אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 שומר החומות עצר את גל השופינג בקניונים קניון קניון איילון, ארכיון

בלעדי לכלכליסט

שומר החומות עצר את גל השופינג בקניונים

הלחימה בדרום בלמה בבת אחת את ההתאוששות של ענף המסחר דווקא בימים שלפני חג השבועות. מפת הקניות שעולה מנתוני חברת ריס ממחישה: ככל שיורדים דרומה יותר, כך נפגעים יותר בעלי העסקים והקניונים

19.05.2021, 06:57 | אורנה יפת

המצב הבטחוני מקשה על פעילות החנויות ורשתות המסחר דווקא בתקופה שהיתה אמורה לעזור להם להתאושש — בשבוע שלפני חג שבועות. נתוני ריס שהגיעו לידי כלכליסט מראים כי המכירות מתחילת השבוע שעבר ועד היום, שכללו בתוכן את מכירות חג שבועות, היו נמוכות בכ־10%, לעומת מכירות השבוע לפני שבועות ב־2019. ההשוואה לא נעשתה לשבוע שלפני החג ב־2020, כיוון שאז היו מגבלות חמורות על התנועה בשל משבר הקורונה. 

קראו עוד בכלכליסט:

בממוצע ארצי דגמה חברת ריס 2,205 חנויות, כולל גם חנויות רחוב, בין 9 ל־16 במאי 2021. בשבוע לפני חג שבועות, הפדיון למ"ר בממוצע ארצי עמד על 52 שקל למ"ר. בשבוע לפני חג שבועות ב־2019 עמד הפדיון הארצי על 57 שקל למ"ר – ירידה של 9.2%. בקניונים האזוריים שם נדגמו 735 חנויות ירד הפדיון למ"ר ב־15.4% ובפאוור סנטרים, מרכזי המסחר הפתוחים, ירד הפדיון ב־0.53%. 

מי שפותח, סוגר מוקדם

אלא שבחינת הנתונים לפי ערים בארץ מציגה תמונה קשה שתואמת את הלחימה בשטח — ככל שמדרימים יותר, קונים פחות. כך, בצפון הארץ המכירות דווקא עלו בשבוע שקדם לחג שבועות, לעומת השבוע המקביל ב־2019. באזור שפרעם הן עלו ב־43.6%, בעמק בית שאן עלו ב־32% ובאזור נהריה ב־12%. 

קניון איילון, ארכיון קניון איילון, ארכיון קניון איילון, ארכיון

לעומת זאת, בזכרון יעקב נרשמה ירידה של 9% במכירות, בפתח תקווה ירדו המכירות ב־11%, בלוד ב־12%, בחולון ב־20%, ברחובות ב־20%, בתל אביב וברמת גן ב־22% ובבאר שבע ב־24%. באשדוד נפלו המכירות במעל 34%, באשקלון בכ־43%, ובים המלח המכירות ירדו ב־35%. יש לציין כי בחלק גדול מערי הדרום שנדגמו חנויות רבות כלל לא נפתחו. 

באשדוד ובאשקלון החנויות סגורות ובשישי ושבת רשתות הקמעונאות שמעסיקות עובדים ערבים התקשו לקיים פעילות רגילה כיוון שהעובדים התקשו לצאת מהכפרים הערביים. אתמול המצב החמיר עוד יותר כי העובדים הערבים הכריזו על שביתה כללית במגזר הערבי במחאה על הלחימה. 

בקניונים מעריכים כי 10% מהחנויות בצפון הארץ סגורות כי העובדים שמאיישים אותן ערבים ברובם, ולא מגיעים לעבודה באופן סדיר מתחילת מבצע שומר החומות. לדברי בכיר בקניונים, "ברשתות כמו פוקס ו־H&O בחנויות בצפון הארץ קיים מחסור בעובדים ובכל הרשתות יש חנויות סגורות".  

