אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה כיפת ברזל תעלה לביידן הפעם? ג'ו ביידן עם כיפת ברזל | צילום: רויטרס, אי.אף.פי

כמה כיפת ברזל תעלה לביידן הפעם?

נשיא ארצות הברית הבטיח הלילה לנתניהו לממן את חידוש מלאי מיירטי מערכת ההגנה האווירית אחרי המבצע בעזה. המערכת שתוכננה בישראל מומנה עד היום בידי הממשל האמריקאי ביותר מ-2 מיליארד דולר

22.05.2021, 20:56 | אודי עציון

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח הלילה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, והבטיח לו בין השאר שארצות הברית תסייע לישראל לממן את חידוש מלאי מיירטי כיפת ברזל. זאת לאחר השימוש הנרחב בעת מבצע שומר החומות ליירוט רקטות ששוגרו מעזה לישראל, ולראשונה גם מל"טים של חמאס. צה"ל לא פרסם כמה מיירטים בדיוק נצרכו בזמן המבצע, אך לפי נתוני דובר צה"ל יורטו יותר מ-1,000 רקטות שנורו לישראל.

קראו עוד בכלכליסט:

כיפת ברזל היא מערכת ישראלית, שפיתחו ומייצרות רפאל, התעשייה האווירית ואמפרס, אבל ללא מימון אמריקאי היה משרד הביטחון מתקשה לתקצב את ההצטיידות בה. ב-2007 הקציב משרד הביטחון 800 מיליון שקל ראשונים, לצד השקעה של 200 מיליון שקל מרפאל, להשלמת פיתוח המערכת, לבניית שתי הסוללות הראשונות ולמלאי מיירטים קטן. 

נשיא ארה"ב ג נשיא ארה"ב ג'ו ביידן 7.5.21 | בלומברג נשיא ארה"ב ג

את כל ההצטיידות מאז - בכעשר סוללות נוספות, במלאי מיירטים ובחידוש שלו אחרי מבצע צוק איתן ב-2014 - מימן הממשל האמריקאי. כבר ב-2011, השנה שבה השיגה המערכת את היירוט המבצעי הראשון שלה בשמי אשקלון, הקציב לה הממשל 205 מיליון דולר. הסכום השתנה בכל שנה בהתאם לבקשת ישראל ולהחלטת הקונגרס, וב-2014 הגיע לשיא של 460 מיליון דולר. ב-2020 הוא עמד על כ-95 מיליון דולר, אז כבר כחלק מתוכנית רב-שנתית קבועה מראש מאז נכנס לתוקפו הסכם הסיוע האמריקאי הנוכחי ב-2019. 

בסך הכל עד 2020 הזרימה ארצות הברית לפרויקט 1.993 מיליארד דולר, בנוסף ל-373 מיליון דולר ששילם הממשל עבור שתי סוללות וכ-200 מיירטים שרכש לשימוש צבא היבשה האמריקאי.

בתמורה למימון דרשה ארצות הברית שכ-50% מייצור המערכת יבוצעו בידי חברות אמריקאיות, כצעד לעידוד התעסוקה המקומית. ריית'און הפכה לשותפה בייצור ובונה כיום רכיבים רבים עבור מיירטי הטמיר מידע שהועבר אליה מרפאל, אך ההרכבה הסופית של המיירטים ממשיכה להתבצע במתקן של רפאל בארץ.

הסכם הסיוע הביטחוני הנוכחי, בהיקף של 3.8 מיליארד דולר לשנה, כולל סכום קבוע של 500 מיליון דולר למימון שלוש תוכניות ההגנה הישראליות מפני טילים, כולל מערכות החץ וקלע דוד (שרביט קסמים). ממשל אובמה, שעמו נחתם ההסכם, הסכים להקצות לשלושת הפרויקטים סכום קבוע תמורת התחייבות של ישראל לא לבקש עבורם תקציבים נוספים.

לא ברור אם הממשל יסכים כעת להוסיף תקציב חד-פעמי לחידוש מלאי המיירטים, או שמילוי המלאי יגיע מהמשך הייצור שלהם במימון אמריקאי שנקבע מראש.


תגיות