אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פגיעה מהותית בעבודת הכבאים בשל סכסוכים פנימיים אנשי רשות הכבאות | צילום: דנה קופל

דו"ח המבקר

פגיעה מהותית בעבודת הכבאים בשל סכסוכים פנימיים

המבקר מציין כי קיים איוש חסר של מאות משרות לוחמי אש ומפקדים בכבאות, ליקויים ברמת הכשירות המקצועית בתחומים קריטיים, חוסר בהדרכות ופגיעה ברצף האימונים. כל זאת הודות למאבקים מרים בין רשות הכבאות לארגון הכבאים. לדבריו, על הרשות והשר לביטחון פנים לבחון מנגנונים והסדרים חלופיים שיבטיחו פעילות תקינה, ללא פגיעה בזכויות העובדים

18.05.2021, 16:20 | עמיר קורץ

איוש חסר של מאות משרות לוחמי אש ומפקדים בכבאות, ליקויים ברמת הכשירות המקצועית בתחומים קריטיים, חוסר בהדרכות ובהכשרות, פגיעה ברצף האימונים ואי הטמעת לקחים שעלו בתחקירים פנימיים. 

אלה רק חלק מהממצאים עליהם מצביע מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בדו"ח שלו על הרשות הארצית לכבאות והצלה. 

קראו עוד בכלכליסט:

בדיקת המבקר - שנעשתה בצל המאבקים המרים בין הנהלת רשות הכבאות, בראשה עומד נציב הכבאות, רב-טפסר דדי שמחי, לארגון הכבאים, בראשו עומד אבי אנקורי - נחשפה לראשונה ב"כלכליסט" בפברואר 2020.

מימין: יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי, צילומים: יאיר שגיא, אוהד צויגנברג מימין: יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי | צילומים: יאיר שגיא, אוהד צויגנברג מימין: יו"ר ארגון הכבאים אבי אנקורי ונציב הכבאות דדי שמחי, צילומים: יאיר שגיא, אוהד צויגנברג

ואמנם המבקר מצביע על הסכסוך המתמשך הזה כגורם מרכזי שמשפיע על כשירות הכבאים. "רצף האימונים וההכשרות משובש לעתים תכופות מסיבות שונות, לרוב בשל צעדים ארגוניים", קבע אנגלמן בדו"ח, בו ציין כי בעקבות עשרות צעדים ארגוניים שונים שנקט הוועד בוטלו פעילויות הדרכה, תרגילים ואימונים רבים, כולל כאלה בשיתוף המשטרה. כמו כן בוטלו סיורים ויציאה להכשרות וקורסים, "כמו קורס כיבוי ימי בסיסי, קורס חילוץ אורבני, הופעה של מרצים ומומחי תוכן בקורס לוחמי אש והשתלמות טיפול משולב באירועי חומרים מסוכנים". 

בדו"ח סוקר המבקר את המאבק החריף בין ההנהלה לוועד ולהסתדרות ומציין דוגמאות רבות לפגיעה בתפקוד התקין של מערך הכיבוי, בכשירותו המבצעית ובשירות הניתן לציבור. בשורה התחתונה שלו סיכם המבקר בחריפות: "המציאות המתוארת בדו"ח זה משקפת תקופה ארוכה שלא התקיימה בה שגרת אימונים ותרגילים סדורה בהתאם לתוכנית העבודה. במצב דברים זה עולה חשש לפגיעה באיכות המענה המבצעי לאירועים ולנזק מצטבר בכשירותם של לוחמי האש, שנוצרו בעקבות צעדים ארגוניים שכללו הפסקת אימונים, הדרכות והכשרות".

