פרשנות
ליברמן לא מאמין בדמי אבטלה
400 אלף מובטלים יקבלו את פניו של שר האוצר הבא. אם תקום ממשלת שינוי, הם יפגשו את אביגדור ליברמן שמתנגד להארכת החל"ת במימון המדינה. האתגר הכפול יהיה להחזיר אותם לעבודה ולוודא שלא ייפלטו החוצה במשבר הבא
המינוי הצפוי של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לשר האוצר הוא בשורה טובה מאוד למי שמאמין שצריך להפסיק את דמי האבטלה בסוף יוני – ובשורה גרועה מאוד למי שבנה על הארכה שלהם. מלשכת ליברמן נמסר אתמול: "אנחנו לא בעד הארכת החל"ת. במקרים מיוחדים יש לדון בזמן המתאים. אמרנו כבר בעבר שאין מקום לחל"תים, בטח במקומות שצריכים עובדים דוגמת ענף המסעדנות". המשמעות היא שאם ליברמן ייכנס בעוד שבוע לאוצר, דמי האבטלה של מובטלי הקורונה הוותיקים יסתיימו בסוף יוני, להוציא אולי מובטלים מבוגרים ואולי עובדי תיירות חוץ ותעופה. למובטלים מומלץ להקדים את שובם לעבודה.
קראו עוד בכלכליסט:
שירות התעסוקה פירסם אתמול את הנתונים שיקבלו את פני שר האוצר החדש – 400 אלף מובטלים שנמצאים באבטלה ממושכת ויתקשו להיחלץ ממנה. הם היעד של אחת ההחלטות הראשונות שהשר יצטרך לקבל: האם להאריך את דמי האבטלה לחלק מהמובטלים ואם כן למי. הם המטרה של מבצע ההכשרה המקצועית הגדול שהחל באיחור גדול רק בחודשים האחרונים ועדין לא צבר את התאוצה הדרושה.
המובטלים חוזרים לשוק עבודה אחר
על פי הנתונים החדשים יש בישראל 321 אלף תובעי דמי אבטלה בעלי וותק של יותר מחצי שנה ו־141 אלף בעלי וותק נמוך יותר, ובסך הכל 462 אלף תובעי אבטלה שזה מקביל ל־11% אבטלה. אבל יש גם 75 אלף תובעי הבטחת הכנסה שהם מעצם הגדרתם מובטלים כרוניים. אם מחברים את תובעי האבטלה הוותיקים עם תובעי הבטחת הכנסה מגיעים לכמעט 400 אלף אנשים שנמצאים באבטלה ממושכת. מובטלים אלה הם האתגר העיקרי של מערך התעסוקה.
האתגר הוא כפול: גם להחזיר אותם לעבודה וגם לשדרג את המיומנויות של רבים מהם כך שיחזרו לעבודות בשכר גבוה יותר, עבודות שלא יפלטו אותם החוצה במגפה או במיתון הבאים. צריך לזכור, שוק העבודה שיוצא מהמשבר אינו אותו שוק העבודה שנכנס אליו. הוא הרבה יותר דיגיטלי, מקוון ומבוסס פעילות מרחוק. האתגר הוא לשכנע אנשים שמשתלם להם להשקיע בעצמם.
אם עד לאחרונה אפשר היה להתנחם שחלק מהמשק עדיין סגור, נראה שהטיעון הזה הולך ומתפוגג. לדברי מנהל מחלקת מחקר ומדיניות בשירות התעסוקה ד"ר גל זהר, "המספר של אלה שלא יכולים לחזור בגלל סגירת המשק יורד בצורה משמעותית. מדובר בעיקר
בעובדים מתחום תיירות החוץ והתעופה". אלא שענף התיירות תופס כרגע רק 2.5% מתובעי דמי האבטלה. גם אולמות הקולנוע עדיין סגורים וחברות התעופה עובדות בהילוך מאוד נמוך אבל ביחד הם מהווים 1%-1.5% מהמובטלים לכל היותר.
10.4%מהמובטלים מגיעים מתחום ההוראה החינוך וההדרכה. "אלה לא בהכרח מורים, אלא בעיקר סייעים ומדריכים", אמר זהר. נראה שהעובדה ששנת הלימודים ודמי האבטלה מסתיימים באותו מועד יוצרים מצב מעודד אבטלה. סביר שחלק מפעילויות החינוך כבר לא יחזרו עד השנה הבאה, למשל שיעורי העשרה בבתי ספר או חוגים במתנ"סים. למעשה, את מצב האבטלה האמיתי בחינוך נוכל לאמוד היטב רק באוקטובר, לאחר פתיחת שנת הלימודים.
6%–7% מהמובטלים – מענף המסעדות
ככל שמתקרב סיום דמי האבטלה לרוב המובטלים בסוף יוני, יותר מובטלים נלחצים ומנסים לחזור. עם זאת, 6%-7% מהמובטלים מגיעים מענף המסעדנות והאירועים, למרות הביקוש הרב לעובדים בענף זה. אפשר להניח שחלק גדול מהם הם סטודנטים שמתכוונים לנצל את דמי האבטלה עד סוף שנת הלימודים.
בסך הכל אי אפשר להתעלם מהעובדה הקשה שחלק ניכר מהמובטלים כרגע נובעים בעיקר מהאטת הפעילות במשק ולא מתקנות הקורונה. 9% מהם עובדים כלליים, 5.5% מזכירות ואדמיניסטרציה, 5% אחזקה וניקיון ו־3% אבטחה ושמירה. חלק גדול מהם בבית כי כל כך הרבה שטחי משרדים ריקים. 3.5% מהמובטלים מגיעים מתחום הבנייה שהופך את בעיית האבטלה בין הגברים הערבים לקשה כל כך. לא פלא שזהר מעריך שיידרשו עוד שנתיים להחזיר לעבודה את כל מובטלי הקורונה.