אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן: "הממשלה נכשלה בטיפול באלימות בחברה הערבית" מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים | צילום: עמית שעל

יחד ממשיכים

מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן: "הממשלה נכשלה בטיפול באלימות בחברה הערבית"

מנכ"ל משרד הפנים מדגיש כי התפרצות המהומות התרחשה דווקא בערים הערביות החזקות ולא ביישובים העניים. "האלימות בתוך החברה הערבית פרצה החוצה, וכשהיא נפגשה עם קיצוניות דתית - זה גפרור שהיה קל להדליק"

18.05.2021, 15:55 | שלומית צור

"עבדנו מאוד קשה לרקום את השותפות בין יהודים לערבים בעולם של שלטון מקומי שפחות מאוים מסוגיות אידיאולוגיות, וברגע אחד חטפנו סטירת לחי. בשנים האחרונות הממשלה משקיעה מיליארדי שקלים במגזר הערבי, בתוכניות בפיתוח, בוועדות גבולות להעברת שטחי שיפוט מישובים יהודיים לישובים ערביים, בתקציבים דרך הקרן לצמצום פערים. לוד למשל מקבלת הכנסות מנתב"ג בזכות הפעילות הזאת.

"לוד נמצאת בשיא הפריחה והשגשוג שלה. זה לא הימים של הוועדה הקרואה. אותו דבר גם בעכו. בעיר העתיקה שרפו מלונות ותחנת שיטור עירוני, שקמה בגלל צעקה של התושבים הערבים. ולכן זאת לא התפרצות של יאוש מוחלט ועוני. המהומות פרצו בערים הערביות החזקות, ולא בישובים עניים. את המהומות הציתו קבוצות של קיצוניים, והבסיס שלהן הוא דתי ולא לאומי. הממשלה התעלמה מהזעקה של החברה הערבית כנגד הפשיעה הגואה. דווקא בשיאה של ההשקעה הממשלתית בישובים הערביים ולא במקרה, נכנסו לישובים ארגוני פשיעה שזיהו פעילות כלכלית. היכן שמושקעים מיליארדי שקלים בפיתוח, יש מכרזים, יש קבלנים, וגורמים עברייניים רוצים לקבל נתח מהכספים האלה. אז מתערבים במכרזים, מפעילים לחצים שמופעלים על ראשי הרשות, וראינו את זה לאחרונה למשל בקלאנסווה". 

מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים, צילום: עמית שעל מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים | צילום: עמית שעל מרדכי כהן מנכ"ל משרד הפנים, צילום: עמית שעל

"האיתות האדיר במשך תקופה והעדר הטיפול בבעיה, הביא לכך שהאלימות בתוך החברה הערבית פרצה החוצה, כשהיא נפגשה עם קיצוניות דתית. פעם הקיצוניות היתה לאומית – על אדמות, משאבים, והיא לא מספיקה לבדה להדליק אש כל כך גדולה. ברגע שהקיצוניות נפגשה עם מה שקורה בעזה, עם הסממנים של הרמאדן, ואל אקצה, זה גפרור שקל להדליק". 

"במשך שנים החברה הערבית התמלאה באלימות פנימית שעמדה להתפוצץ. ראשי הרשויות זעזקו שזה מעבר ליכולות שלהם, ושאם לא תאספו את הנשק, זה יגלוש אליכם. והמקומות הראשונים שאליהם האלימות גלשה הם המקומות שבהם יש חיכוך יומיומי בין יהודים לערבים. האוזן הקשבת של הממשלה היתה איטית מדי. להגיד שזה בגלל תשתיות זה דיון של לפני 20-30 שנה. מאז היו החלטות ממשלה בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים לפיתוח ברשויות ערביות". 

"בטווח הקצר צריך החלטת ממשלה מהירה שתעמיד תקציב של כמה עשרות מיליוני שקלים לשיקום מיידי של תשתיות שנפגעו. אני חסיד השיטה של ג'וליאני, ראש עיריית ניו יורק לשעבר. שכשמשהו נשבר, מגיעים ומתקנים מיד. כדי לשדר לסביבה שוונדליזם הוא לא שיטה. אם החלון נשבר- תחליף אותו מהר. אם תשאיר אותו שבור יישבר עוד אחד ועוד אחד, ויהיה קשה לשקם. בטווח הבינוני - השבחת הון אנושי והגברת הפיקוח, כי בזה נכשלנו. לא הצלחנו לייצר מנגנון פיקוח ברשויות מקומיות במלחמה נגד אלימות ועבריינות. בטווח הארוך צריכה הממשלה ונבחרי הציבור לשים בראש סדר העדיפות מהלכים שיביאו לשיוויון מוחלט בין ערבים ליהודים בכל ההיבטים. בטווח המיידי אני מצפה מראשי הרשויות הערבים לא לחשוש. לעמוד מעל כל במה ולהגיד בקול צלול וברור - לא בבית ספרנו. כי במקום שאין חוק יש אנרכיה ומי ששלם את המחיר הכי כבד במקרה של אנרכיה זה תמיד האוכלוסיה החלשה". 

תגיות