שחר תורג'מן, יו"ר קבוצת בריל, סיפר כי רק החנויות בביג אשדוד ובקניונים באשקלון סגורים בגלל שתנועת הקונים דלילה, ולא בגלל מחסור בעובדים יהודים או ערבים. "מלבד אשדוד ואשקלון כל הסניפים שלי עובדים", אומר תורג'מן. "יתר החנויות שלי פתוחות כרגיל, אבל אין תנועת קונים". 

מימין יו"ר התאחדות רשתות הקמעונאות שחר תורג מימין יו"ר התאחדות רשתות הקמעונאות שחר תורג'מן ומנכ"ל קניוני עופר משה רוזנבלום | צילום: אוראל כהן, עמית שעל מימין יו"ר התאחדות רשתות הקמעונאות שחר תורג

גם לדברי משה רוזנבלום, מנכ"ל קניוני עופר של קבוצת מליסרון, מורגשת הירידה בתנועה. "רוב החנויות בקניונים שלנו בדרום הארץ פתוחות. בצפון הכל עובד, אבל יש בעיית כוח אדם. חלק מהרשתות מתגברות עליה, וחלקן מבקשות לסגור שעה או שעתיים מוקדם יותר, כי החנויות לא יכולות למשוך את העובדים מעבר ל־11 שעות עבודה ביום", הוא מסביר, "אלו רשתות שבחלקן מעסיקות ערבים מהכפרים, אבל גם חנויות שמעסיקות עובדים יהודים שמפחדים לנסוע בלילה הביתה ומבקשים לסיים את העבודה בשעה שמונה בערב. בערב החג בדקתי את כמות האנשים שהיו בגרנד קניון ובקריון, והפדיונות היו טובים ובתי הקפה היו מלאים. 

"עם זאת", אומר רוזנבלום, "מנתניה דרומה יש תנועה יותר דלילה של קונים. התנועה בבאר שבע היתה דלילה אתמול, אבל הקניון עצמו לא היה סגור וחלק גדול מהחנויות היו פתוחות וסגרו בשעות מוקדמות בין שש לשבע בערב". רוזנבלום מעריך כי חלק מהרשתות ייסגרו מוקדם בימים הקרובים, כי עובדים רוצים להיות בערב עם המשפחה. 

מנכ”ל פרומול עופר שחטר הסכים ואמר: “באים הרבה פחות קונים, שלצערנו נתקלים בחנויות סגורות או מתפקדות חלקית עקב מחסור בעובדים. אם עד לפני כשבועיים סבלנו ממחסור בכוח אדם בגלל החל”ת, עכשיו הצטרפו גם עובדים שובתים או שמפחדים מהאלימות”. 


תמיר בן שחר מנכ"ל צ תמיר בן שחר מנכ"ל צ'מנסקי בן שחר ושות' בע"מ | צילום: ארז בן שחר תמיר בן שחר מנכ"ל צ


שאלת היום שאחרי

תמיר בן שחר מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, הוסיף כי "המלחמה הזו מחלקת את הארץ. אני גר בחיפה ובגלל היותה עיר מעורבת, אנשים לא יוצאים מהבית. אבל גם בערים שאינן מעורבות ולא סובלות מטילים הייתי מצפה לראות ירידה במכירות, כי אנשים לא רוצים לצאת מהבית כמו שלא הסתובבו בקורונה בקניונים". 

לדבריו, "השאלה איך תראה ההתאוששות אחרי הפסקת האש, והאם נראה את הגידולים המשמעותיים איפה שלא קנו בשבועיים האחרונים כמו אשדוד, אשקלון ובאר שבע והאם החיים יחזרו למסלולם בערים המעורבות. ההתנהגות הצרכנית אחרי הרגיעה תלמד אותנו עד כמה זעזועי המלחמה וגם ביחסי יהודים־ערבים היו מהותיים. לי ברור לחלוטין שיש מקומות שיפגעו יותר, גם בתחום ההסעדה. ייקח זמן עד שאנשים יחזרו לבלות במושבה הגרמנית בחיפה שהיתה סמל לדו קיום, או יחזרו לקנות בשוק בעכו. ייקח זמן עד שהפצע הזה יירפא, וזה עצוב".

תגיות