אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: אם תקום ממשלה חדשה - רשות החברות תועבר לליברמן במשרד האוצר ח"כ אביגדור ליברמן | אבי מועלם

בלעדי לכלכליסט

מסתמן: אם תקום ממשלה חדשה - רשות החברות תועבר לליברמן במשרד האוצר

עם הקמת "ממשלת החירום", במאי 2020, החליט רה"מ נתניהו להוציא את הרשות ממשרד האוצר ולהעבירה למשרדו, ולאחר מכן למשרד הדיגיטל והסייבר שהוקם עבור השר דודי אמסלם; במסגרת המו"מ הקואליציוני המתנהל בימים האחרונים בין המפלגות הוחלט לבטל את המשרד של אמסלם, ולהחזיר את הרשות לאוצר

10.05.2021, 14:20 | צבי זרחיה

רשות החברות הממשלתיות תועבר - עם הקמתה של הממשלה החדשה - ממשרד רה"מ למשרד האוצר, ולשר האוצר המיועד אביגדור ליברמן. עם הקמת "ממשלת החירום", במאי 2020, החליט רה"מ בנימין נתניהו להוציא את הרשות ממשרד האוצר ולהעבירה למשרדו, ולאחר מכן למשרד הדיגיטל והסייבר שהוקם עבור השר דודי אמסלם. 

קראו עוד בכלכליסט:

במסגרת המו"מ הקואליציוני המתנהל בימים האחרונים בין המפלגות הוחלט לבטל את משרד הדיגיטל והסייבר, אך להשאיר את הרשות תחת משרד ראש הממשלה. מקורות המקורבים למו"מ העריכו שנפתלי בנט ויאיר לפיד מבקשים להשאיר בידם את הרשות על מנת לשמור אצלם את הכוח למינוי דירקטורים בחברות הממשלתיות, כמו גם את היו"רים. עם זאת, כאמור, לפי המסתמן כעת הרשות תוחזר למשרד האוצר.

רשות החברות הממשלתיות מופקדת על החברות הממשלתיות ופועלת כגוף רגולטורי לפי חוק החברות הממשלתיות. הרשות אחראית בין היתר על פיקוח ובקרה על פעילותן של החברות הממשלתיות, ופועלת כפונקציית הבעלות על החברות הממשלתיות. 

לפיד, כאשר כיהן כשר האוצר, הקים יחד עם אורי יוגב - אז מנהל רשות החברות הממשלתיות - את "נבחרת הדירקטורים",  מאגר של דירקטורים עבור 70 החברות הממשלתיות, שרק ממנו יוכלו שרי הממשלה לאייש את הדירקטוריונים בחברות שנמצאות תחת אחריותם. 

לפיד החליט על הקמת המאגר על מנת לאתר באופן שיוויוני, פומבי ותחרותי מועמדים ראויים לדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, וזאת על רקע תלונות על מינויים לא ראויים. על מנת להימנות על חברי נבחרת הדירקטורים נדרש בין היתר ניסיוןניהולי מוכח בתחומי פעילותה של החברה, נוסף על תארים אקדמאיים בתחומים רלבנטיים. כמו כן, הונהגה העדפה מתקנת לנשים ולבני מיעוטים. 

אביגדור ליברמן, אבי מועלם אביגדור ליברמן | אבי מועלם אביגדור ליברמן, אבי מועלם

בחודש שעבר חשף כלכליסט כי הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות פסלה 22 מינויים מתוך 649 שהביאו שרי הממשלה הנוכחית והקודמת לאישורה, בשנים 2020-2017. המינויים נפסלו בנימוקים של חוסר התאמה או זיקה פוליטית בין השר הממונה והאישיות שאותה ביקשו למנות כדירקטור בחברות הממשלתיות. המידע התקבל בעקבות פנייתה של עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע.

כך, בשנים אלה אושרו 32 מועמדים למשרת דירקטורים שנמצאו בעלי "כישורים מיוחדים" בתחומי פעילותה של החברה או שקיימים לגביהם תנאי כשירות מיוחדת אחרים. זאת, בנוסף לתנאי הכשירות הנדרשים לפי חוק החברות. על פי רשות החברות ניתן היה למנותם על אף שקיימת בעניינם זיקה אישית, עסקית או פוליטית לאחד משרי הממשלה.

תגיות