אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשארתם בבית בעקבות המצב הביטחוני, האם תקבלו שכר? ירי רקטות מרצועת עזה לישראל 11.5.21 | AFP

מדריך

נשארתם בבית בעקבות המצב הביטחוני, האם תקבלו שכר?

האם מותר לפטר עובד שלא הגיע לעבודה במשרד לא ממוגן והאם חייבים להגיע לעבודה גם במקרה שמוסדות החינוך סגורים - מדריך

11.05.2021, 14:26 | מעין מנלה

סבב הלחימה הנוכחי הוביל לסגירה של מקומות עבודה ומוסדות חינוך בדרום ובמרכז הארץ. עובדים רבים לא יכולים להגיע למשרדים, חלקם חוששים ואחרים נדרשים להשגיח על ילדיהם הקטנים במקומות שבהם לא מתקיימים לימודים. האם מעסיקים יכולים לדרוש מעובדים להגיע למשרד למרות החשש, האם העובדים יהיו זכאים לשכר והאם ניתן לפטר עובד שלא הגיע לעבודה בשל המצב הביטחוני? 

קראו עוד בכלכליסט:


  1. האם עובד שלא הגיע לעבודה בשל המצב הבטחוני יהיה זכאי לפיצוי? 

"כעיקרון, עובד שלא הגיע לעבודה אינו זכאי לפיצוי מהמדינה או מהמעסיק שכן התמורה שמשולמת לו מבוצעת כנגד ביצוע עבודה, אך במצב שפיקוד העורף נתן הוראה להישאר בבית ולא לצאת לעבודה, קיים הסכם קיבוצי בין הממשלה והמעסיקים לבין ההסתדרות, המחייב את המעסיקים לשלם שכר לעובדיהם בגין ימי היעדרות העובדים, וישנו אף חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו-2006, המחיל את ההסכם הקיבוצי גם על עובדים שמעסיקיהם אינם חתומים על ההסכם, ומטיל עונשים על מעסיק שלא יקיים הוראה זו", אומר עו"ד משה בן בסט, ראש מחלקת דיני עבודה בפירמת LS משרד עורכי דין לירום סנדה. "במידה שעובד אינו מסוגל להגיע לעבודה ביום מסוים עקב מצב ביטחוני או שהוא נאלץ לעבוד פחות שעות ביום, כעיקרון הוא אינו זכאי למשכורת בגין היעדרות זו. במלחמת לבנון השנייה, למשל, נקבע הסדר מיוחד לתשלום שכרם של מי שנעדרו בעקבות הוראה של פיקוד העורף, ובזמן מלחמת המפרץ, למשל, היו מעסיקים שראו היעדרות זו כחופשה בתשלום". 

לגבי שכר, אם הנחיות פיקוד העורף קבעו שבאזור שבו העובד מועסק צריך להישאר במרחב מוגן ולא לצאת לעבודה - הוא יהיה זכאי לתשלום שכר. עם זאת, אם מקום העבודה נמצא מחוץ לטווח הסכנה והעובד לא הגיע כי פחד לצאת - לא יהיה זכאי לשכר. 

2. האם ניתן לחייב עובד להגיע לעבודה במפעל שאינו ממוגן? 

החובה של מעסיקים היא לדאוג למיגון סביר כגון מקלט או מרחב מוגן בהתאם להנחיות פיקוד העורף. החובה של עובדים, כשל כל אזרח, היא להישמע להוראות פיקוד העורף. לכן, אם יש הוראה להישאר בחדרים ממוגנים, צריך לפעול על פיה. מעסיק שיפטר עובד שנעדר מכיוון שפעל לפי הוראות פיקוד העורף פועל בניגוד לחוק, ובית הדין לעבודה מוסמך לבטל את הפיטורים. 

עם זאת, כאשר אין הוראה מפורשת של פיקוד העורף, המצב שונה. "עובד אשר לא הגיע למקום העבודה ללא אישור מהמעסיק או מבלי שניתנה הוראה מפיקוד העורף,  בעיקרון עובר עבירת משמעת ומעסיקו יכול לשקול לסיים את העסקתו בשל כך", אומר בן בסט. 

3. האם עובד שנעדר מעבודתו בשל הכרח להישאר עם ילדיו הקטנים בבית בעקבות סגירת מסגרות חינוכיות זכאי לפיצוי?

לפי החוק, אסור לפטר עובד שנעדר מעבודתו לצורך השגחה על ילדו עד גיל 14 עקב סגירה של מוסד חינוך, וזאת בתנאי שההורה השני לא נעדר מעבודתו באותו זמן לאותו צורך. ההגנה הזאת לא תקפה במקרה שמקום העבודה של אחד ההורים סיפק סידור נאות להשגחה על ילדים וגם לא כאשר מדובר על עובד במפעל חיוני. 


ירוט רקטות בדרום, רויטרס ירוט רקטות בדרום | רויטרס ירוט רקטות בדרום, רויטרס


4. האם עובדים שמקום עבודתם סגור על פי הוראות פיקוד העורף אמורים לקבל פיצוי? 

"נראה כי עובדים יפוצו בגין היעדרותם, במקרים שבהם מקום העבודה היה סגור על פי הוראת פיקוד העורף,  וזאת בהתאם לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו-2006, אולם בשלב זה לא נקבע מנגנון מיוחד שבאמצעותו ישולם הפיצוי, ובעבר נקבע כי המעסיק ישלם את השכר כרגיל לעובדיו ויוכל לתבוע את הפיצוי מהמדינה", אומר בן בסט. 

5. האם מותר לפטר עובד שקיבל צו גיוס למילואים? 

אסור לפטר עובדים בשל יציאה לשירות מילואים ובמשך 30 יום לאחר שירות המילואים. "במידה שהעובד יצא לתקופת מילואים קצרה של יום-יומיים ניתן לפטרו לאחר שחזר, ללא 30 הימים הנוספים, כל עוד הסיבה לפיטורים אינה קשורה לעצם ביצוע השירות", הוא אומר.

תגיות