אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התייקרות חומרי הבנייה תגולגל למחיר למשתכן ראש העין | צילום: ליטל גואלמן

בלעדי לכלכליסט

התייקרות חומרי הבנייה תגולגל למחיר למשתכן

משרד השיכון נסוג מהחלטת 2018 ויצמיד את מחיר הדירות למדד התשומות מחתימת החוזה, ולא מקבלת ההיתר. בזכרון יעקב יספגו רוכשים עלייה של עשרות אלפי שקלים

19.05.2021, 10:04 | דותן לוי

על רקע סימני האינפלציה והזינוק במדדי תשומות הבנייה, במשרד השיכון מתחילים לסגת מההחלטה שהתקבלה ב־2018 להצמיד את מחירי הדירות המסובסדות למדד התשומות רק מרגע קבלת היתרי הבנייה. ל"כלכליסט" נודע כי בפרויקט בזכרון יעקב החליט המשרד כי הרוכשים יספגו את עליית המדד כבר ממועד חתימת ההסכם מול היזם, מה שעשוי לייקר את הדירות בעשרות אלפי שקלים.

קראו עוד בכלכליסט:

בחודשים האחרונים האינפלציה בעולם מתחממת ודוחפת גם את מדדי תשומות הבנייה, שנהנו משנים רגועות יחסית, לעליות חדות. מדד תשומות הבנייה למגורים עלה באפריל ב־0.8% והשלים עלייה של 2.1% מינואר עד אפריל (אחרי עלייה של 0.4% בדצמבר 2020 ועלייה של 0.5% לאורך 2020 כולה). מדד תשומות הבנייה למסחר ומשרדים עלה ב־1% באפריל והשלים עלייה של 2.7% בשליש הראשון של השנה (לאחר עלייה של 1.4% בדצמבר ועלייה של 2% בכל 2020). עבור רוכשי דירות או משרדים "על הנייר", שהצמידו את התשלומים השוטפים למדדי התשומות, מדובר בהתייקרות של עשרות אלפי שקלים במחיר הנכס בתוך חודשים בודדים. 

עד מרץ 2018 המחיר שהציע היזם עבור מ"ר בדירה מסובסדת (מחיר למשתכן) הוצמד למדד תשומות הבנייה כבר מרגע שהוא זכה בקרקע. אלא שבעקבות תלונות של זוכים, שחששו להתייקרות משמעותית של הדירה שקנו עד מועד קבלת המפתח, החליט שר האוצר דאז משה כחלון לשנות את סעיף חיוב המדד במכרזים, ולחייב את הרוכשים  בהצמדה רק ממועד קבלת ההיתר, לעתים שנים אחרי שהחלו עבודות הפיתוח והיזם כבר עלה על הקרקע.

כעת משרד השיכון נסוג מההחלטה ומאפשר להצמיד את המחיר כבר משלב חתימה על הסכם מול הדיירים, גם אם היתר הבנייה רחוק. בפרויקט בזכרון יעקב, הכולל 158 דירות מחיר למשתכן (מתוך 234 דירות בסך הכל) בשני מתחמים צמודים בשכונת פארק היין, איפשר משרד השיכון ליזם – חברת ברגר (לשעבר קידום), שבבעלות אברהם ביגר — לגבות את התוספת של התייקרות המדד כבר ממועד חתימת ההסכם עם הרוכשים בנובמבר 2020. מאז עלה מדד תשומות הבנייה ב־2.5%.

שר השיכון יעקב ליצמן שר השיכון יעקב ליצמן שר השיכון יעקב ליצמן

במשרד השיכון מבהירים כי ניתן להציג את המחיר מרגע החתימה על חוזה, גם ללא היתר בנייה. הדיירים מצדם מנופפים בחוברת המכרז, שם נכתב "מחיר דירת מחיר למשתכן יוצמד למדד תשומות הבנייה החל מהמדד שיהא ידוע במועד קבלת היתר בנייה מלא... במקרה בו נחתם הסכם...לפני שהתקבל היתר בנייה מלא, המחיר למ”ר דירתי של ההצעה הזוכה לא יוצמד למדד".

במכתב שהעביר עו"ד ליאור לוי, המייצג כ־30 מהרוכשים בפרויקט, נכתב: "הסעיף מדבר במפורש על התקופה שלאחר חתימת ההסכם עד קבלת היתר הבנייה. אולם קבעתם כי לקבלן יש אפשרות לגבות מדד עבור מי שחתם על ההסכם, גם אם לא התקבל ההיתר". במשרד השיכון הפנו לסעיף כללי שמופיע בנספחים ובו נכתב: "על המוכר להבהיר כי המדד או השער הבסיסיים הם המדד או השער כפי שהיו בעת החתימה בפועל על החוזה או על זכרון דברים". 

עו"ד ליאור לוי, צילום: מיכל קושרוב עו"ד ליאור לוי | צילום: מיכל קושרוב עו"ד ליאור לוי, צילום: מיכל קושרוב

אחד הקבלנים הדגיש כי הם נאלצים להתמודד עם עלייה משמעותית בתשומות הבנייה, אף שבמקרים רבים הם מקבלים את הקרקע לאחר תקופה ארוכה, ולמרות השינויים במדד נאסר עליהם להעלות את המחיר שבו נקבו ביום הזכייה במכרז.   

עו"ד לוי: "כשמשרד השיכון משנה החלטות או יוצק פרשנות חדשה לסעיפי המכרז ראוי שתצא הודעה מסודרת. התנהלות כזו עלולה לגרום הפסדים כספיים ואחרים, ולא מאפשרת לרוכשים או לקבלנים להיערך בהתאם".

משרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "בניגוד גמור לטענה המובאית בכתבה, לא נעשה כל שינוי בהחלטה הנוגעת להצמדת המדד, אשר נועדה להקל עם הרוכשים ולקצר או לבטל את תקופת ההצמדה הטרום חוזית. צר לנו כי בעלי אינטרס מנסים לעוות את המציאות על גבם של הרוכשים, גם באמצעות הוצאת סעיף מהקשרו מבלי להתייחס על כלל הוראות המכרז. נשוב ונבהיר כי הצמדת המדד תיעשה על פי הוראות המכרז כפי שנקבעו בשנת 2018 לטובת הרוכשים ולא שונו מאז".





תגיות