אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר בשפל של יותר משלושה חודשים - מתחת ל-3.24 שקלים הדפסת דולרים כסף מזומן דולר | צילום: שאטרסטוק

הדולר בשפל של יותר משלושה חודשים - מתחת ל-3.24 שקלים

המטבע האמריקאי נחתך ב-0.6%, כשברקע נסיגה מול סל 6 המטבעות העיקריים לשפל של 4.5 חודשים; הסיבות, בין היתר, המשך הנסיגה בתשואות אג"ח ארה"ב והתאוששות כלכלות מערב אירופה, שיחד דוחפים לרכישת יורו וליש"ט; השקל מתחזק גם מול שני מטבעות אלו

25.05.2021, 15:25 | נועם לנדמן

הדולר בשפל של 4.5 חודשים מול סל 6 המטבעות העיקריים, כשברקע חשש מצד חלק מהמשקיעים כי המשך הירידה בתשואות אג"ח ארה"ב (התשואה ל-10 שנים נסוגה היום מתחת ל-1.6%) תבריח מזומנים אל מחוץ לארה"ב להשקעות בחו"ל. זאת, בזמן שכלכלות אירופה המערבית מתאוששות מהמשבר.


קראו עוד בכלכליסט:


המטבע האמריקאי נחתך היום ב-0.3% מול הסל לשיעור של 89.543 נק', הנמוך מאז ה-7.1 השנה. היורו עולה ב-0.4% ונסחר תמורת 1.22 דולרים, בטריטוריית שיא של ארבעה חודשים, בעוד הליש"ט מתחזקת ב-0.1% ונסחרת תמורת 1.41 דולרים, בטריטוריית שיא של 3 חודשים.


הדולר בשפל של 4.5 חודשים מול סל המטבעות העיקריים, צילום: שאטרסטוק הדולר בשפל של 4.5 חודשים מול סל המטבעות העיקריים | צילום: שאטרסטוק הדולר בשפל של 4.5 חודשים מול סל המטבעות העיקריים, צילום: שאטרסטוק


מול מקבילו הישראלי נחלש הדולר ב-0.6% ונסחר מתחת ל-3.24 שקלים (3.239 שקלים), השיעור הנמוך שלו מאז ה-16.2.21. היורו נחתך ב-0.3% ונסחר תמורת 3.96 שקלים. הליש"ט נחלשת ב-0.3% ל-4.60 שקלים.

אגף החשב הכללי ביצע ברבעון הראשון של שנת 2021 עסקאות גידור בהיקף של כ-1.5 מיליארד דולר. כחלק מהמדיניות להקטנת החשיפה של תיק החוב לשינויים בשער החליפין ועל מנת לייצר ודאות לתקציב הריבית, אגף החשב הכללי מבצע עסקאות גידור תזרים לטווח קצר באמצעות עסקאות Forward ו-FX-Swap ועסקאות לטווח ארוך באמצעות עסקאות CCS.

בפד ממשיכים להדגיש כי מדיניות הסיוע הנוכחית למשק האמריקאי תימשך, גם בסיכון של המשך עלייה באינפלציה (בפד מאמינים כי מדובר בעליית קצרת טווח). אך בשוק כן קיים חשש כי תיתכן עליית מחירים שתגביר עם הזמן את הסיכוי להעלאת הריבית במשק (אך בפד הדגישו כי לא צפויה העלאה בשנה הנוכחית).

תוכנית רכישות האג"ח שהפדרל ריזרב מבצע בשל משבר הקורונה (רוכש אג"ח בשווי 120 מיליארד דולר בכל חודש) פוגעת בערכו של הדולר, ככל שהבנק ממשיך להדפיס ולהזרים כסף לשוק במטרה לסייע למשק בשעת המשבר.

לפי הפרוטוקולים מהפגישה האחרונה של בכירי הפד באפריל, חלקם ציינו כי אם המצב הכלכלי במשק ימשיך להשתפר, ראוי יהיה לבחון בפגישות הבאות אם "להתחיל לשוחח על תוכנית שתתאים טוב יותר את קצב הרכישות למצב".

לירידה בערכו של הדולר יש גם גורם חיצוני בולט: כלכלות אירופה המערבית ממשיכות להפגין התאוששות, ובכך מחזקות את המטבעות המקומיים לעומת הדולר. השבוע התחזק היורו ב-0.6% לעומת הדולר, הליש"ט טיפס ב-0.8%. 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים מימון והשקעות: "התחזקות המטבעות המרכזיים אל מול הדולר ובראשם היורו והליש"ט, לצד המגמה החיובית בשווקים הגלובליים, גוררים להיצע מט"ח ולייסוף השקל. בנק ישראל בחר לצמצם את היקף פעילותו בשוק המטבע המקומי, פעילות אשר הביאה את הבנק בתוך פרק זמן של פחות מחמישה חודשים, לניצול של מעל לשני שליש, מהיקף רכישות המט"ח השנתיות עליהם הכריז הבנק בתחילת השנה. להערכתנו, שמירת רווחיות הייצוא ובלימת ייסוף השקל מתחת לרמת 3.2 שקלים, תחייב את בנק ישראל להכריז כבר בקרוב על הגדלת מסגרת רכישות המט"ח מעבר לרמת 30 מיליארד דולר, שאם לא כן, הבנק עשוי לנצל את מלוא המכסה כבר בחודשים הקרובים".

תגיות