מקורות לרשות

המים והחקלאים סובלים 

חקלאים הגישו תביעה בסך 18 מיליון שקל נגד מקורות ורשות המים: "נגרמו לגידולים שלנו נזקים אדירים וזאת בעקבות תקלות שאירעו באספקת המים"


תביעה על סך 18.5 מיליון שקל הוגשה אתמול לבית משפט מחוזי מרכז על ידי כמה חקלאים מבקעת הירדן כנגד מקורות ומדינת ישראל בטענה לתקלות, שיבושים ובעיות באספקת המים. במסגרת התביעה, אשר הוגשה על ידי עוה"ד אייל בר אליעזר והילה נודלר דונגי, ממשרד בלטר גוט אלוני ושות', טוענים התובעים כי בשל התקלות נגרמו לגידוליהם נזקים אדירים.

קראו עוד בכלכליסט:

לטענת התובעים, במהלך ובסמוך לחודש מאי 2019 התרחש רצף של תקלות, כשלים ובעיות באספקת המים שאמורה היתה לספק מקורות לחקלאי בקעת הירדן. החקלאים, מגדלי פלפלים ועגבניות, פנו למקורות ולמדינה, לרבות באמצעות נציגיהם במועצה האזורית, והתריעו, לטענתם, על התקלות ועל ההשלכות הקשות שהן גורמות לגידוליהם.

עוד נטען כי כעבור כשנה, בחודש מאי 2020, המצב החמיר כאשר מערכת המים ומפעל המים של מקורות, שבאמצעותם היא מספקת מים לתובעים, כשלה. כך, נטען, במשך כמה ימים לא הגיעו כלל מים לבתיהם ולשדותיהם של חלק מתושבי בקעת הירדן, והמים שכן הגיעו -הגיעו בלחץ ובספיקה בלתי מספקים, שלא מאפשרים לעשות בהם שימוש להשקיית השדות.

עוד נטען כי כמויות המים החלקיות והקטנות שסיפקה מקורות בתקופת התקלות, במועד שבו הטמפרטורות הממוצעות באזור הגיעו לכ-40° צלזיוס, וכאשר תנאי האקלים באזור, סוגי הגידולים ומשטר ההשקיה של גידולי החקלאות מחייבים השקיה כמעט רציפה לכל אורך שעות היממה, לא ענו ולא יכולות היו לענות על צורכי החקלאים, וכתוצאה מכך נגרמו להם נזקים כספיים אדירים.

בדיעבד, נטען בתביעה, התברר לחקלאים כי כמה קידוחים של מקורות כשלו כבר בחודש אפריל 2020 והושבתו. עוד נטען כי התקלות שהתגלו בהם, הם שהביאו לתקלות ולשיבושים הקשים באספקת המים לחקלאי הבקעה. טרם הוגש כתב הגנה. 

שטח חקלאי בבקעת הירדן, צילום: נמרוד גליקמן שטח חקלאי בבקעת הירדן | צילום: נמרוד גליקמן שטח חקלאי בבקעת הירדן, צילום: נמרוד גליקמן

מחברת מקורות נמסר בתגובה ש"טרם הומצאה התביעה ונגיב כשתתקבל. ככלל, מקורות נאבקה במשך שנים במטרה לפתור את מצוקת המים בבקעת הירדן בהתאם לתוכניות שקודמו טרם כניסתו של מנהל רשות המים לתפקידו. רשות המים עצרה את הביצוע וקידום התוכניות ואסרה על מקורות לקדם חיבור למערכות המים הארציות. לפני כמה חודשים, ובלחץ מקורות, בוצע חיבור ראשון בהיסטוריה לצפון ים המלח עקב התערבות והוראת השר הממונה. חיבור זה בוצע בתוך חודשים ספורים, כך שבשנה זו גדלה אספקת המים לבקעה ב-40%, יחד עם פעולות נוספות שביצעה מקורות".

מרשות המים נמסר: "הבעיה באספקת המים לבקעת הירדן בחודשים אפריל- מאי 2020 נבעה מתקלה בקידוחי מקורות באזור. עם היוודע התקלה, פעלה רשות המים מול מקורות לטיפול בה באופן מיידי.  במקביל, במהלך שנת 2020, רשות המים קידמה פתרון זמני לאספקת כ-20 אלף קוב ליום לבקעת הירדן על מנת שעונת השיא בשנת 2021 תעבור בהצלחה. בנוסף, מועצת רשות המים אישרה לאחרונה את תוכנית רשות המים לחיבור בקעת הירדן למערכת הארצית. פרויקט שיספק עשרות מיליוני קוב לבקעת הירדן החל משנת 2022 ויבטיח אספקת מים סדירה. התנהלות מקורות בכל הקשור לאספקת המים לבקעת הירדן נועדה לשמר את מעמדה כמונופול. רשות המים נחושה להמשיך ולקדם תוכניות ולפתוח את משק המים לתחרות לטובת הציבור".


תגיות