המבקר מציג את ההסדרים במדינות שונות בעולם לגבי אפשרות ההשבתה של שירותים חיוניים כמו שירותי כבאות, ומציין כי על רשות הכבאות והשר לביטחון פנים, הממונה על שירותי הכיבוי, להתערב בסוגיה זו ולבחון מנגנונים והסדרים חלופיים שיבטיחו את פעילותו התקינה של מערך הכיבוי, לצד השמירה על זכויות העובדים. לדבריו, "דו"ח זה מצביע על מערכת יחסי עבודה משובשת, הפוגעת באיכות המענה המבצעי שאמור לתת מערך הכבאות בהיותו עוסק בהצלת חיי אדם בשגרה ובחירום. במצב דברים זה, ובהינתן שמדובר בעניינים בעלי השפעה על ביטחון הפנים של ישראל, מומלץ כי השר לביטחון פנים יבחן מהלכים שיאפשרו פעילות זו ויוודא את מימושם". 

חסרים 648 לוחמי אש כדי להשלים את התקן

במסגרת הכנת הדו"ח המבקר בדק במהלך שנת 2020 את ההכשרות והאימונים בשירותי הכבאות בראי איומי הייחוס, שמופיעים בתרחישים שמכינה רשות הכבאות אחת לחמש שנים לגבי שגרה ומלחמה, לאחרונה בסוף 2018. שירותי הכיבוי, יש לציין, מטפלים ביותר מ-40 אלף דלקות ברחבי ישראל מדי שנה באמצעות 126 תחנות כיבוי ברחבי הארץ. 

אנשי רשות הכבאות, צילום: דנה קופל אנשי רשות הכבאות | צילום: דנה קופל אנשי רשות הכבאות, צילום: דנה קופל

הבדיקה של המבקר מצאה כי מתוך 2,289 משרות שנועדו לתפקידים מבצעיים, בחודש יולי 2020 היו מאוישות רק 72% מהמשרות – 1,641 מתוך 2,289 משרות. כלומר חסרים 648 לוחמי אש כדי להשלים את התקן המאושר, שגם הוא נמוך משמעותית בהשוואה ליעד שנקבע בתרחיש הייחוס. כמו כן, לדבריו, מספר תחנות הכיבוי בסוף 2020 מכסה כ-50% בלבד מהאזור האורבני בישראל כדי להצליח לספק זמן תגובה סביר של 11 דקות לכלל האזורים העירוניים. 

המבקר ציין כי גם אם תאושר ותבוצע התוכנית הרב-שנתית לשנים 2023-2019, שמתעכבת בשל אי העברת תקציב מדינה, עדיין יחסרו לרשות 554 לוחמי אש (17%) כדי להגיע לבניין הכוח הנדרש. בנוסף הוא ציין שיחסרו לה עדיין 35 תחנות כיבוי (18%) ו-88 כלי רכב מבצעיים (12%). המבקר כתב בדו"ח כי על השר לביטחון פנים ועל רשות הכבאות לתת דעתם על השפעת הפער הזה: "על מסוגלותו של המערך לספק שירותים מצילי חיים לתושבי המדינה ולמלא כראוי את תפקידיו על פי חוק בשגרה ובחירום". 

המבקר מציין עוד כי במועד סיום הביקורת עדיין לא נכנסו לתוקפם מדדים מחייבים לכשירות לוחמי האש ומשכך טרם הוטמעו. "בעקבות זאת הרשות פועלת במשך שנים ללא תמונת מצב של הכשירות המבצעית של לוחמי האש", הוא מציין. בנוסף הצביע המבקר על פערים בין התכנון לביצוע של פעולות הדרכה, כאשר נכון לנובמבר האחרון בוצעו רק 70% מפעולות ההדרכה המתוכננות. "בשנים האחרונות הרשות לא הצליחה לממש את תוכנית האימונים שהיא קבעה כהכרחית על מנת להביא את המערך לכשירות מבצעית מספקת", ציין המבקר. הוא הוסיף כי בתחקירי רשות הכבאות "עולים פערים מבצעיים המחייבים מתן מענה באמצעות הדרכות ואימונים. קיימים לקחים חוזרים מתחקירים אשר לא הוטמעו ביחידות". 

נמצאו ליקויים ברמת הכשירות המקצועית של לוחמי האש

בין התחומים שעל פי הדו"ח נמצאו בהם ליקויים ברמת הכשירות המקצועית של לוחמי האש: כיבוי אש וחילוץ בתווך תת-קרקעי (למשל במנהרות רכבת), כיבוי אש וחילוץ מבניינים רבי-קומות, כיבוי אש במערכות לייצור אנרגיה, טיפול באירועי חומרים מסוכנים וחילוץ ממעליות. 

