אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר של מרכז אדוה: אחוז העובדים בני 65 בישראל הגבוה באירופה (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק

מחקר של מרכז אדוה: אחוז העובדים בני 65 בישראל הגבוה באירופה

19% מבני ה-65 פלוס בישראל עובדים לעומת פחות מ-6% ברוב המדינות שנבדקו. עבודת מבוגרים נחשבת חיובית אבל באדוה מסבירים שבישראל חלק גדול מהם עובדים מחוסר ברירה שכן אין להם פנסיה והקצבאות הדלות אנן מספיקות.

12.05.2021, 00:00 | שחר אילן

שיעור המועסקים בישראל בגילאי 65 ומעלה הוא הגבוה ביותר מבין מדינות אירופה המשתתפות במחקר SHARE ועומד על 19%. בהתאם לכך גם חלקה של ההכנסה מעבודה בכלל ההכנסות של בני 65 ומעלה היה הגבוה ביותר ועמד על 19.5%. 

כך עולה ממחקר בנושא הכנסות של בני 50 ומעלה שמפרסמות היום החוקרות אביב ליברמן ואתי קונור-אטיאס ממרכז אדוה לשוויון חברתי. המחקר כלל את 15 המדינות שנאספו לגביהן נתונים רלבנטיים בסקר הבריאות, הזקנה והפרישה האירופאי SHARE , וביניהן שבדיה, שוויץ, גרמניה, צרפת וספרד.


מתוך המרכז של מחקר אדוה, מרכז אדוה מתוך המרכז של מחקר אדוה | מרכז אדוה מתוך המרכז של מחקר אדוה, מרכז אדוה


אחת הסיבות לנתוני התעסוקה הגבוהים של מבוגרים בישראל היא העלאת גיל הפרישה הרשמי ל-62 לנשים ו-67 לגברים. אלא שבישראל גיל הפרישה האפקטיבי (בפועל) גבוה מהגיל הרשמי ועומד על  65 לנשים ו-68 לגברים. 

זהו נתון גבוה משמעותית מהמקובל במדינות ה-OECD. גיל הפרישה הממוצע הרשמי במדינות המפותחות עומד על 63.5 לנשים ו-64.3 לגברים, אבל בניגוד לישראל ברוב המדינות המפותחות גיל הפרישה האפקטיבי היה נמוך מהגיל הרשמי ולא גבוה יותר. גם בכל המדינות שנבדקו במחקר חוץ מישראל היה גיל הפרישה האפקטיבי נמוך מהרשמי. החוקרות מסבירות זאת בכך ש"בישראל רשת הביטחון הסוציאלי נדיבה פחות מזו של מרבית מדינות אירופה ואינה מאפשרת לחלק גדול מן האוכלוסייה שמעל גיל הפרישה להפסיק לעבוד".

המחקר מגלה ששיעור העובדים בישראל בגילאי 65 ומעלה עומד על 19% והוא גבוה גבוה מאשר בכל המדינות שנבדקו. רק שבדיה שבה 17% מבני ה -65 ומעלה עובדים היתה קרובה אלינו. בכל  יתר המדינות היה שעור עובדים של פחות מ-12%. ברובן היה שיעור העובדים מעל גיל 65 נמוך מ-6%.

ההנחה היום היא שהולכת ונוצרת שכבת גיל חדשה בין בגרות לזקנה ויש לעודד עבודה של המשתייכים אליה. לכן לכאורה הנתון הישראלי הוא חיובי. אלא שהחוקרות מסבירות שבפועל רבים מהמבוגרים הישראלים עובדים מחוסר ברירה. לדברי ליברמן וקונור אטיאס, "ניתן לחלק את המועסקים הללו לשניים: אלו שממשיכים לעבוד לאחר גיל הפרישה במקצועות מתגמלים שלהם, לרוב, שכר גבוה. מולם נמצאים אלו שנאלצים לאחר גיל הפרישה להישאר בשוק העבודה, מאחר והירידה בהכנסות מעבודה וההסתמכות רק על קצבאות הביטחון הסוציאלי והפנסיה הנמוכות אינן מספיקות לקיום מספק".

ליברמן מסבירה ש"חלק לא מבוטל מהמועסקים הללו הם יוצאי ברית המועצות לשעבר, עולים שלא צברו זכויות פנסיוניות, כמו גם יוצאי אתיופיה וערבים אשר מועסקים בשיעורים הגבוהים ביותר בענפים עם שכר נמוך. הם אינם יכולים להסתפק בקצבאות הביטוח הלאומי ובתשלומי הפנסיה, ונאלצים להשלים הכנסה בהמשך עבודה".

במרכז אדוה מזכירים שבסוף יוני צפויה להסתיים ההטבה המעניקה למובטלים מעל גיל 67 שפוטרו עקב משבר הקורונה מענק של עד 4,000 ₪ (בהתאם לגובה הפנסיה של העובד/ת). מזהירים שם ש"הסיכוי של מבוגרים להשתלב מחדש בשוק העבודה נמוך ביותר". לכן המרכז קורא לממשלה ולכנסת להאריך את תקופת הזכאות.


תגיות