לוחמי אש בהצפה, צילום: דוברות כבאות בני ברק לוחמי אש בהצפה | צילום: דוברות כבאות בני ברק לוחמי אש בהצפה, צילום: דוברות כבאות בני ברק

בין השאר מצא המבקר כי אימונים שנעשו בעבר בחו"ל במתקן המדמה לוחמה באש במנהרות בוטלו על ידי הנציב בעקבות צעדים ארגוניים שנקט הוועד, לא קודמה הקמת מתקן כזה בארץ ולא הוכנה תוכנית-אב לתרחישי חירום במנהרות רכבת – זאת אף  שתרחיש הייחוס צופה בהסתברות גבוהה אירוע חירום תת-קרקעי כזה. 

עוד מצא המבקר שעל אף ריבוי המקרים שכוחות הכיבוי נדרשים לחלץ לכודים במעלית, מחודש דצמבר 2015 לא התקיימו הכשרות והסמכות ללוחמי האש כממוני מעליות, כך שיוכלו להיות אחראים בתחנות השונות על טיפול באירועי מעליות והדרכת הכבאים והמפקדים בתחום. בנוסף נמצא כי למרות הבנייה לגובה של בניינים עם יותר מ-20 קומות שתפסה תאוצה בישראל, תורת הלחימה הקיימת ברשות לא עודכנה ואינה ייעודית לאתגרי ההצלה והחילוץ במבנים רבי-קומות. בנוסף המבקר הצביע על כשירות מבצעית נמוכה של הלוחמים והסגל הפיקודי בתחום החומרים המסוכנים, ובפרט היעדר איוש כוח אדם בתחום במחוז דרום, שעלול לפגוע ברמת הכשירות ובמוכנות המחוז, דבר שהוא בעייתי על רקע כוונת הממשלה לקדם בשנים הקרובות העברת מפעלי תעשייה ממפרץ חיפה לאזור הדרום. לכן ממליץ המבקר לרשות לפעול לאיוש התקנים. 

נקודה טובה: הפעלת הסימולטור במטה ראשל"צ

לצד אלה ציין המבקר לטובה את תחילת הפעלתו של הסימולטור במטה הכבאות בראשון לציון (בעלות של כ-21 מיליון שקל), המשמש כמתקן אימונים מקצועי ייעודי שמסייע לתרגול המיומנויות הנדרשות ללוחמי האש לגורמי חוץ; ובנוסף את פעולתה המאומצת של המכללה לפיתוח וקידום תחום ההכשרות עבור עובדי המערך לצורך צמצום הפערים שהצטברו במהלך השנים. 

על רקע המאבקים הפנימיים, ממליץ המבקר לרשות הכבאות "לבחון ולפתח כלים שיבטיחו רמת כשירות מבצעית גבוהה של לוחמי האש וניצול של מלוא פוטנציאל כוח האדם המבצעי שלה". בנוסף הוא מפציר ברשות הכבאות, במשרד לביטחון פנים, בנציבות שירות המדינה ובאוצר "להכריע בסוגיית גיל הפרישה ללוחמי אש מתפקיד מבצעי ולהשלים את גיבוש המענה המשותף ללוחמי אש שיימצאו בלתי כשירים למלא את תפקידם". בראש וראשונה הוא מטיל את האחריות לכל אלה על השר לביטחון פנים וקורא לו לבחון מהלכים שיאפשרו את הפעילות התקינה והמקצועית של מערך הכבאות. בין השאר ממליץ לו המבקר להסדיר את נושא הבטחת הכשירות המבצעית בכבאות "תוך מימוש סמכות, שנקבעה בחוק, להתקין תקנות בנוגע לכשירותם של לוחמי האש". 

תגובות

מרשות הכבאות וההצלה נמסר בתגובה: "מדובר בדו"ח נוקב וחשוב המתריע על פגיעה קשה בכשירות המבצעית של מערך כיבוי והצלה בשל שיבושים ועיצומים אין-ספור שנוקטים ועד העובדים וההסתדרות לאורך שנים. המבקר מאבחן ומצביע באומץ על נזק מצטבר שנגרם לכשירות המקצועית של לוחמים תוך שהוא קושר ישירות בין צעדים ארגונים פראיים, כמעט כשגרה שנוקטים ועד הכבאים לפגיעה בתרגילים, אימונים, הדרכות והכשרות שמובילה הרשות. יש בכך כדי להוות תמרור אזהרה לציבור על הנזק וההשלכות המבצעיות ההרסניות הנגרמות למערך חירום לאומי כתוצאה מעצומים ושיבושים עליהם מכריז ועד הכבאים חדשות לבקרים.

"כפי שמצוין בדו"ח, נציב כבאות והצלה, רב טפסר דדי שמחי, הוביל בשנים האחרונות מהפכה ארגונית של פיתוח, קידמה והתעצמות מבצעית שכללה גם גיוס של כ-600 לוחמי אש, רכש רכבי כיבוי חדשים, הקמת המכללה הלאומית לכבאות והצלה, חטיבת תורה והדרכה, מחקר ופיתוח, מחלקת רפואה, מתקן הדמיית אימונים (סימולטור) מהמתקדמים בעולם המסייע בתרגול ובהגברת המיומנויות הנדרשות מלוחמי האש, רובוט כיבוי, אופנועי כיבוי ועוד. 

"כבאות והצלה לישראל תלמד את הדו"ח בעיון ותפיק לקחים למתן מענה מיטבי לאזרחים. אנו תקווה כי הגורמים המעורבים יגלו אחריות לאומית ויאפשרו לרשות לממש את ייעודה ללא הפרעות ושיבושים". 

מארגון הכבאים נמסר בתגובה: "לאחר ארבע שנות כהונתו של נציב הכבאות, בהן הוא התגאה חדשות לבקרים בעשייתו, הגיע מבקר המדינה והציב מראה ענקית בפניו, שחשפה את האמת המרה, וטוב שכך. ארגון העובדים מודה למבקר המדינה על הדו"ח החשוב, המעמיק והנוקב שמשקף מציאות עגומה מאוד במערך הכבאות לישראל. תגובת נציבות כבאות והצלה מראה יותר מכל עד כמה מי שמנהל את הכבאות לא גדל בכבאות ואינו מבין את רזי המקצוע. 

"המבקר מציין בדו"ח כי רק כ-73% מהמשרות המבצעיות מאוישות, שיש מחסור בפעולות הכשרה, הדרכה ועוד. נציב הכבאות לא חסך במהלך כהונתו לעבות ולהגדיל במאות אחוזים את המשרות המנהליות בנציבות הכבאות. טוב היה עושה אילו לפני הכל היה מקדם כך את המערך המבצעי. להאשים את ועד העובדים באי גיוס עובדים, בביטול הכשרות שעשה נציב הכבאות בעצמו, באי הקמת מתקני אימונים, באי הצלחה לגייס מדריכי מעליות בקורסים וכדומה - מצביע יותר מכל על בריחה מאחריות והסטת האש, בצורה בזויה ונלוזה, לכיוונים שאליהם לא כיוון המבקר.

"אמירתו של המבקר כי על ההנהלה לקיים שיח פתוח עם הוועד מצביעה יותר מכל על הלגיטימיות של ועד העובדים ועל ההתעלמות המופגנת של ההנהלה מקיומו, כולל התעמרות, התנכלות ורדיפה חמורה ומכוערת, כפי שאכן חווינו בשנים האחרונות. אנו תקווה שתיקון הליקויים, שאינו קשור במאומה לוועד העובדים, ייעשה במהרה. כבאינו קורסים תחת עומס רב, עושים וימשיכו לעשות לילות כימים, 24/7 להציל נפש ורכוש ברחבי ישראל, וימשיכו לדאוג לרווחת וכשירות העובדים".




תגיות